Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forfatteren, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

1968 begynder regnskabschef Ejner Vindslev at ”låne” af klientkontiene i advokatfirmaet Sparring, Holck & Plum. Alt går godt indtil den dag, direktøren til hans store overraskelse fortæller, at firmaet vil indgive konkursbegæring. Vindslev ved, at hans bedrag vil komme for dagens lys, og han beslutter sig for at forsvinde med pengene. Samtidig stjæler han en forseglet kuvert med dokumenter. Det skulle han nu aldrig have gjort. I 2015 findes et mumificeret lig i en kælder. Alt peger på, at det er Ejner Vindslev. Da sønnen, Jakob, begynder at søge efter sandheden bag sin fars død, bliver det indledningen til en række dramatiske begivenheder. Undervejs får han hjælp fra den lokale bibliotekar Jane. De opdager hurtigt, at det kan være farligt at grave i fortiden.

”Hvis væggene kunne tale” starter ud med en spændende prolog, hvor vi følger Ejnar Vindslev og de begivenheder der vil vise sig at få fatale konsekvenser for ham. Prologen er godt skrevet med dialoger er fremstod troværdige for tiden. Hele historien med Ejnar som har sat sig selv i en noget prekær situation var ret interessant at følge og jeg kunne egentlig godt have tænkt mig at læse endnu mere om ham og episoderne der ledte op til hans snyd med klientkontiene. Det var prologen jeg synes fungerede bedst i bogen – den fungerede til gengæld også super godt.

Jakob bliver mange år senere sat på en opgave om at finde nogle vigtige og hemmelige dokumenter – dokumenter som angiveligt er så vigtige at de er værd at slå ihjel for. Hele bogen har en underliggende spænding omkring hvad disse dokumenter indeholder – og det finder vi også ud af tilsidst. Jeg må dog indrømme jeg blev lidt skuffet, men det var alligevel godt at vi fandt ud af hvad det hele drejede sig om.

Vores hovedperson Jakob har en ulykkelig tid bag sig, med tabet af sin kone og en demensramt mor der skal flyttes på plejehjem. Han har derfor søgt ulønnet orlov fra sit arbejde, så han kan sætte sine forældres gamle hus i stand og restituere. Som udgangspunkt er Jakob egentlig en troværdig hovedkarakter. Jeg manglede bare lidt følelser, hvilket egentlig var en generel oplevelse for mig hele bogen igennem. Jeg manglede generelt lidt flere reaktioner fra både Jakob, hans mor, hans nye veninde Jane og Janes datter – jeg henviser her til flere forskellige episoder i bogen og det efterlader mig med en følelse af at det var lidt overfladisk læsning.

Når det er sagt synes jeg at forfatteren var god til at blive beskrive omgivelserne, så man tydeligt kunne se scenerne for sig og det højnede læseoplevelsen. Forfatteren formåede også at skabe en underliggende spænding i bogen – dels fordi man ville vide hvad dokumenterne bestod af og dels fordi han var god til at afslutte hvert eneste kapitel med cliffhangers, så man lige ville læse lidt videre. Plottet er egentlig også godt og der er også nogle små overraskelser undervejs.

Jeg endte egentlig med at få svar på alle spørgsmålene der opstod under min læsning og jeg sad derfor ikke direkte uforløst tilbage. Alligevel sad jeg tilbage med en lidt flad fornemmelse af at bogen var lidt overfladisk og klimaks ikke helt var hvad jeg havde regnet med – jeg synes desværre også at slutningen virkede lidt forjaget.

Jeg vil anbefale “Hvis væggene kunne tale” hvis man søger en krimi med en fin underliggende spænding og som har en god grundlæggende historie samt hvis man søger lidt let underholdning. Det var en nogenlunde krimi, men intet udover det ordinære.

3 ud af 6 stjerner

Udgivet af forlaget Mellemgaard, 2017

Antal sider: 222