Reklamelink, hvis du klikker på boksen nederst på siden. Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forlaget People’s Press, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Om bogen

Fra bagsideteksten:
En brutal hjemmerøver hærger i et sædvanligvis øde kystområde nord for Stockholm, men ud for kysten ligger krydstogtsskibet Ocean Gala for anker med 1.800 asylansøgere ombord, og højreradikale kræfter samles for at demonstrere mod deres ankomst.
På Det Fællesskandinaviske Akademi for Gerningsmandsprofilering ser Conrad Løwe for første gang i sin lange karriere stort på reglementet, da han i situationen øjner muligheden for at danne sin helt egen eliteenhed, hvis største aktiv er unge Nadia Elmkvist: Med sit særlige talent for at aflæse kropssprog er hun en eminent afhøringsleder, men også noget af en udfordring.
Aspiranterne skal lokalisere hjemmerøveren. En opgave, der ikke blive lettere af, at Nadia og deres kontakt hos det lokale politi, Hampus Cedergren, har svært ved at blive enige om, hvor hårdt man kan tillade sig at gå til hjemmerøverens ofre.

Min anmeldelse 

Den tavse røver er første del af en ny serie der hedder Akademiet. Jeg havde hørt om den før, da den forinden udgivelse i fysisk format har kørt som en serie på bl.a. Storytel og Mofibo, men da jeg overhovedet ikke kan finde ud af dét der med lydbøger og jeg foretrækker fysiske bøger fremfor e-bøger har jeg hele tiden håbet at den ville udkomme som en fysisk bog – og det gjorde den sørme! Og det var altså ventetiden værd – for Den tavse røver indeholder alt det jeg sætter allermest pris på ved en krimi.

Først og fremmest er det et både alsidigt og meget interessant persongalleri.
Historien er skrevet med personalfortællervinklen i datid, hvor vi følger forskellige personer undervejs i bogen. Hovedpersonerne vil jeg dog mene er Hampus Cedergreen og Nadia Elmkvist.
Hampus arbejder hos politiet i den lille by i  nordlige Sverige, hvor de brutale hjemmerøverier bliver begået. Han bor med sin hund Seb, er single, har en god intuition, er intelligent og så er han meget mystisk. Jeg glæder mig allerede til at lære ham endnu bedre at kende i den næste bog – for han er altså en karakter hvor man fornemmer der allerede er begyndt en vis udvikling i denne bog og jeg er sikker på at denne mand gemmer på nogle hemmeligheder, som vi endnu ikke har fået åbenbaret.
Nadia er apsirant på det nye profiler-akademi. Hun er ligeledes særdeles intelligent, men fremstår også ret arrogant. Hun er typen der altid har ret og som udmærket er klar over det, hvilket medfører en vis bedrevidenhed og meget lidt ydmyghed. Hun indeholder faktisk ret mange karaktertræk, som jeg personligt finder hamrende ucharmerende – men det er formentlig også helt bevidst. Hun har et stort udviklingspotentiale som menneske – og denne udvikling er også allerede begyndt her i Den tavse røver. Nadia er uden tvivl også en person, som det bliver interessant at følge fremadrettet.
Der er en del bipersoner i bogen, men ingen overflødige personer, hvilket altid er et plus hos mig. Alle der optræder i bogen bidrager til den samlede historie og de mere fremtrædende bipersoner er også både interessante og gennemgår en vis udvikling i bogen, hvilket er noget jeg sætter meget pris på, i de historier jeg læser – især når udviklingen er så flydende og troværdig, som den er her.
Herudover er samspillet mellem alle de forskellige karakterer troværdigt, hvilket både skyldes de velskrevne dialoger samt forfatterens evne til at skrive, så man kan mærke de følelser der optræder i de forskellige scener.

Kapitlerne i bogen er ikke helt korte, men de er til gengæld allesammen delt op i mindre afsnit, som næsten fungerer som små kapitler inde i kapitlet. Der er en masse små cliffhangers undervejs og en konstant underliggende spænding i bogen, der gjorde at jeg hele tiden havde lyst til lige at læse ét afsnit mere. Jeg var helt opslugt af historien og det var altså én af de bøger, som jeg oprigtigt glædede mig til at komme hjem og læse videre i.

Hvis du har fulgt min læsning undervejs på min Instagram-profil har du måske også set at jeg flere gange har nævnt hvor uhyggelig Den tavse røver er. For den er virkelig uhyggelig. Men ikke på den der gysermåde – mere på den psykologiske måde, hvor forfatteren spiller på en frygt jeg tror mange af os har: risikoen for hjemmerøveri. Dét at nogen træder ind i ens privatsfære og ødelægger den trygge base, som ens hjem jo gerne skulle være. Det er et troværdigt scenarie og den måde røverierne er beskrevet på, fik det altså til at løbe mig koldt ned ad ryggen. Det er ikke fordi scenerne er udpenslede og overdramatiske – tværtimod. Det er det følelsesmæssige aspekt og selve frygten hos ofrene der bliver beskrevet mest og som efterlod en lille snert af angst i mig, når jeg skulle sove om aftenen (Men det skal også lige siges at jeg også godt kan være lidt neurotisk med sådan noget her – altså, jeg er typen der købte et alarmsystem til mit kommende hus, før jeg havde skrevet under på en købskontrakt. Indsæt selv eye-roll-emoji).

Jeg har absolut intet at sætte en finger på ved Den tavse røver og jeg vil anbefale den til alle krimilæsere, som også er til krimier der ikke er alt for actionfyldte, men hvor der alligevel er meget spænding. Jeg er vild med det originale plot, de originale og interessante karakterer, uhyggen og generelt forfatterens skrivestil. Hun skriver så levende at jeg nærmest selv følte jeg stod oppe i det kolde svenske landskab og var en del af gruppen. Jeg sender et helt hus fyldt med stjerner afsted til Eva Maria Fredensborg og Akademiet – og så venter jeg i spænding på at næste del udkommer i fysisk format også.

6 ud af 6 stjerner

 

Udgivet på forlaget People’s Press, februar 2019 – oprindeligt udgivet på Storytel som e-bog og lydbogs-serie.

Antal sider: 389