Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forfatteren, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

En sen eftermiddag er i november finder Maria ud af, at hendes hjerneskadede og demente mand, Bjørn, ikke er blot er på besøg hos sin bror, men at han er blevet bortført. Bjørns tøj, toiletgrej, værktøj og bil er væk fra sommerhuset, hvor parret har boet i længere tid. Maria bliver herefter bombarderet med beskyldninger: Hun vil slå sin mand ihjel, hun har taget af firmaets kasse og har forsøgt at tilrane sig magten i firmaet. Bag beskyldningerne står Bjørns bror, Stefan, der utilsløret – sammen med to advokater – prøver at overtage det firma, som Maria og Bjørn har drevet sammen i mere end 20 år. Maria er en stærk kvinde. Udover at passe det fælles firma, har hun også taget sig af sin hjerneskadede mand i halvandet år, lært ham sproget på ny og lagt krop til han nye, aggressive adfærd. Kan hun mon også klare kampen mod svogeren Stefan og de to advokater, som er engageret i Bjørns navn?

Romanen bygger på en virkelig begivenhed og det er på mange måder også en autentisk læseoplevelse man får. Vi følger Marias oplevelse af hele sagen og hendes kamp for at hjælpe sin hjerneskadede mand og redde sig selv og deres firma. Vi følger denne kamp tæt, blandt andet i form af lange mailkorrespondencer hun skriver til forskellige instanser og advokater. Dette fungerede ret godt og understregede autenciteten i bogen, men på nogle tidspunkter synes jeg også der var lige lovlig mange gentagelser – det er forståeligt at der er det i virkeligheden og at det formentlig også skal være med til at understrege dette, men i en romanlæsning blev det i længden lidt kedeligt og trivielt.

Maria er en interessant hovedperson at følge. Hun er godt beskrevet og det var tydeligt at det var en stærk kvinde der kæmper for sin sag. Samtidig følger vi dog også hendes nedture og det forfald hun efterhånden kommer ud i hvilket gav hendes karakter en stor troværdighed og som også gjorde at jeg sympatiserede med hende og virkelig håbede at hun vandt hendes kampe. Forfatteren er god til at beskrive både fysiske ændringer og følelsesmæssige reaktioner på de ting der sker omkring hende. Det kunne have været interessant også at følge Bjørns og Stefans personlige historie, som jeg tror kunne have givet bogen lidt mere dramatik og afveksling, for det kom meget til at virke som en biografisk afhandling om Marias kamp mod systemet og en forfærdelig svoger.

Der sker flere hovedrystende ting i bogen, hvor jeg selv kunne mærke at jeg blev helt vred, frustreret og harm og det er positivt når en bog kan give læseren så stærke følelser.
Forfatteren skriver godt, hvilket viser sig i hendes beskrivelser af både miljø, personer og følelser men bestemt også i dialogerne, som jeg fandt troværdige og velkonstruerede. Bogen er også skrevet i et flydende og lettilgængeligt sprog, hvis man ser bort fra alle de paragraffer og regler, som jo i sig selv bare er forvirrende for de fleste almene danskere. Det at disse blev inddraget i mailkorrespondencer bidrog dog til at læseren virkelig kunne fornemme og forstå den frustrerende situation Maria befinder sig i.
Slutningen er en fin afrunding på historien, hvor man som læser føler man får en afklaring på hele situationen.

Grundlæggende er “Broderparten” en interesant historie om en kvindes kamp mod systemet og retten til at være der for sin mand og selve historien og den måde Maria hele tiden modarbejdes er jo i sig selv skrækkelig. Som romanlæsning manglede jeg dog lidt diversitet for rigtig at blive holdt fanget i min læsning. Den er dog bestemt anbefalelsesværdig hvis man ønsker at få mere indblik i hvordan en kamp mod det danske retssystem kan være, som pårørende til en hjerneskadet.

Det har været lidt svært for mig at give en vurdering af bogen, da den på den ene side er meget autentisk og velskrevet, men som læsning mere virker som en biografisk afhandling af et hårdt forløb end en egentlig roman. Jeg lander derfor på 4 stjerner fordi den som roman skuffede mig lidt, men jeg samtidig synes det var interessant læsning som kunne få nogle følelser frem i mig og jeg godt kunne lide forfatterens måde at inddrage læseren tæt i Marias kamp.

Udgivet af forlaget Lunden, februar 2018 .

Antal sider: 291.