Reklame, da der omtales anmeldereksemplarer fra følgende forlag: Lindhardt & Ringhof, Gutkind, People’s Press og Politikens Forlag.   

2020 er efterhånden ved at være slut – og sikke et år det har været. Jeg tænker at vi i mange år fremadrettet altid vil huske dette år som corona-året. Dette indlæg kommer dog ikke til at handle meget om corona – det tænker jeg vi alle hører en masse om andre steder fra. For mig personligt er 2020 også året hvor jeg påbegyndte min specialuddannelse i psykiatrisk sygepleje. Dette har betydet at jeg har haft væsentligt mindre tid til lystlæsning og anmeldelser end jeg plejer at have – jeg har dog alligevel fået læst en god stak bøger gennem året – og derfor skal I da selvfølgelig også, tradtionen tro, have årets awardsuddeling. Det er fjerde år i streg jeg laver dette indlæg, som en opsummering over de bedste læseoplevelser jeg har haft gennem året.

Hvis I er interesserede i at læse uddelingerne fra de tidligere år kan I klikke på nedenstående links:
Sidses Bogreol Awards 2017
Sidses Bogreol Awards 2018 
Sidses Bogreol Awards 2019

Nå, lad os komme igang med at uddele årets awards (Indsæt selv trommehvirvel og præsentationsmusik hvor du finder det passende). Jeg vil for god ordens skyld sige at vinderne af de forskellige awards ikke får andet end æren – jeg har simpelthen ikke nok økonomisk kapital til at sende store buketter og trofæer ud til hver enkelt. Men de får dem i tankerne ❤

Årets debutant

Årets debutant var en meget stærk læseoplevelse for mig. Jeg beskrev den som en fængslende, foruroligende og vanvittigt velskrevet roman som jeg vil anbefale alle at læse. Også dem som normalt ikke læser. Alle kan være med her og alle bør være med her. Begrebet must-read bør man egentlig ikke bruge, da man jo bare skal læse hvad man har lyst til, men hvis man kun vil læse én bog i år, så vil jeg i dén grad anbefale at valget falder på denne her. Det er uden tvivl en af de stærkeste læseoplevelser jeg nogensinde har haft – og jeg har altså haft mange!
Årets debutant er: Min mørke Vanessa af Kate Elizabeth Russell.
Vil du læse min fulde anmeldelse af den kan du klikke her.

 

Årets svære to’er

Se, nu bliver det måske lidt underligt det her. For jeg har faktisk endnu ikke læst debuten og dermed den første bog af vinderen i denne kategori (dog har jeg fået den i julegave og glæder mig meget til at læse den). Og hun har faktisk også udgivet en novelle (som også er fantastisk) imellem sine to romaner. Hendes første roman blev dog rost til skyerne af mange læsere og hun udgav i år sin anden roman.  Jeg mener derfor at hun alligevel er en kvalificeret nomineret (og vinder) af denne kategori. Der var også en anden stærk nomineret til denne kategori, men valget faldt altså på denne. Fordi historien simpelthen var så original og virkelig rørte noget i mig.
Jeg beskrev vinderromanen med følgende ord: En fantastisk roman om at skrive, om venskab, kærlighed, savn, fortielser og singleliv fortalt på sin helt egen originale måde. Jeg forstår godt at bogen allerede har mange begejstrede læsere ude i den ganske danske land og jeg slutter mig hermed til den flok – for hold nu op, hvor har jeg svært ved at få armene ned igen over hvor fin denne her roman er. Det var sådan en bog, som jeg bare håbede aldrig ville slutte.
Vinderen af årets svære to’er er  Tour de Chambre af Tine Høeg.
Vil du læse min fulde anmeldelse af bogen kan du klikke her.

Årets store overraskelse 

Denne kategori var faktisk ret nem for mig i år. Som jeg nævnte først i indlægget blev 2020 jo et år, som nok endte med at overraske os alle grundet en vis virus der formåede at sprede sig i hele verden.
Årets overraskelse er en udgivelse som ingen havde planlagt eller forudset ville udkomme.
Det er en bog som aldrig ville være blevet til, hvis ikke hele landet var lukket ned og kulturen var nødt til at finde nye måder at nå ud til os på.
Jeg skrev om bogen at der er noget for enhver smag og den et fint tidsbillede fra et år så usædvanligt. Det er en bog, som jeg synes alle bogreoler bør indeholde. Det er en del af den Danmarkshistorie der bliver skrevet netop nu, mens vi er en del af den. Og om nogle år kan vi forhåbentlig tage bogen ned fra hylden igen, læse den, huske på hvad vi savnede her i 2020 og sætte pris på det vi (forhåbentlig) har fået igen. Den beskriver dog også nogle af de mere positive aspekter ved de omstændigheder vi blev tvunget ind i.
Du har måske regnet ud at vinderen af årets store overraskelse er antologien Coronamonologerne.
Du kan læse min fulde anmeldelse ved at klikke her.

 

Årets hjerteskærende fortælling

Årets hjerteskærende roman er faktisk én jeg også læste for nogle år siden på originalsproget, men som i år blev udgivet på dansk. Det er en roman som både dengang og nu gjorde helt ondt at læse. Og alligevel har jeg lyst til at læse den igen for tredje gang.
Jeg beskrev den som en mørk roman om et destruktivt venskab, mobning, sex, kærlighed, had og lidenskab. Jeg vil anbefale den til alle læsere der kan lide de dystre og mørke historier om relationer mellem mennesker. Den er både spændende, overraskende, dragende og noget helt for sig selv. Den er både trist, barsk og brutal og selvom det var anden gang jeg læste den, så var det simpelthen så stærk en læseoplevelse, som endnu engang rev mit hjerte lidt ud og efterlod nogle små ar.
Vinderen i kategorien årets hjerteskærende fortælling er Piger i brand af Robin Wasserman.
Du kan læse min fulde anmeldelse af romanen ved at klikke her.

Årets gys 

Denne kategori har ikke nogen vinder i år – for første gang. Ganske enkelt fordi jeg ikke har læst nogle gysere eller thrillere som var tilstrækkeligt uhyggelige til at få prisen som årets gys – og jeg gider ikke bare uddele awarden for at gøre det. Det skal give mening. Jeg må læse nogle flere gysere næste år og håbe på 2021 byder på en formidabel vinder i denne kategori.

Årets humørløfter 

Vinderen i denne kategori er en roman, som egentlig havde nogle ting jeg ikke brød mig så meget om: lidt for mange eksplicitte sexscener, som virkelig gjorde noget ved den andenhåndsflovhed jeg har tendens til. Der var dog også så mange ting jeg elskede ved denne bog, at det ikke trak voldsomt meget ned i min vurdering.
Jeg skrev om den, at jeg var fanget fra start til slut. Jeg fik både grint, krummet tæer, mærket mit hjerte svulme og grædt lidt indeni. Bevares, den er da til tider forudsigelig, som denne genre jo ofte er. Men det er noget jeg forventer indenfor kærlighedsromaner og lige præcis derfor gør det mig ingenting – når blot den også underholder og overrasker lidt undervejs, hvilket den gjorde. Det er en roman som er perfekt som en lille flugt fra den både utrygge, triste og uforudsigelige virkelighed vi alle lever i lige nu, hvor COVID-19 raser over hele verden. Jeg vil anbefale den til alle læsere som ønsker noget god underholdning, som samtidig formår at røre ens hjerte og efterlade én med en varm følelse indeni. Den er altså noget særligt indenfor sin genre og derfor sender jeg også fem stjerner afsted.
Vinderen at kategorien årets humørløfter er Kærlighedskoden af Helen Hoang.
Du kan læse min fulde anmeldelse af bogen ved at klikke her.

Årets krimi 

Vinderen af denne kategori var faktisk runner-up til kateogorien årets svære toer. Det er nemlig anden bog i en serie og er udgivet af en forfatterduo som ikke kun er et forfatterpar, men også et par i privaten.
Jeg skrev bl.a. følgende om bogen: Det er en krimi som vil rigtig meget på én gang, men som faktisk lykkes med det og det er altså imponerende, for det sker ærlig talt ret sjældent.  Det er også tydeligt at der har været foretaget en ordentlig og grundig research hvilket gav en autentisk følelse, selvom det er skønlitteratur. Jeg havde en følelse af, at dette faktisk kunne ske, hvilket har stor betydning for mig. Derudover er plottet altså både vildt og gennemført.
Vinderen i kategorien årets krimi er Satans Sommer af Kim Faber og Janni Pedersen.
Min fulde anmeldelse af bogen kan læses ved at klikke her.

Årets ærespris 

Sidste år introducerede jeg denne nye kategori. Jeg valgte at indføre denne kategori for at hædre forfattere som har gjort noget særligt for mig som læser.
Årets vinder  er en dansk forfatter, som har udgivet fem krimier i alt og hvor jeg har elsket hver og én. Det er en forfatter som virkelig gjorde det tydeligt for mig, hvor fantastisk det er når krimiforfattere også forholder sig samfundskritisk i sine bøger, da denne genre kommer ud til en meget bred læserskare – og det er én ting som denne forfatter altid gør. Samtidig har hun med sin krimiserie skabt et persongalleri jeg virkelig har nydt at følge samt nogle gennemtænkte og overraskende plots og så skriver hun på en måde hvor jeg altid bliver suget ind i bøgernes univers og for en stund glemmer alt omkring mig.
Vinderen af årets ærespris er faktisk også en forfatter som har været repræsenteret i mine awards siden min allerførste uddeling i 2017. Vinderen af Sidses Bogreols Ærespris 2020 er Katrine Engberg som er kendt for sine krimier om makkerparret Kørner og Werner.