Anmeldereksemplar: Lindhardt & Ringhof. Min anmeldelse er ikke påvirket heraf, og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Om bogen

Et dansk medicinalfirma har udviklet verdens første pille mod sorg, og på Århus Universitet er en forskningsgruppe ved at lægge sidste hånd på et studie der blåstempler den nye medicin. Psykologiprofessoren Thorsen Gjelsted får dog mistanke om, at nogen har fiflet med tallene, for at skjule en foruroligende bivirkning. 
Hverken medicinalfirmaet eller kollegerne vil dog lytte på Thorstens indveninder, så han involverer, stik mod alle love og regler, de to psykologistuderende Shadi og Anna.

Min anmeldelse

Anne Cathrine Bomann har tidligere udgivet romanerne Agathe og Hvad ingen ved, som har fået mange roser med på vejen. Det har Blå toner også allerede fået. Agathe og Hvad ingen ved har jeg ikke selv læst (endnu, men det skal jeg have gjort, kan jeg godt mærke), men jeg melder mig ind i Blå toners heppekor.

Anne Cathrine Bomann er foruden at være forfatter også uddannet psykolog. Og hendes viden om menneskets psykologi skinner fint gennem siderne. Karaktererne fremstår levende, nuancerede og troværdige. Vi følger fire forskellige karakterer gennem romanen. Der er nutidsspor der foregår i 2024 og lidt frem og et spor fra 2011 og frem til nutidssporet. Jeg vil ikke gå i dybden med hver enkelt karakter i denne anmeldelse, da jeg synes en stor del af historien er at man løbende lærer dem at kende og følger deres udvikling. Jeg vil dog kort præsentere hvem vi følger: Shadi og Anna, som er endt lidt tilfældigt med at skulle skrive deres speciale på psykologistudiet sammen. De er umiddelbart modsætninger, men deres samspil i romanen og udviklingen i deres relation var spændende at følge. Vi følger også Thorsten; deres vejleder på specialet og som er med i forskningsgruppen omkring den nye pille Callocain, mod sorg, som Elisabeth er ophavskvinden bag og som vi også følger. Samspillet mellem de forskellige karakterer er godt skildret og dialogerne velskrevne.

 

Sproget er flydende, kapitlerne forholdsvist korte og der er hyppige sceneskift, hvilket medvirkede til at skabe et godt tempo i bogen, som jeg vil beskrive som moderat. Jeg kunne sagtens have læst bogen i ét stræk. Faktisk havde jeg slet ikke lyst til at lægge den fra mig, men gjorde det dog indimellem, når jeg var nødt til det. Det var også én af de bøger jeg gik og tænkte over når jeg ikke lige læste i den og hvor jeg oprigtigt glædede mig til at læse videre. Det er bare en virkelig tankevækkende roman.

Blå toner er bygget op omkring den nye sorgdiagnose, som snart introduceres i Danmark (dette er rigtigt nok) og en pille, som skal mindske sorgfølelsen (dette er fri fantasi). Og der er virkelig mange fine etiske betragtninger omkring dette, som løfter bogen et niveau fra blot at være en roman med lidt thrillervibes til at være noget helt særligt og som nærmest tvinger læseren til selv at reflektere lidt. Det var formentlig også noget af dét der gjorde, at romanen nærmest tiltvang sig en plads i min hjerne, selv når jeg ikke lige læste i den og nu hvor romanen er slut. Jeg er jo også psykiatrisk sygeplejerske og har en særlig interesse for den menneskelige psyke, men jeg forestiller mig, at mange andre læsere vil finde bogen tankevækkende og spændende. Sorg er jo en tilstand de fleste af os kan genkende fra eget liv.

Der var dog enkelte hændelser i slutningen af bogen, som jeg synes blev lige overdrevet thrilleragtig, set i forhold til resten af romanen, og selvom jeg godt kan lide thrillers, så havde jeg ikke lige forventet det ville tage den drejning. Og så kunne jeg godt savne der lige blev bundet en sløjfe på enkelte dele af historien. Men dette er jo blot en smagssag og siger ikke så meget om kvaliteten af romanen. Dog var størstedelen af romanen så velskrevet, spændende og tankevækkende, at det ikke trækker voldsomt meget ned i min samlede anmeldelse.

Jeg vil anbefale Blå toner til læsere der elsker spændingsromaner, men som samtidig gerne vil have noget dybde i dét de læser. Det er en velskrevet roman om psykiske lidelser, medicin og mulige konsekvenser heraf, sorg, sorgbearbejdelse, relationer, etik og korruption.
Jeg fik selv lidt Stjålne liv-vibes (af Helle Vincentz) da jeg læste den, grundet hele spændingsromangenren kombineret med etiske problemstillinger.

5 ud af 6 stjerner 

Udgivet: September 2021

Antal sider: 338