Anmeldereksemplar: Forlaget Aronsen. Min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Om bogen

Du kan redde 100 menneskeliv eller den person, du elsker mest.

Rygtet lyder, at der er en masse kendte personer ombord på flyet og at journalisterne står klar, så snart flyet landet. Flyet skal på sin jomfrurejse; en nonstopflyvning fra London til Sydney og den første af sin slags. 
Mina er kabinechef og udvalgt til denne flyvning. Hun prøver at fokusere på det hun nu skal udføre og ikke på sin 5-årige datter, som hendes mand passer derhjemme.
Men flyet har kun været i luften i kort tid, da en passager giver Mina en frygtelig besked. Nogen har bestemt for sig, at flyet aldrig skal nå sin destination. Og de ved præcis, hvordan de skal gøre Mina medskyldig. 

Min anmeldelse 

Jeg er generelt glad for Mackintosh’ romaner og har læst stort set alt der er udgivet af hende på dansk. Hun er mester i plottwists og overraskelser – og Gidsel er på dette punkt ingen undtagelse.

Noget af det jeg elskede ved Gidsel var persongalleriet. Historien er fortalt ud fra henholdsvis Minas, hendes mand Adams, og tilfældige flypassageres perspektiv. Den er fortalt i nutid, pånær episoder hvor der kigges tilbage i tiden, som er fortalt i datid.
Jeg vil ikke gå i dybden med selve persongalleriet, da en væsentlig del af historien er, at man langsomt lærer personerne, deres hemmeligheder og små særegne karaktertræk at kende. Jeg havde i hvert fald hurtigt nogle fordomme og tanker om vores karakterer, som faktisk ændrede sig en del efterhånden som historien skred frem. Jeg vil dog alligevel afsløre at min yndlingskarakter i bogen var den fem-årige Sophia. Hun er simpelthen så sej og skøn – og uden at spoile persongalleriet kan jeg godt komme med en lille kommentar til hende; hun har nemlig en tilknytningsforstyrrelse og jeg elskede at forfatteren tog dette emne op og skildrede det på rigtig fin vis. Men så siger jeg heller ikke mere om det!

Sproget er flydende og spændingsniveauet i romanen er generelt højt, men uden det bliver for actionpræget. Det høje spændingsniveau skyldes mere den konstant underliggende og ildevarslende stemning, hyppige sceneskift og kapitler og scener der slutter med små spændende cliffhangers. Herudover var der en masse små plottwists undervejs og jeg blev overrasket flere gange i min læsning. Jeg havde faktisk lyst til at læse bogen i ét stræk og havde også gjort det hvis ikke livet og dets forpligtelser kom i vejen. Herudover synes jeg generelt hele spørgsmålet om hvor meget et enkelt liv er værd kontra en masse menneskers liv er vildt interessant og tankevækkende, og det er jo bl.a. hele denne her præmis en stor del af bogen er bygget op omkring.

Den eneste anke jeg har er, at plottet til tider blev lige usandsynligt nok til min smag. Men det er jo fiktion og det må derfor også gerne være urealistisk – jeg kan dog personligt godt lide, når jeg har følelsen af, at det her rent faktisk kunne ske. Den følelse havde jeg faktisk også i de første dele af bogen, men i den sidste del skete der lige lidt for meget jeg fandt en tand for urealistisk. Det trækker ned i min samlede vurdering, da det ødelagde en lille smule af historien for mig. 

Gidsel er en overraskende pageturner af en thriller, som jeg vil anbefale til læsere der i forvejen er vilde med forfatterens bøger, eller som generelt elsker de mere psykologiske thrillers hvor intet er som det umiddelbart ser ud til og som ikke har noget imod at plottet bliver lidt urealistisk. 
Den er først og fremmest spændende og til tider også lidt rørende. 

4 ud af 6 stjerner 

Udgivet: Oktober 2021

Antal sider: 400

Oversat til dansk af Brian Christensen