Reklamelink, hvis du klikker på boksen nederst på siden. Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra Byens Forlag, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen. 

Om bogen

Bagsideteksten: Liv er 24 år, da hendes kæreste går fra hende. Mens hun selv ligger i fosterstilling og drukner i selvmedlidenhed, virker det, som om alle andre har styr på kærlighed, karriere og hvem de er. I et forsøg på at finde sig selv og sit ståsted i tilværelsen skriver Liv en ’lykkeliste’. Men er rejser, shoppeture og one-night stands virkelig koden til lykke?

Min anmeldelse

#Liv er forfatterens anden roman, men det er den første jeg læser af hende. Jeg har lidt en svaghed for ungdomslitteratur som er ret ligetil at læse og som ikke forventer så meget af læseren men som også gemmer på en god morale og alligevel kan lægge op til lidt refleksion – og #Liv er lige præcis sådan en bog.

Bogen er fortalt i datid med jeg-fortællervinklen og er skrevet som en dagbog fra den 24-årige Livs tid efter hendes kæreste har forladt hende. Vi får lov at komme tæt ind på livet af hende og følger hendes udfordringer efter bruddet – både af ren praktisk karakter, men i særdeleshed også de følelsesmæssige udfordringer; Smerten, savnet, desperationen og frustrationen over ikke at vide hvem hun selv er, efter at have været en del af et parforhold i praktisk taget hele hendes voksenliv. Livs følelser og hendes reaktionsmønstre efter bruddet er både troværdigt skildret og jeg vil tro det også er relaterbart for mange der har oplevet et parforholdsbrud efter et seriøst forhold i tyverne.
Gennem Liv og hendes veninder møder vi flere forskellige typer af unge kvinder som eksempelvis den ambitiøse og kærlige Sara og den lettere excentriske Cecilie. Fælles for alle bipersonerne er at det er tydeligt hvad de hver især skal bidrage med i den samlede historie og de er med til at understrege det vigtige faktum at ikke alt er hvad det ser ud til udefra – hvilket nok er én af de vigtigste pointer i denne bog. Vi ved det jo allesammen godt: En perfekt Instagramside betyder ikke et perfekt liv, men jeg synes stadig at det er dejligt med noget god litteratur som også understreger dette – særligt for de yngre læsere, som måske står midt i deres egen identitetskrise.

Sproget i bogen er ligetil, enkelt og flydende, dialogerne er velkonstruerede og kapitlerne er allesammen korte og delt op i yderligere små afsnit. Der er en god blanding af både lidt humoristiske og tragikomiske scener, alvor, dramatik, kærlighed og lidt sex. Bogen var hurtigt læst –  jeg læste selv bogen på under en dag. #Liv er en bog der rørte lidt ved mine følelser, da beskrivelserne af den sorg hun oplevede efter at være blevet forladt var genkendelige, men derudover var det ikke en bog som fik gang i det helt store følelsesregister, hvilket jeg savnede lidt –  men jeg tror at sproget var lidt for fladt til rigtig at kunne gøre dette.

Jeg vil anbefale #Liv til særligt de yngre voksne som har stået i eller måske endda står i en identitetskrise efter et brud og som har brug for lidt håb. Herudover vil jeg anbefale den til alle større teenager og yngre voksne, uanset om de har oplevet et kærestebrud eller ej, for det er en virkelig fin historie med nogle vigtige pointer omkring dét at være ung i en tid hvor de sociale medier og overfladiskheden fylder en del – og måske endda de lidt mere modne voksne også kunne få noget ud af at læse bogen. Det er ikke banebrydende litteratur, men det er alligevel absolut en vigtig bog i den tid vi lever i. Jeg giver bogen 4 store stjerner.

4 ud af 6 stjerner

Udgivet på Byens Forlag, maj 2018

Antal sider: 361