Reklamelink, hvis du klikker på boksen nederst på siden. Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forlaget People’s Press, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen. 

Om bogen

Fra bagsideteksten:
Tessa er en pæn pige. Hun har en dejlig, loyal kæreste derhjemme og er dygtig og ambitiøs i skolen. Men så møder hun Hardin.
En mørkhåret dreng med britisk accent og tatoveringer. Hardin er helt anderledes end de fyre, Tessa er vant til at hænge ud med. Han er flabet og upålidelig. En type Tessa normalt hader, lige indtil de to ender alene på Hardins værelse. Der er noget ved Hardin og hans mystiske fortid, som Tessa tiltrækkes af. Hun er sikker på, at han slet ikke er så hård i flinten, som han giver sig ud for at være. Men Tessa har allerede den perfekte kæreste derhjemme, så hvorfor er hun over- hovedet interesseret i Hardin? Han har kun fordomme tilovers for pæne piger som hende. Måske fordi det føles som forelskelse.

Min anmeldelse 

Jeg har faktisk hørt meget om After- serien tidligere og har i flere år tænkt at jeg også selv ville stifte bekendtskab med den på et tidspunkt. Nu er den første bog blevet filmatiseret og er i forbindelse hermed blevet genudgivet med en ny filmforside, hvilket var en god anledning for mig til endelig at komme igang med serien. Anna Todd skrev oprindeligt historien på hjemmesiden Wattpad hvor forfattere kan lægge deres egne historier op og læsere kan læse med og kommentere på historierne. Det er ofte ukendte forfattere der bruger denne side og det jeg selv har læst derinde er derfor også af rimeligt svingende kvalitet – Anna Todd kan dog rent faktisk skrive og hendes historie om Tessa og Hardin blev da også hurtigt den mest læste bog på app’en. Det blev opdaget og historierne blev udgivet som rigtige bøger på et rigtigt forlag og har taget en masse læsere med storm. Herudover er det fanfiction hvor hendes ene hovedperson er inspireret af sangeren Harry Styles og hun er også inspireret af Fifty shades- serien. Harry Styles kender jeg ikke meget til men jeg har da læst bøgerne og set filmene om Fifty Shades og på dette punkt kan jeg godt se nogle ligheder. After-serien har som tidligere nævnt mange fans verden over og jeg kan da også godt forestille mig at det er en bog som virkelig går i hjertet på mange mennesker. Jeg er dog ikke selv helt oppe at ringe over bogen, selvom det dog var en helt fin læseoplevelse.

Karaktererne i bogen var dog som udgangspunkt ret interessante. Historien er skrevet i nutid med jeg-formen som fortællervinkel, hvor vi følger den unge kvinde Tessa.
Tessa er lige startet på college og har efterladt kæresten derhjemme, da han stadig går i high school. Hun er en pæn og meget kontrolleret pige, som går meget op i sine studier og det er vigtigt for hende at få sig nogle gode karakterer. Hun kan umiddelbart godt virke lidt snerpet, men hun er altså også vokset op med en lettere overbeskyttende og kontrollerende mor. Hun gennemgår dog noget af en udvikling i løbet af bogen og lige her gik det altså lidt galt for mig. Jeg synes simpelthen at hendes hurtige udvikling er lidt for utroværdig. Jeg ved godt, at man kommer ud for en identitetskrise i den periode mellem ungdom og voksenlivet, men jeg har bare svært ved at tro på at man kan ændre sig så meget, så hurtigt som hun gør, når man tænker på hvor kontrolleret hun var før. Jeg tror ikke på at man bare kan smide alle sine principper til side så let som hun gør og at hun på den måde kan smide al sin kontrol og lade sig selv styre så meget af sine følelser, som hun gør. Jeg tænker måske bare for meget over det og det er nok slet ikke meningen med en historie som denne, men det betød altså alligevel noget for min læseoplevelse, da jeg godt kan lide at de bøger jeg læser også har en vis troværdighed, hvis jeg rigtig skal mærke historien. På tidspunkt besluttede jeg mig dog for at ignorere dette faktum og der kunne jeg mærke at historien rigtig begyndte at få fat i mig.
Den anden hovedperson i bogen er den unge mand Hardin. Han er en ung og psykisk uligevægtig mand. Han har seriøse humørsvingninger, han er manipulerende og til tider direkte grænseoverskridende overfor Tessa. Der er mange rundt omkring der synes han er en fantastiske karakter og jeg forstår godt præmissen i dét der med at pæn pige møder ødelagt og mystisk dreng og på én eller anden måde forelsker de sig i hinanden og det er dragende for mange. Modsætninger mødes. Var jeg 18 år var jeg garanteret også faldet lidt for Hardin og elsket hele historien. Men jeg er 27 og jeg har nogle andre erfaringer med mig nu, hvilket gør at jeg ikke helt kan se det fantastiske ved ham. Og det er jo kun godt. We live and we learn. Enkelte steder dukkede mit 18-årige jeg dog op igen og jeg kunne godt se hvad det var der dragede Tessa så meget ved ham – og det var også nødvendigt for mig at finde disse følelser frem igen, for ellers ville jeg simpelthen ikke have fået noget som helst ud af historien andet end harme og vrede.
Jeg er dog stadig ikke ubetinget glad for ham og  jeg håbede faktisk flere gange at Tessa ville vælge ham fra og have lidt mere respekt for sig selv, som hun ellers havde indtil hun mødte ham. He is bad company, girl! På den anden side så ved jeg også godt at man som ung skal gøre sig sine egne erfaringer og man tager tit ret dumme beslutninger når man er helt ung og i starten af sine 20’ere og på den måde er denne del af historien jo troværdig nok.

Samspillet mellem karaktererne fungerer dog fint, hvilket særligt skyldes de velskrevne dialoger. I starten havde jeg lidt svært ved rigtig at mærke følelserne i mellem dem, men dette skyldes nok mest at jeg havde lidt svært ved helt at følge Tessas hurtige udvikling og at jeg derfor ikke var helt med hende. Det kom dog efterhånden og jeg begyndte at kunne mærke både de kærlige og de smertefulde følelser undervejs.

Hvis man synes drama er spændende, så er spændingsniveauet i bogen ret højt, for der er virkelig meget drama. De dramatiske scener minder dog allesammen bare ret meget om hinanden, så det blev altså lidt trivielt i længden og gjorde at jeg enkelte steder også kedede mig lidt. Men trods en vis forudsigelighed er der altså også overraskelser undervejs – særligt slutningen overraskede mig meget. Den havde jeg altså ikke lige set komme!
Der er også en del sex i bogen. Og sexscener er for mig helt okay når de passer ind i historien – og det gør de her. De er vigtige for at man kan forstå den passion og det bånd der er imellem vores hovedpersoner. Nogle af scenerne var også ret erotiske og rent faktisk sexede, mens det andre steder blev for meget for mig og unødvendigt udpenslet. Men det er nok bare fordi jeg generelt ikke er særlig interesseret i at være så stor og tæt en del af andre personers sexliv. Jeg havde det lige sådan med Fifty Shades- serien, så det er så absolut ikke forfatterens skyld. Det er mig der har et problem her, det indrømmer jeg. Kan man lide af andenhånds-flovhed? I så fald, kender I diagnosekoden? For jeg tror jeg har det.

Alt i alt var Mødet dog en helt fin kærlighedshistorie. For mig var det intet banebrydende, men den var da interessant nok til at holde mig fanget og jo længere jeg kom ind i bogen, des mere investeret blev jeg i den, da jeg virkelig begyndte at kunne mærke vores hovedpersoner. Jeg er da heller ikke i tvivl om, at jeg skal læse den næste i serien på et tidspunkt og helst gerne snart, for jeg er lidt nødt til at se hvor historien nu tager os hen.  Men jeg har umiddelbart lidt svært ved at se hvordan man virkelig kan fylde fire bøger yderligere ud med det Tessa-Hardin-drama der udspiller sig, uden at man som læser begynder at kede sig alt for meget. Dette er jeg faktisk meget nysgerrig efter at se, hvilket bare understreger det faktum at jeg nok bare må få købt den næste bog hjem snarest eller en tur på biblioteket.

Mødet er en lettere forudsigelig og ret uoriginal historie, som dog alligevel formåede at røre ved noget indeni mig. Trods en vis trivialitet så sad jeg i den sidste del af bogen og holdt vejret af spænding over hvad der nu ville ske og slutningen tog helt pusten fra mig – og det var der hvor det virkelig gik op for mig, hvor mange følelser jeg trods alt havde investeret i historien og det kom altså bag på mig. Der sneg sig en lille tåre frem i min øjenkrog og det havde jeg seriøst ikke regnet med. Dette trækker historien op på 4 stjerner.

4 ud af 6 stjerner

 

Udgivet på forlaget People’s Press, april 2019 (oprindeligt udgivet i 2014)

Antal sider: 557

Oversat til dansk af Nana Baaner Klitgaard og Nete Harsberg