REKLAME (og reklamelink hvis du trykker på boksen i bunden, så du kan finde bogen billigst muligt)
Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forlaget Hr. Ferdinand, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen. 

Societypige og tidligere Broadway-skuespiller Caroline Ferriday har hænderne fulde med sin stilling ved det franske konsulat i New York og en ny, gryende forelskelse. Men Carolines liv forandrer sig for altid, da Hitler i 1939 invaderer Polen for derefter at vende blikket mod Frankrig.
På den anden side af Atlanterhavet mærker den kun sekstenårige Kasia Kuzmerick sin bekymringsløse ungdom forsvinde, mens hun trækkes længere og længere ind i den polske modstandsbevægelse. Hun er omringet af mistænksomme blikke og vagtsomme naboer, og en eneste forkert bevægelse kan få fatale konsekvenser.
Samtidig søger den ambitiøse unge læge Herta Oberheuser en stilling i den tyske stat. Hun ser det som en billet til et andet liv, men bliver hurtigt fanget i en mandsdomineret verden af nazihemmeligheder og magt.
De tre kvinders veje antager kollisionskurs, da det ubærlige sker og Kasia interneres i Ravensbrück, den berygtede kvindekoncentrationslejr i det nordlige Tyskland.

Blomstrende syrener er baseret på den sande historie om Caroline Ferriday, der hjalp en gruppe polske kvinder fra koncentrationslejren Ravensbrück, hvor de var blevet udsat for medicinske forsøg under naziregimet. I den historiske note bagerst i bogen fortæller forfatteren af hun både har anvendt vidneudsagn og andre historiske dokumenter under hendes research til bogen – og det kan mærkes, da bogen generelt har et meget autentisk præg.

Vi følger tre forskellige kvinder i bogen, som har deres egne kapitler fra starten af anden verdenskrig og i årene herefter: Caroline, Herta og Kasia, som alle er påvirket af krigen på hver sin måde. Det var meget interessant at forfatteren havde valgt både at fortælle historien fra disse forskellige vinkler og vi på den måde både får historien fra en kvinde som ikke umiddelbart er direkte berørt af krigen, af en tysk læge som arbejder i en koncentrationslejr og fra en fanges side – det gav en stor diversitet og flere nuancer til historien. De historier der stod stærkest for mig var dog Hertas og Kasias. Vi følger Herta fra hun er ung og nyuddannet læge og som bliver draget af en stilling i en såkaldt genopdragelseslejr, da det er det eneste sted, hvor hun vil kunne få lov at bruge sin uddannelse og herudover trænger hun også til at komme væk hjemmefra. Det var meget interessant at følge hendes udvikling, hvor hun går fra at være et nogenlunde sympatisk menneske, som dog er påvirket af den manipulation og propaganda som nazisterne gjorde stor brug af til efterhånden at blive kold, kynisk og  umiddelbart fuldstændig have adapteret nazisternes holdninger.
Kasias historie rørte mig meget og forfatteren formår at skildre hendes følelser af angst, sorg, skyld og afmagt med en høj troværdighed, som flere gange gjorde helt ondt i mit hjerte. Kasia er ung, da hun bliver anholdt og ført til koncentrationslejren. Vi møder hende første gang i Polen, hvor hun er midt i sit livs første forelskelse og hvor hun udviser en vis grad af ungdommens naivitet og det er hjerteskærende at hun pludselig står midt i et helvede på jord, hvor hverdagens problemer hjemmefra pludselig synes så ligegyldige og hvor hun bliver tvunget til at modnes før tid, mens hun står ansigt til ansigt med både død og lemlæstelse.
Carolines historie var bestemt også interessant, men der var i min optik for stor fokus på hendes historie om en ulykkelig kærlighed, som bestemt var rørende, men lidt ligegyldig set i den samlede kontekst. Hendes frivillige arbejde berøres dog også og det var her tydeligt at hun er et meget sympatisk og omsorgsfuldt menneske med et stort hjerte.
Vi møder, udover vores hovedpersoner, også en del bipersoner. Deres samspil med hovedpersonerne fungerer rigtig godt, hvilket blandt andet skyldes de meget troværdige dialoger men også den måde hvorpå de agerer overfor hinanden. Herudover fornemmer man at hver enkelt af bipersonerne er vigtige for den samlede historie og ikke bare er fyldstof.

Blomstrende syrener er en meget detaljerig bog, hvilket ses dels i den måde omgivelser, følelser og personer er beskrevet men bestemt også i den måde hvorpå de uhyrlige ting der skete for fangerne i Ravensbrück er skildret og det er derfor også en meget barsk bog. Uden at spoile vil jeg dog nævne at der også sker ting, som trods alt skaber lidt lys i den mørke fortælling, så den ikke bliver alt for tung, men den bliver heller aldrig sentimental eller maler et rosenrødt billede – og det elskede jeg den for, da det i så fald ville have skabt et utroværdigt billede af den tid vi præsenteres for.

Blomstrende syrener er en barsk og ærlig historisk roman om nogle helt uhyrlige hændelser under anden verdenskrig. Det er en roman som både omhandler håb, frygt, angst, sorg, overlevelse og evnen til at tilgive og acceptere, selv når det kan virke næsten umuligt. Det er den type bog hvor siderne nærmest vender sig selv og som vil sidde fast i mit hjerte i lang tid efter endt læsning.

5 ud af  6 stjerner.

Udgivet af forlaget Hr. Ferdinand (en del af Politikens Forlag), juni 2018

Antal sider: 515

Oversat til dansk af Kirsten Heltner og Christine Gasbjerg