Reklamelink, hvis du klikker på boksen nederst på siden. Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forlaget, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Om bogen

Fra bagsideteksten:
Kommer man nogensinde til at elske sit bonusbarn? Og hedder det egentlig bonusbarn eller papbarn? Det er vel ikke en bonus, at ens ­kæreste har et barn med som påhæng?
Tina er 26 år, da hun bliver papmor. Hendes kæreste er flyttet til ­udlandet for at være tættere på sin datter, og hun er modvilligt taget med. Men livet som papmor falder ikke Tina naturligt, og snart må hun spørge sig selv, om det er en rolle, hun nogensinde kommer til at slutte fred med.

Min anmeldelse 

Jeg har egentlig længe haft kig på denne roman, så da jeg blev spurgt om jeg ville anmelde den var jeg ikke et sekund i tvivl. Det er efterhånden blevet meget populært med autobiografiske romaner – mange vil gerne have udgivet deres egne historier og byde ind med deres livserfaringer. Nogle er dog bedre end andre og Hun er jo bare 4 hører bestemt til i denne kategori.

Dette skyldes først og fremmest at det er en både ærlig, original og vigtig historie. Jeg er i hvert fald ikke selv stødt på en historie før, hvor forfatteren er så modig at fortælle så åbent omkring de grimmere følelser, som en papmor kan stå med – og hvor var det på en eller anden måde befriende at læse en bog, hvor forfatteren ikke forsøger at undskylde sine negative følelser eller pakke dem ind.

Bogen er skrevet i nutid i jeg-form, hvor vi hele tiden følger Tina. Hun er jaloux på sin 4-årige papdatter, hvilket resulterer i at hun også bliver en lettere anstrengende kæreste – hendes kæreste Peter er dog bestemt heller ikke perfekt selv. Hovedpersonen kunne være blevet så usympatisk grundet de negative følelser hun lader os få så ærligt et indblik i, men det blev hun faktisk aldrig. Måske fordi hun er så ærlig og reflekterende hele vejen igennem. Hun er bevidst om sine egne følelser og hvorfor hun har dem og hun er også åben omkring at hendes følelser langt hen ad vejen er irrationelle, upassende og giver hende en dårlig samvittighed, dog uden at hun på nogen måde bliver ynkelig at høre på. Jeg følte virkelig med Tina og ønskede hende det bedste.

Hun er jo bare 4 er levende skrevet og den rørte virkelig ved noget dybt inde i mig. Jeg var suget ind i fortællingen fra første side og jeg læste bogen på under et døgn – og den sad også i mine tanker når jeg ikke lige kunne læse i den. Det var ikke en historie som ligefrem bragte tårer frem hos mig, men jeg følte virkelig med hovedpersonen og jeg sad da også med en klump i maven i enkelte scener. Tempoet i bogen er generelt ret roligt, men indimellem kommer der nogle scener fyldt med en anspændthed og dermed lidt underliggende spænding, hvor jeg som læser var spændt på hvordan scenen ville ende – og slutningen overraskede mig også lidt.

Jeg er meget imponeret over det mod forfatteren viser ved at skrive og udgive denne roman. Selvom det ikke er noget der sætter hendes liv på spil inddrager hun os jo i nogle mørke og tabubelagte følelser, som uden tvivl er svære at lukke andre ind i – og det fortjener altså noget anerkendelse, når man tør gøre det.

Jeg vil i særdeleshed anbefale Hun er jo bare 4 til andre som står i samme situation som Tina, hvor de skal til at være papforældre – men også til forældre der har et delebarn og som har fundet en ny partner de vil dele livet med, for at de kan få et indblik i hvordan det kan være at stå på den anden side og være den udefrakommende person, der pludselig skal til at være en del af en andens familie. Tina beskriver selvfølgelig ikke den ultimative virkelighed i sin bog, men hun beskriver et realistisk scenarie, som jeg tror at mange i en lignende situation vil kunne genkende nogle ting fra. Herudover vil jeg også anbefale den til andre læsere, der ligesom jeg, bare finder det interessant at læse andres velskrevne, interessante og jordnære historier, hvor deres egne livserfaringer er i centrum.

5 ud af 6 stjerner

 

Udgivet på Byens Forlag, maj 2018

Antal sider: 172