REKLAME (og reklamelink hvis du trykker på boksen i bunden, så du kan finde bogen billigst muligt)
Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forlaget Lindhardt & Ringhof, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Tues mor har fået en stor erstatning for en arbejdsskade, og nu skal alt blive godt. Men er penge det, der skal til, for at komme fri af den følelse af rod og opløsning, der hidtil har præget dagligdagen? Og hvad sker der, når Tue ikke længere er et barn – men en ung voksen, som opdager, at der er en verden uden for hjemmet for enden af grusvejen?

En dag vil vi grine af det er en selvstændig fortsættelse af Thomas Korsgaards debutroman Hvis der skulle komme et menneske forbi, som tog flere læsere med storm (heriblandt mig). Selvom det er en selvstændig fortsættelse vil jeg dog anbefale at man læser debutromanen først, for rigtig at få et indblik i Tues barske opvækst og følge hans udvikling fra barn til voksen.

Bogen starter ud med at Tue, som nu er blevet gymnasieelev, bliver betroet en hemmelighed fra sin mor – en hemmelighed som intet barn burde indblandes i. Det bliver derfor hurtigt tydeligt at ikke meget har ændret sig hos familien på landet – forældrene yder i den grad omsorgssvigt og det er en opvækst med både fysisk og psykisk vold, som børnene må finde sig i.

Problemstillingerne i denne bog er mere modent beskrevne, end i den første, hvilket følger så fint i tråd med at Tue bliver ældre. Han bliver mere reflekterende i sin tankegang og gør sig nogle meget dybe tanker omkring sig selv og livet – tanker som virker alt for modne og alvorlige til en dreng i den alder, hvilket blot understreger at han er blevet påduttet en modenhed og et ansvar alt for tidligt. Tue bliver flere gange stillet ansvarlig for sin fars psyke og må også tage ansvar for sin mor og hendes hemmelighed. Han kommer også længere og længere ud på det skråplan han nærmede sig i debutromanen og bliver også tiltagende mere selvdestruktiv. Han har dog lært fra sine forældre og begynder efterhånden også at lære manipulationens kunst at kende og drage nytte af den. Man fornemmer stadig at Tue oplever en stor kedsomhed og trivialitet i sin hverdag samt en ensomhed, selvom han dog er begyndt at skabe sig nogle relationer udenfor hjemmet.
Tues mor fremstår umiddelbart i bedring, men har stadig sine dårlige dage og Tues far opleves mere voldelig og frustreret i denne bog – selvom familien er kommet til penge og ikke længere skylder væk til familien, er det dog helt tydeligt at økonomien ikke kan redde alt. Alle personer, hovedpersoner som bipersoner, fremstår troværdige og vi får set både deres gode og dårlige sider, omend der er flest dårlige repræsenteret. Samspillet mellem de forskellige personer er ligeledes troværdigt og flot skildret.

Korsgaard er fortsat en fuldstændig fantastisk fortæller. Han har sin helt egen skrivestil hvor han både formår at skrive roligt, men samtidig indkapsle den dramatik der er i historien, så man mærker det helt ind i knoglerne. Han skriver fortsat med en alvor og en tragikomik, så man både oplever at sidde med ondt i maven, lidt smil på læben, vand i øjnene og fuldstændig hovedrystende.

En dag vil vi grine af det er en vigtig fortælling, som næsten ikke undgå at skabe lidt refleksion hos læseren. Den er vigtig fordi den tegner et troværdigt billede af en dysfunktionel familie i en helt almindelig lille by i det jyske landskab – det der gjorde mig mest harm er næsten at ingen gør noget for Tue og hans søskende. Tue har siden den første bog været en fast gæst hos skoleinspektørens kontor og fortsætter i denne bog med at have en lidt ligegyldig holdning til sin skolegang. Det kan undre, at ingen på noget tidspunkt undersøger hvordan tingene foregår i hjemmet – men at hele byen nærmest taler om Tues syge mor. En enkelt gang i denne bog er der dog én der forsøger at række Tue en hjælpende hånd, med et alvorligt spørgsmål, men formår han mon at tage imod den? Hvordan skal han kunne lære at tage ansvar for sig selv, når han aldrig er blevet guidet i hvordan man gør det?

Åh, hvor har denne bog sat mange tanker igang hos mig. Det er hjerteskærende læsning i al sin enkelthed og hvor der står så meget mellem linjerne. Endnu engang fuld topkarakter til Thomas Korsgaard herfra! En dag vil vi grine af det kan absolut anbefales – og har du læst Hvis der skulle komme et menneske forbi med begejstring er denne altså et absolut mustread.

6 ud af 6 stjerner

Udgivet af forlaget Lindhardt & Ringhof, maj 2018

Antal sider: 313