Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forlaget Hr. Ferdinand, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen. 

Paul Sheldon er bestsellerforfatter, og Annie Wilkes er langt mere end blot en lidenskabelig læser: Hun er Pauls sygeplejerske og tager sig af hans hårdt medtagne krop efter en bilulykke, og hun er rasende over, at Paul har slået hendes yndlingsromanfigur ihjel i sin seneste bog. Paul forstår snart, at hun er villig til at gå rigtig langt for at vække Misery til live igen: Men hvor langt? Annie har masser af metoder til at anspore Paul til at skrive. En nål. En økse. Og hvis det ikke er nok, må hun gribe til skrappere midler …

“Misery” er en af gyserforfatteren Stephen Kings klassikere, som nu er blevet genudgivet på dansk.
Noget af det Stephen King virkelig er god til er, at skildre menneskets psykologi, på meget interessante måder og dette skinner bestemt også igennem i  “Misery”. 

Vi følger Paul, som kæmper en kamp for at overleve hos Annie. Det er meget interessant at følge Pauls refleksioner og konstante ambivalens om hvorvidt han bare skal give op eller om han skal kæmpe videre. Samtidig oplever vi, ud fra Pauls betragtninger, de forskellige sider af Annies sind, hvilket på mange måder er skræmmende læsning. Der er ingen tvivl om, at Annie er en kvinde med en noget forskruet og uhyggelig tankegang og at hun er en  både farlig og syg kvinde. Det er faktisk primært hendes skiftende sindsstemning og beskrivelsen heraf, som skaber uhyggen i “Misery” og forfatteren har heller ikke gjort brug af noget overnaturligt i denne bog, for at skræmme læseren.

Pauls og Annies relation til hinanden fremstår troværdig hele bogen igennem. Relationen starter ud med Pauls afstandstagen og væmmelse overfor Annie i starten, samtidig med at han ved han er nødt til at behage hende, fordi hun har magten over hans liv og smerte. Efterhånden bliver Paul mere og mere afhængig af Annie og begynder nærmest at adaptere hendes talemåder og tankegang og han finder også ud af hvor farlig Annie egentlig er. Det er meget interessant at følge den udvikling, som her sker inde i Paul.

Jeg oplevede flere gange under min læsning at sidde med en klaustrofobisk fornemmelse, tilbageholdt åndedræt og en følelse af ren væmmelse og hjertebanken. Dette skyldes Kings eminente måde at beskrive Pauls sindsstemning og hans følelser hele bogen igennem – men også den måde hvorpå de forskellige scener beskrives, så de nærmest kører forbi som en film for ens indre, mens læsningen står på. Selvom historien primært omhandler Pauls fangenskab, får vi dog også indblik i hans romanskrivning og der kommer enkelte afsnit i bogen, hvor vi læser uddrag fra hans nye roman, som han skriver for Annies skyld. Dette var med til at give bogen en vis autencitet – særligt fordi der mangler nogle taster på hans skrivemaskine, så nogle bogstaver må skrives i hånden. De manglende bogstaver er således udeladt eller skrevet med en anden skrift i selve uddragene i bogen. Det er fedt at der er så meget sans for detaljen, at selv denne lille detalje er med. Generelt kredser Stephen King for detaljen – både i sine beskrivelser af personerne men også i de malende beskrivelser af omgivelserne samt de handlinger, som vores personer foretager sig.

Jeg vil anbefale “Misery” til alle der sætter pris på Stephen Kings skrivestil og hans flotte skildringer af menneskets sind – særligt vil jeg anbefale den til de læsere, som gerne vil stifte bekendtskab med Stephen Kings værker, men som ikke er så vilde med det overnaturlige aspekt, som man ellers kan opleve i nogle af hans andre bøger.

6 ud af 6 stjerner.

Denne genudgivelse med ny forside er udgivet på forlaget Hr. Ferdinand (en del af Politikens Forlag) marts 2018.

Antal sider: 326