Anmeldereksemplar: HarperCollins Nordic DK. Min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Om bogen

Eve, Justin, Susie og Ed har været venner siden de var teenagere. Nu, hvor de er i 30’erne, er deres forhold tættere end nogensinde. De har deres obligatoriske pub-aftener med pubquiz hver torsdag. Eve er stadig hemmeligt forelsket i Ed, selvom hun måske burde været kommet videre med sit liv, efter han i mange år har været sammen med den irriterende Hester.
Men på et øjeblik ændrer deres liv sig for altid…

Min anmeldelse 

Jeg elsker en velskrevet, overraskende og rørende feel good- roman. Og på dette punkt har Mhairi McFarlane længe været en forfatter, som jeg var helt sikker på kunne levere lige netop dette. Jeg har læst alle hendes romaner som er udkommet på dansk og elsket hver og én – og så anbefaler jeg dem altid hvis nogen efterspørger en hyggelig roman, som kan løfte humøret lidt. Derfor var min begejstring også stor da jeg så der nu udkom en ny roman af McFarlane. Nu hvor den er færdiglæst kan jeg afsløre, at min Mhairi McFarlane-begejstring på ingen måde er blevet mindre. Hun er altså en forfatter som kan noget helt særligt indenfor feel good-genren. Hun formår at skrive letlæste, humørløftende romaner som også har noget substans.

Jeg er jo den type læser, for hvem persongalleriet er ret essentielt i de romaner jeg læser. Hvis persongalleriet er fladt, bliver historien som oftest også flad at læse. Persongalleriet i Et splitsekund er dog det stik modsatte. Hovedpersonen Eve er en 34-årig kvinde, som bor med sin kat og ikke er i noget parforhold. Hun er fra start af ret skøn. Hun er en helt unik karakter, som er både sjov, samvitttighedsfuld, omsorgsfuld men samtidig også stærk. Hun er faktisk bare generelt ret likeable. Herudover gennemgår hun en fin udvikling i bogen, som jeg nød at få lov til at følge. Historien er fortalt med jeg-fortælleren i nutid, pånær enkelte steder med flashbacks til fortiden, som er fortalt i datid.
Udover Eve møder vi også nogle centrale bipersoner som alle er beskrevet med hver deres små særegne karaktertræk, som både viser sig i dialogerne og deres handlinger, hvilket er med til også at gøre dem levende. Samspillet mellem karaktererne fungerer også fint og dialogerne er mestendels velskrevne. Der er nogle få steder, særligt i slutningen, hvor både dialogerne og nogle af handlingerne virker lidt forcerede. Det er dog tilgiveligt, da resten af bogen er så skarp, men trækker alligevel en smule ned i min samlede vurdering.

Historien starter ud med en prolog som virkelig gjorde ondt i mit hjerte, men som samtidig med sugede mig ind i fortællingen. Jeg vil ikke spoile noget, men vil godt afsløre (og forberede) jer læsere på, at den handler om beskrivelsen af en dybfølt og stor sorg over at have mistet. Jeg har selv mistet en der stod mig meget nær og kunne derfor genkende de følelser som beskrives heri og flere andre steder i bogen – og måske netop derfor ramte det mig sådan. Det er dog ikke nogen tung roman at læse, trods de scener hvor den rå sorg er beskrevet. Der er nemlig også den velkendte humor, som vi kender fra hendes tidligere bøger, som forfatteren formår at flette ind i fortællingen uden at det virker malplaceret. Der var endda nogle få scener, hvor jeg var lige ved at grine højt under min læsning (særligt s. 43-50 kan jeg lige fortælle som en lille sidenote).

Sproget er flydende, kapitlerne forholdsvist korte og inddelt i små afsnit. Historien er spændende og enkelte steder også lidt nervepirrende og tåkrummende. Der er da en vis forudsigelighed i romanen, som der ofte er ved denne feel good-genre (man ved jo altid at det ender godt på én eller anden måde, ikke?), men der er så mange små overraskelser i plottet undervejs at det ikke gjorde noget.

Jeg vil anbefale Et splitsekund til læsere der ønsker at læse en feel good-roman der er både letlæst, spændende, hyggelig, trist, kærlig og varm. Det er en fin roman om både venskab, sorg over at have mistet, fortrydelser, hemmeligheder og kærlighed. Herudover tager den på fin vis temaer op som at man ikke skal dømme nogen før man kender hele deres historie, at man skal leve livet mens man har det og at man skal passe på og værdsætte de relationer man har. På trods af nogle små ting, er det her uden tvivl en feel good-roman udover det sædvanlige, som jeg er sikker på alle læsere af denne genre også vil elske.

 

Udgivet: august 2021

Antal sider: 383

Oversat til dansk af Kamilla Pontoppidan Haderup