Reklamelink, hvis du klikker på boksen nederst på siden. Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forlaget Hr. Ferdinand, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen. 

Om bogen

Fra bagsideteksten:

Da Rachel Chu og Nicholas Young falder for hinanden i New York, ved hun ikke, at han er en af Singapores mest eftertragtede unge mænd. Men da han inviterer hende med til sin hjemby for at deltage i et bryllup, går det langsomt op for Rachel, at Nicholas muligvis er mere end bare almindeligt velhavende. Faktisk er han stinkende, stenhamrende rig, som man kun kan være det i Singapore.
Under besøget møder Rachel Astrid, it-pige extraordinaire, Eddie, hvis familie nærmest bor på siderne af Hong Kongs sladderblade, og Eleanor, Nicks indflydelsesrige mor, som har meget stærke meninger om, hvem hendes søn bør, og absolut ikke bør, gifte sig med.
Millionæren fra Singapore er første bog i Crazy Rich Asians-trilogien, der har taget verden med storm.

Min anmeldelse 

Jeg har hørt om Crazy rich Asians- trilogien før den kom til Danmark og jeg var derfor helt oppe at køre, da jeg fandt ud af, at bøgerne skulle udgives herhjemme. De to andre bøger i serien udkommer angiveligt i løbet af foråret i år, hvilket jeg er svært glad for, for jeg har altså allerede svært ved at vente på den næste i serien selvom jeg kun lige har færdiggjort første del.

Og hvad er det så der gør den her bog så speciel, at allerede vil have mere?  En stor del af svaret på dette må være det fuldstændig fantastiske persongalleri. De er jo helt tossede derovre i Singapore. I hvert fald dem vi møder i denne her bog (Jeg håber ikke at nogle føler sig stødt nu!) Vi møder en masse snobbede mennesker der dvæler sådan ved deres luksusproblemer at man ikke kan lade være med at trække på smilebåndet som læser. For det er virkelig tydeligt at det jo for dem er ægte problemer – deres rige verden og deres levevis er bare så langt fra os almindelige menneskers verden, at det kan være svært at forestille sig hvordan det i et moderne samfund seriøst kan være et problem at ens søn gifter sig med en pige af det forkerte efternavn, eller at man har den samme kjole på til et bryllup, som man også havde på til en fest for to måneder siden. Det er så grinagtigt og samtidig så troværdigt beskrevet, at man virkelig kan mærke at det her er serious business for de kære mennesker.  Selvom vi præsenteres for en del snobbede, rige og sladderhungrende kvinder og mænd i historien, så er der altså også nogle mere jordnære og sympatiske karakterer i historien. Her tænker jeg særligt på parret Rachel og Nick samt Nicks kusine Astrid. Det var virkelig nogle karakterer jeg konstant sad og ønskede det bedste for.
Hele bogen er skrevet med skiftevis den alvidende fortæller og personalfortælleren. Skiftet giver dog rent faktisk mening, da den alvidende fortæller optræder i scener med større forsamlinger og hvor det giver noget til historien at vi kommer ind bag flere forskellige karakterers tanker.

Bag på bogen er der skrevet som et citat fra Vanity Fair at denne bog er “Dollars på steroider (…)” og det kan jeg lidt tilslutte mig. Jeg vil nok nærmere bare sige: moderne slægtsroman på kokain.For det er altså lidt en kombination af en moderne slægtsroman i Asien, en kærlighedshistorie og chick-lit i én og samme bog fyldt med energi og vilde scener! Bedst som man tror at nu kan vi da ikke komme længere ud, så bliver vi faktisk ført endnu længere ud og jeg sad flere gange målløs tilbage og tænkte “hvad fanden sker der?! Hvad er der galt med de her mennesker?!” men på den fede måde. Det er længe siden jeg har været så underholdt af en roman.

Og ved I hvad? Det er ikke engang fordi det er helt igennem fantastisk velskrevet. Der er nogle af dialogerne og scenerne som nærmest hørte til i en knaldroman og alligevel fungerer det bare upåklageligt, for forfatteren har tydeligvis humor og hvis der er nogen historie der kan bære det, så er det altså denne. Og jeg sidder også tilbage med tanken om at det er helt bevidst fra forfatterens side, uden dog helt at vide det. Man fornemmer det bare med den humor og let satiriske tilgang han har til det rige jetsetmiljø derovre i Asien. Jeg ved i hvert fald at det ikke blot skyldes dårlig oversættelse – for jeg har efterhånden læst flere bøger der er oversat af kvinden der har oversat denne bog, og hun plejer altså at være knivskarp til det.

Jeg var fuldstændig opslugt af historien allerede fra prologen og jeg læste bogen på under et døgn (tak til mig selv for at have så fattigt et socialt liv at dette er muligt). Jeg har virkelig svært ved at sætte ord på præcis hvad der Kwan formår at gøre siden jeg kan være så opslugt af Millionæren fra Singapore. For når alt kommer til alt er selve historien jo ikke super original: Kvinde møder mand. Kvinde kender ikke mands baggrundshistorie. Mand viser sig at være vildt rig og hans familie vil gerne ødelægge deres forhold. Men til gengæld er historien fortalt på en vildt original måde og minder således ikke om noget jeg nogensinde før har læst.

Jeg har absolut ingen litterær begrundelse for mit valg om at give Millionæren fra Singapore hele 6 stjerner, men jeg kan til gengæld heller ikke lade være. For det her er virkelig fuldstændig fantastisk underholdende litteratur, som jeg synes alle bør læse, hvis de trænger til at få trænet lattermusklerne lidt og samtidig ønsker at få et indblik i en verden der (formentlig) er meget langt fra sin egen. Den her roman er altså noget ganske, ganske særligt og jeg kan nærmest ikke vente på at efterfølgeren udkommer!

6 ud af 6 stjerner

 

Udgivet på forlaget Hr. Ferdinand (En del af Politikens Forlag), februar 2019

Antal sider: 473

Oversat til dansk af Siri Ranva Hjelm Jacobsen