Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra C&K forlag, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen. 

Hvordan siger man “jeg elsker dig” i en rid, hvor ord og følelser lynhurtigt mister mening, mens længslen efter nærhed er konstant?
Elise dater på Tinder og tumler rundt mellem forskellige mænd og flygtige forhold. Indtil hun møder Victor. Men hvordan finder man ro i lykke og tosomhed, når tomhedsfølelsen lurer og truer med at slå over i desperat længsel efter noget andet?

Lige nu er jeg her er beskrevet som en samtids- og generationsroman og jeg vil da bestemt også tro at mange fra min generation vil kunne relatere til nogle punkter i bogen. Men helt troværdig finder jeg den nu ikke og jeg havde på mange måder ret svært ved at forholde mig til hovedpersonen, som jeg generelt ikke tror er voldsomt relaterbar for mange på min alder – hvilket jeg ellers ville forvente af en generationsroman. Jeg vil derfor ikke beskrive det som en generationsroman om unge mennesker i vores tid, men som en roman om ét menneske i vores tid – og læser man den som dette, så er det da en interessant historie.

Elise er en yngre kvinder som leder efter både sig selv og kærligheden og som hele tiden er i en konstant søgen på bekræftelse fra andre mennesker – helst gennem sociale medier. Hun har meget svært ved at identificere sig selv samt svært ved at være i relationer med andre. Hun virker generelt som en meget ansvarsfralæggende og noget selvdestruktiv person, med et meget mørkt sind. Hun har misbrug af diverse medikamenter og kan ikke være tilfreds med sit liv eller føle sig rolig uden disse og så er hun manipulerende, kynisk og følelsesmæssigt afstumpet. Hun er en hovedperson, som jeg havde meget svært ved at holde af. Bogen er skrevet i jeg-form ud fra Elises syn på sig selv og tilværelsen og jeg tænker at det er helt bevidst fra forfatterens side at hun ikke skal være nem at holde af – fordi hun tydeligvis ikke holder af sig selv. Jeg sad faktisk under min læsning med en følelse af, at Elises følelser blev projiceret ud i mig som læser, hvilket er ret fedt lavet men også gjorde læsningen en smule tung, da Elises tanker er så negative.
Fortællerstilen fungerer i denne bog, da jeg ikke er i tvivl om at det er et bevidst valg og anvendes som et virkemiddel til at få læseren til at forstå hvordan Elise har det – også selvom jeg normalt ikke er så meget til bøger skrevet i jeg-form, da jeg ofte oplever at de kan blive lidt trivielle. Det blev denne bog også lidt i længden, fordi der er flere gentagelser – men endnu engang er jeg ikke i tvivl om at det er helt bevidst, da det er med til at beskrive hvor triviel Elise føler hendes verden efterhånden er. Det irriterede mig bare så meget, at hun så ikke selv gjorde nogle ærlige forsøg på at ændre sin tilværelse. Selvom det fungerer godt i forhold til at fortælle den historie forfatteren ønsker at få ud, var det altså problematisk for mig som læser, at jeg slet ikke fik set nogle gode sider af Elise, så jeg kunne have haft bare et lille ønske om at det gik hende godt.

Når det så er sagt er det en bog, som bestemt tager nogle interessante problematikker op, såsom dét med at være til stede i nuet og ikke hele tiden bruge sin tid på at planlægge fremtiden, drømme sig tilbage til fortiden og konstant ønske sig noget nyt og bedre. Den giver på dette område stof til eftertanke hos læseren. Den tager også de sociale medier op, som er særdeles aktuelt i vores samtid. Det præsenteres dog her i bogen primært som et problem hvor man som ung kun kan eksistere via de sociale medier – det er fint at få taget denne problemstilling op, men det bliver dog også et noget karikeret billede af samtiden uden nogle nuancer.

Lige nu er jeg her er en noget karikeret og negativ samtidsroman, som dog giver lidt stof til eftertanke. Den er absolut velskrevet og jeg er imponeret over forfatterens måde at fortælle en historie på og det er primært dette der trækker min vurdering op på 4 stjerner – for selve skrivestilen ér virkelig noget udover det sædvanlige.

4 ud af 6 stjerner.

Udgivet af C&K Forlag (en del af Politikens Forlag), juni 2018

Antal sider: 275