Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forlaget People’s Press, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Om bogen

Fra bagsideteksten:
Augustsolen får luften til at sitre over Hovedvej 52, da journalisten Ellen Tamm kører mod barndomshjemmet Örelo Slot i Sörmland og sin mor. Siden hun dækkede sagen om en lille piges forsvinden, har hun tilbragt sommeren bag nedrullede gardiner. Forhåbentlig vil opholdet bringe Ellen på ret køl igen. På vejen tanker hun benzin i lillebyen Stentuna og hører, at en kvinde samme morgen er fundet død i sin bil lige i nærheden. Ingen ved, hvem kvinden er, eller hvad hun lavede på egnen. Ellen begynder at optrævle kvindens historie, og jo mere hun finder ud af, des flere hemmeligheder viser det sig, at lillebyidyllen gemmer på. Og de involverer også Ellen selv.

Liv er anden bog i serien om den egenrådige journalist Ellen Tamm.

Min anmeldelse 

Jeg vil starte med at sige at jeg ikke har læst første bog om Ellen Tamm og at det kan have haft indflydelse på min vurdering af denne bog. Jeg føler egentlig ikke at jeg er total hægtet af historien fordi jeg ikke har læst den første, men da der bliver henvist til sagen i den tidligere bog, uden at der bliver afsløret noget om den, kan jeg godt mærke at der er nogle ting, som jeg jo af gode grunde ikke forstår. Som eksempelvis hvorfor den sag var så hård ved Ellen at hun fik et psykisk sammenbrud. Jeg må dog også sige at jeg er lidt i tvivl om jeg vil prioritere min tid på at læse den første bog, for selvom jeg dog er nysgerrig anlagt og gerne vil vide hvad der skete i den, så er jeg simpelthen så skuffet over plottet, spændingsniveauet og persongalleriet i denne og hvis niveauet på disse punkter er det samme i den første, så tænker jeg at jeg springer over.

Historien er skrevet i datid med personalfortælleren hvor vi skiftevis følger tre forskellige personer.
Den primære hovedperson er journalisten Ellen Tamm, som er lige ved at komme ovenpå efter et psykisk sammenbrud. Hun har nogle triste og hårde ting med sig fra fortiden, er single og har en lille, men tæt kreds af venner. Jeg havde dog virkelig svært ved at mærke hvem hun egentlig er, udover at jeg til tider synes hun var lidt irriterende og selvmedlidende – men det kan godt være fordi jeg er gået glip af nogle andre sider af hende, som måske er beskrevet i den første bog.
Herudover følger vi to bipersoner, Hanna og Alexandra, som har det tilfælles at de begge bor i den lille landsby Stentuna og at de har nogle familiære problemer. Dette gør sig i øvrigt også gældende for Ellen og må derfor være et af de overordnede temaer i bogen.
De personer der stod tydeligst frem var faktisk nogle bipersoner som vi ikke møder voldsomt ofte i bogen, heriblandt Ellens mor Margareta og det er altså virkelig ærgerligt, for jeg ville altså hellere have lært vores hovedperson bedre at kende fremfor nogle ret perifere bipersoner.

Dialogerne i bogen er til tider også lidt klodsede og gjorde også at jeg indimellem havde lidt svært ved at mærke samspillet mellem de forskellige personer. Herudover fandt jeg simpelthen bogen alt for langsommelig og jeg kedede mig ganske enkelt flere steder. Jeg elsker egentlig normalt bøger med et langsomt tempo, hvis man kan mærke en underliggende spænding, men det mærkede jeg desværre ikke. Der er egentlig en del overraskelser i bogen, men jeg fik aldrig de der wauw-oplevelser, som jeg ellers elsker at få i krimier og jeg tror simpelthen det skyldtes at jeg aldrig kom til at føle mig investeret i historien og jeg derfor var lidt ligeglad med hvad der skete. Det er virkelig ærgerligt, for overordnet set er plottet egentlig ret godt fundet på, omend det var lidt utroværdigt – men det er OK, så længe jeg stadig er underholdt, men det var jeg jo så bare ikke i denne.

Liv er en lidt langsommelig krimi om problematiske familierelationer, hemmeligheder, svigt, løgne og bedrag. Jeg ville virkelig ønske jeg kunne lide den, for den lød virkelig interessant og som noget for mig, da jeg jo normalt elsker bøger der foregår i de mindre landsbysamfund, som denne her gør. Jeg giver to stjerner for en god idé og for et par af de bipersoner som virkelig trådte tydeligt frem.

Udgivet på forlaget People’s Press,  september 2019

Antal sider: 396

Oversat til dansk af Lilian Kingo