Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forlaget HarperCollins Nordic, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen. 

Hvor høj er prisen for et venskab? Helen har nået bunden. En lovende karriere som kunstfotograf er kuldsejlet. Ægteskabet er knust og hun har mistet forældremyndigheden over sin søn, Ollie – alt sammen på grund af et alkoholmisbrug. Alt forandres, da hun møder Ava og Swift Havilland, et rigt, karismatisk par med et imponerende hjem og indflydelsesrige venner. Helen bliver meget fascineret af parret, som tager hende under deres vinger, og tilbyder deres hjælp og forbindelser, så hun kan få forældremyndigheden over sønnen tilbage. Forsigtigt begynder Helen at se lysere på fremtiden – men det viser sig snart, at det er et venskab, som kommer med en meget høj pris. 

“Under påvirkning” er et psykologisk drama, hvor læseren hurtigt i bogen præsenteres for, at noget tragisk er sket. Den er skrevet i jeg-form, så vi får hele historien fra protagonisten Helens synspunkt og det er næsten som at læse hendes voksenlivs memoir.

Der er en konstant underliggende dyster og melankolsk stemning hele bogen igennem. Helen er en karakter, som jeg ikke umiddelbart sympatiserede vanvittigt meget med, da hun har flere lettere frastødende karaktertræk: hun lider af lettere mytomani, hun fremstår naiv og uselvstændig og virker i det hele taget ret patetisk. Når det så er sagt, så finder vi efterhånden i bogen ud af, at hun udmærket er klar over disse karaktertræk og at hun, på mange måder, også mærker konsekvenserne, der kommer ved at opføre sig på den måde, hun har gjort. Dét at hun var bevidst om hendes egne problemer i relationen til andre mennesker, og forsøgte at ændre på det, gjorde at jeg alligevel endte med at nære en vis sympati for hende. Og her må jeg altså lige nævne, hvor rammende en titel bogen har: “Under påvirkning” – det må man sige Helen er i dobbelt forstand. Dels har hun haft et alkoholoverforbrug og dels er hun så letpåvirkelig af andre folks meninger og holdninger – Når det er de rigtige folk vel at mærke. Her tænker jeg på parret Havilland, som hun jo nærmest idoliserer. Igennem Helens øjne ser vi Ava Havilland, som sidder i kørestol, men som nærmest beskrives som en omkringkørende lille gudinde, som er både generøs, lidenskabelig, varm og kærlig. Vi kommer langt ind i bogen før Helen overhovedet kan tænke en kritisk tanke om Ava – det samme gør sig gældende for Avas mand, Swift. Swift er ellers en karakter, hvor jeg hurtigt tænkte han var irriterende, umoden og narcissistisk, men Helen ser så meget op til dette par, som hun nærmest føler er blevet hendes familie, at hun slet ikke formår at forholde sig kritisk til dem.

Normalt er jeg ikke så meget til bøger, hvor vi kun følger én person, da det ofte risikerer at blive lidt triviel læsning, men det fungerede bare ekstremt godt i denne bog, da vi kom så tæt på Helens tanker og personlige udvikling. Jeg blev nærmest draget ind i historien og kom så tæt på Helen at jeg til sidst nærmest følte hendes smerte og sorg, sammen med hende og endte med at håbe det gik hende godt – og det var altså fedt at opleve. Særligt fordi, at jeg jo i starten slet ikke kunne lide hende.

“Under påvirkning” er en bog, som primært fokuserer på hovedpersonens psykologi, mens der samtidig sker en del ting som leder op til klimaks i slutningen af bogen, på sin egen stilfærdige måde og uden en masse actionfyldte scener. Jeg var overrasket over slutningen, som fint afrundede hele historien, men som også gav lidt stof til eftertanke.

Det er en bog som minder læseren om, at ting nødvendigvis ikke er, som de ser ud til på overfladen. Derudover er det en bog som handler om at finde sig selv og lære at tro på sig selv og indgyder læseren håb om, at man godt kan udvikle sig og ændre sine negative handlemønstre. “Under påvirkning” kan på det kraftigste anbefales til læsere, der godt kan lide psykologiske dramaer.

6 ud af 6 stjerner.

Udgivet af forlaget HarperCollins Nordic, marts 2018

Antal sider: 350