For en sikkerheds skyld markerer jeg dette indlæge som reklame, da jeg omtaler flere bøger jeg har modtaget som anmeldereksemplarer. 

2019 er snart slut og traditionen tro laver jeg selvfølgelig også en lille award-uddeling her på bloggen i år. Vinderne i de forskellige kategorier får ikke andet end æren – det er blot tænkt som en hyggelig lille ting og en måde at fremhæve nogle af de bedste bøger jeg har læst i år. Jeg har læst rigtig mange gode bøger i år og derfor har det, igen i år, været svært at vælge blot én vinder i hver kategori. Jeg overvejede faktisk lidt at droppe det og bare lave en liste over nogle af de bedste bøger jeg har læst, da der egentlig er flere bøger i hver kategori som fortjente at blive nævnt, men det fandt jeg alligevel også lidt kedeligt – og listen ville blive aaaaaalt for lang så.
Som noget nyt har jeg dog tilføjet en kategori: Årets ærespris. Tanken med denne kategori er at hylde en forfatter som har flere udgivelser bag sig, der på én eller anden måde har gjort noget ganske særligt for mig.

Årets debutant

Vinderen her er Hvor flodkrebsene synger af Delia Owens. Det er en bog, som virkelig er blevet lovprist af læsere og anmeldere. Og den fortjener virkelig alle de roser den har fået med på vejen. Det er en både hjerteskærende, rørende, spændende og meget velskrevet roman om ensomhed, fordomme og drømmen om at høre til hos nogen. Jeg kan huske at jeg virkelig var overrasket over, at det her var en debutroman og det var svært for mig at beskrive hvor fantastisk bogen egentlig er.

Årets svære to’er 

Hvis man har læst en forfatters debutroman og været vild med den, så har vi læsere jo ofte visse forventninger til forfatterens anden udgivelse. Deraf navnet den svære to’er. Valget i år er faldet på en af vores eget lands forfatteres romaner. Nemlig Havhvepsen af Tommy Thorsteinsson. Det er en krimi med et originalt plot, en masse spænding og så efterlod den også lidt tanker hos mig, om hvor sårbart det egentlig bliver når alting efterhånden bliver mere og mere teknologisk. Jeg synes så absolut at den levede op til debuten Ensom ulv og derfor fortjener den også titlen som årets svære to’er.

Årets store overraskelse 

Denne titel går til en bog af en forfatter, som faktisk har flere anmelderroste udgivelser bag sig. Jeg har dog ikke selv læst dem (endnu), men det har jeg besluttet mig for at gøre, efter at have læst denne her bog. Årets store overraskelse er En lykkelig slutning af Maren Uthaug. Det er en roman som overraskede mig på flere måder. Både grundet min fordom omkring at hendes bøger måske var lidt komplicerede at læse og at man derfor skulle være i særligt humør og have et særligt overskud til dem. Den fordom har hun dog slået ned hos mig her – og hvorfor jeg har haft den fordom, det ved jeg virkelig ikke. Den må stå 100 % for min egen regning. Jeg har jo længe været vild med hendes underholdende striber, som ikke ligefrem kræver det voldsomme af én. Det der overraskede mig allermest var at Uthaug her formåede at gøre et så tabubelagt og afskyvækkende emne som nekrofili både lettilgængeligt og fordøjeligt at læse om. Det havde jeg aldrig i mit liv troet var muligt for nogen! Herudover var jeg overrasket over hvor at en egentlig dyster fortælling kunne have så let en stemning, som tilfældet var her.

Årets hjerteskærende fortælling 

Vinderen i denne kategori er faktisk fortsættelsen til vinderen af samme kategori i 2017. Det er nemlig Skyggedanseren af Sara Omar. Det er en roman om den kvindeundertrykkende del af islam og der er ingen tvivl om, at det kræver en særdeles modig kvinde at skrive en roman som denne. Den er barsk og den river virkelig i hjertet. Jeg græd og sad med en tung og trist følelse indeni både under og efter min læsning – men den er alligevel så vigtig og det hele værd. Selvom det er en skønlitterær roman, så er det alligevel tæt på virkeligheden for mange kvinder i den virkelige verden og jeg har så stor respekt for, at Sara Omar tager bladet fra munden og fortæller disse kvinders historie.

Årets gys 

Jeg er stor Stephen King- fan og det kommer derfor nok ikke som en overraskelse at valget her falder på Anstalten af Stephen King. En roman jeg virkelig havde glædet mig til og som til fulde levede op til mine forventninger. Den er ikke uhyggelig på den måde, at jeg ikke turde gå på toilettet om natten gennem en mørk gang, men der var alligevel en underliggende uhygge og et skræmmende plot. Det er altså helt utroligt at han kan blive ved med at finde på så vilde historier, men den kan han åbenbart.

Årets humørløfter 

Vinderen her er en bog om venskab på tværs af alder og om kærlighed, forandringer, minder og loyalitet. Vinderen er romanen Kate og Rosemary af Libby Page. Det var en roman som både gav mig vand i øjnene, smil på læben og efterlod mig med en dejlig behagelig følelse indeni og selvom jeg læste den tilbage i juni måned, står den stadig klart i min erindring. Det er altså en skøn roman.

Årets krimi 

Jeg læser mange gode krimier på et år og derfor er dette endnu engang én af de sværeste kategorier at vælge en vinder i og den jeg har brugt længst tid på at finde den rigtige vinder. Valget i år er måske også lidt atypisk, da jeg ikke har valgt en krimi som jeg nødvendigvis har givet flest stjerner (omend den har fået næsten topscore og jeg virkelig var vild med den). Vinderen er valgt ud fra både et spændende plot og en skrivestil som jeg bare elsker, men også fordi den rækker udover sig selv som roman. Den inddrager det der fylder i samfundet i den samtid den blev skrevet i og det synes jeg også er vigtigt. At den ikke bare er spændende og har et godt plot, men at den også er et billede på den tid vi lever i. Både fordi det gør den aktuel, men også fordi det kan være med til at tegne et billede af vores samfund i år 2019, som kan være interessant for læsere om mange år også at få et indblik i.
Valget er faldet på Vådeskud af Katrine Engberg, som er en krimi om svigt, kærlighed, døden, loyalitet, familierelationer og ikke mindst miljøet. Sidstnævnte er jo et ord der er meget karakteristisk for år 2019 og selvom nogle af os, måske kan være lidt mættede af at der bliver talt så meget om det, så er det jo et særdeles aktuelt emne at tage op.

Årets ærespris 

Den første vinder nogensinde af Sidses Bogreols ærespris er en forfatter, som endnu har til gode at skuffe mig. Han har skrevet mange bøger som alle har det tilfælles at de både har fået mig til at grine og græde og så har han bare en ganske særlig skrivestil, som jeg vil vove at påstå jeg ville kunne genkende, selv hvis du vækkede mig kl 5 om morgenen og læste noget op fra en af hans romaner. Han rammer mig hver gang med sin enkle men alligevel udtryksfulde måde at skrive på. Vinderen er uden tvivl en sand ordkunstner og jeg glæder mig hver eneste gang jeg ser han udgiver noget nyt. Min første kærlighed fra hans hånd var en mand der hed Ove og den seneste var en flok mennesker der uheldigvis blev taget som gidsler under et bankrøveri, der gik helt galt. Vinderen af årets ærespris er Fredrik Backman!

 

Jeg håber at I har hygget jer med at læse indlægget – måske er nogle af jeres favoritter også på listen?

GODT NYTÅR til jer alle og tak for at følge med <3