Anmeldereksemplar: Gutkind Forlag. Min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Om bogen

Ava er for nylig blevet færdig med universitetet og er flyttet fra Dublin til Hong Kong for at undervise kinesiske børn i engelsk. Her møder hun Julian, som har et stressende job i bankverdenen og bor til leje i en stor lejlighed. Julian kan godt lide at bruge penge på Ava, åbner sit hjem for hende og lader hende bo i et værelse i hans lejlighed. Nogle gange har de også sex. Når hun spørger ham om han kan lide hende svarer han at hun er godt selskab.
Da Julian pludselig skal udstationeres i London gennem sit arbejde møder Ava Edith. En advokat, som både har en forfriskende personlighed, er ærlig og åben. Avas møder med Edith bliver hurtigt noget som Ava ser frem til.

Min anmeldelse 

Godt selskab er forfatterens debutroman og derfor anede jeg heller ikke hvad jeg gik ind til. Mine forventninger til bogen var derfor på sådan et let til moderat niveau.  Jeg må dog sige, at jeg primært blev positivt overrasket.

Noget af det som jeg finder særlig stærkt ved romanen er vores hovedperson Ava. Hele historien er fortalt med jeg-fortælleren ud fra hendes perspektiv og jeg følte jeg fik et fint indblik i hendes personlighed og hendes udvikling.
Hun er en kvinde i starten af 20’erne, som netop er flyttet til Hong Kong for at komme langt væk fra hendes familie. Hun har fået job som engelsklærer på en skole og bor i starten i et kollektiv, men flytter kort efter ind hos en mand hun har mødt.
Udover Ava møder vi også to andre centrale personer: Julian og Edith. To mennesker som Ava begge nærer nogle følelser for og som på alle måder er hinandens diametrale modsætninger. De er begge to lidt karikerede, men jeg er ikke i tvivl om, at dette er helt bevidst – og det fungerer virkelig godt i denne fortælling. Vi møder dem jo kun igennem Ava og ser dem kun ud fra de følelser hun har for dem hver især i de forskellige scener. Vi får ikke flere nuancer, for Ava ser i øjeblikket ikke så mange nuancer hos dem hver især. Og lige netop derfor er Julian og Edith også med til at fortælle os rigtig meget om Ava, ud fra hendes betragtninger af dem. Og dem er der mange af. Ava er generelt en kvinde der har en mening om meget og som tænker meget over tingene. Hele romanen er faktisk nærmest bare en lang gengivelse af hendes tankestrømme og derfor kommer vi også ind på mange forskellige emner: kærlighed, relationer, klasseskel, abortlovgivningen i Irland (på det tidspunkt bogen foregår), seksualitet (hvor LGBTQ+ også er repræsenteret ud fra en own voice forfatter. Det ved jeg der er kommet en del fokus på), familiebånd, ensomhed og venskab.

Dette gør dog også at læsningen til  tider kunne være lidt tung at komme igennem. Fordi der er så mange tanker i Avas hoved – og noget er en masse tankespind som jeg nogle gange lige var nødt til at genlæse for helt at forstå hvad hun mente. Det er egentlig ikke fordi jeg ønskede det anderledes i denne her fortælling, for det siger virkelig meget om Ava som karakter. Flere steder oplevede jeg også at jeg faktisk blev helt berørt af hendes tankestrømme. Særligt de steder hvor hun kritiserer den tidligere irske abortlovgivning og de konsekvenser den havde for kvinder samt de steder hvor hun har ondt i hjertet men prøver at distancere sig selv fra det. Det er nogle sekvenser som er så skarpt skildrede og som virkelig har rørt ved noget dybt inde i mig.

Herudover kunne jeg godt lide den lidt kølige humor der optræder flere steder i romanen, som følge af Avas observationer af sin omverden. Man skal ikke forvente humor i den kaliber hvor man ligger og nærmest ruller rundt i sofaen af grin – så vil man blive skuffet. Det er derimod små tørre bemærkninger, som jeg blot trak lidt på smilebåndet af. Og jeg var ret vild med det, da det lige løftede bogens stemning nogle steder på en måde så det ikke blev alt for tungt, men heller ikke virkede malplaceret.

Selvom jeg overordnet set er ret begejstret for romanen og skrivestilen, så var der da også nogle ting, som jeg ikke var helt oppe at ringe over.  Jeg savnede først og fremmest lidt mere indblik i Avas liv før hun var i Hong Kong. Det er en roman der er så karakterbåren og hvor hovedpersonen også virkelig interesserede mig og derfor ville jeg oprigtigt gerne kende mere til hendes fortid. Til alle de ting der har gjort hende til den person hun er i dag. Vi får små indblik få steder undervejs i romanen, men jeg savnede lidt mere viden her.
Herudover var bogens plot og selve handlingen  i virkeligheden lidt intetsigende. Der er ganske enkelt ikke noget sindsoprivende der, hvis I spørger mig (og det gør man jo lidt indirekte hvis man er klikket ind på anmeldelsen her tænker jeg). Det er ret så basalt og det klassiske trekantsdrama. Jeg vil ikke gå mere i dybden med dette, da jeg ikke vil spoile, men der er ikke de store overraskelser at komme efter. Det vælger jeg trods alt at afsløre, så man ikke vælger denne roman for plottet i sig selv.

Jeg vil anbefale Godt selskab til læsere der elsker de karakterbårne, skarpe, lidt eftertænksomme og mere langsommelige romaner med en lidt kølig og tør humor. Der er ingen tvivl om, at Naoise Dolan mestrer jeg-fortællervinklen på en virkelig skarp måde og jeg vil med glæde læse med, hvis hun udgiver flere bøger fremadrettet.

4 ud af 6 stjerner

 

Udgivet: Maj 2021

Antal sider: 303

Oversat til dansk af Signe Lyng