Reklame da der omtales anmeldereksemplarer.

Hvis en tradition er god, er der vel ikke nogen grund til at ændre for meget på den, vel? Derfor har jeg, for femte år i træk, lavet en opsummering af nogle af mine bedste læseoplevelser i løbet af 2021. Det er ikke nødvendigvis bøger der er udkommet i det pågældende år, men bøger jeg har læst i løbet af året.

Mine tidligere awards indlæg kan læses her:

Sidses Bogreol Awards 2017
Sidses Bogreol Awards 2018
Sidses Bogreol Awards 2019
Sidses Bogreol Awards 2020  

 

Selvom man ikke skal ændre på en god tradition, har jeg dog tilladt mig at ændre en smule i kategorierne. Der må jo også gerne ske lidt fornyelse, i kombination med det velkendte.

Der er ingen præmie til vinderen af hver kategori. Æren må være nok i sig selv- og så synes jeg bare det er en lidt sjovere måde, at give jer et overblik over nogle af de bedste bøger jeg har læst i året.
Jeg kan se, at vi efterhånden er flere, der laver det som awards og jeg synes selv det er hyggeligt og sjovt, at se et overblik over andres læseoplevelser på den måde, så jeg håber at I også hygger jer med at læse med 🙂 

 

Årets store overraskelse

Digtsamlingen “I Afrika fødes der ikke drenge, kun mænd” af Alexandre Nsoni. Jeg fik øjnene op for den, da jeg så morgen-TV, hvor Alexandre tilfældigt stod og læste et af sine digte op. Fantastisk digtsamling. Rå, rørende, hjerteskærende og ærlig. Det var nok ikke lige givet, at han skulle blive en så anmelderrost digter, men han kom flydende ind på Danmarks litterære scene og overraskede flere af os læsere med sin evne til at røre og indfange sin læser.

 

Årets hjerteskærende læseoplevelse

“Lenni og Margots et hundrede år” af Marianne Cronin. Den er så sød, rørende, trist og smuk og står stadig lysende klart i min erindring. Åh, hvor var den god – mit hjerte gør dog stadig lidt ondt.

Årets tankevækkende læseoplevelse

Denne her kategori var én af de sværere, for rigtig mange bøger sætter gang i refleksioner hos mig. Bøger indenfor stort set hver genre. Mit valg er dog i år faldet på “Seriemorder – mennesket bag monstret” af Florence McLean, som bygger på forfatterens forskning indenfor netop mennesket bag seriemorderen. Altså hvad der har ført dem til at begå mord. Om der var ting man kunne spotte allerede i barndom og ungdom. Det er ikke true crime, der er skrevet med det formål at underholde os med mordsager fra det virkelige liv, men derimod med henblik på at få mere viden om seriemordere, så man måske kan forebygge lidt i fremtiden. Bogen satte mange tanker i gang hos mig. Så mange tanker at jeg næsten har lyst til selv at skrive en hel afhandling om det.

 

Årets gys

Denne kategori var nem for mig. Gysets mester udgav nemlig i år en ny samling af fortællinger, som viste at han stadig var i topform og kunne skabe historier, stemninger og plots som bare fanger. Vinderen i denne kategori er selvfølgelig “Blodtørst og andre fortællinger” af Stephen King. 

Årets feel good

Vinderen af årets feel good-roman, var faktisk ikke en bog som udelukkende gjorde mig glad. Den gjorde mig også sur og trist, men efterlod mig dog med en behagelig følelse indeni. Den bød på en fin blanding af humor og alvor og tog begrebet ghosting op, som er særdeles aktuelt for mange der dater (både for flere år siden og i dag). Vinderen er “Spøgelser ” af Dolly Alderton.

Årets krimi

Vinderen i denne kategori i år, er faktisk bog nummer 9 i en serie. Og måske ramte den mig netop så meget, som den gjorde, fordi jeg i forvejen var så investeret i karaktererne qua mit kendskab til dem fra de tidligere bøger. Vinderen er “Hvor lyset slipper ind” af Louise Penny. Og bare fordi jeg har valgt den som årets krimi, så skal du ikke gå i gang med den som den første. Please, lov mig det, haha. Jeg tænker kun man vil være ligeså vild med den som jeg var, hvis man har hele forhistorien med fra de andre bøger i serien. Bøgerne er dog letlæste, så lad dig ikke afskrække af, at der er 8 tidligere bøger i serien. Det er sådan en skøn krimiserie.

 

Årets autobiografi

Der er efterhånden begyndt at udkomme en del autobiografiske romaner. Og jeg er, som udgangspunkt, fan af konceptet. Det er historier fra forfatternes eget liv, fortalt i en skønlitterær form og jeg har efterhånden læst nogle gode af slagsen. Den bedste jeg læste i år var “Jorden under mig” af Helle Vincentz, som jeg på alle måder var vild med. Den var både inddragende, ærlig, fængslende, rørende og vigtig.

Årets ærespris

Jeg lavede oprindeligt denne tilføjelse tilbage i 2019, for at hylde nogle af de forfattere, som har formået at skabe nogle bøger, som har gjort noget særligt for mig som læser.

Igen i år går denne pris til en dansk forfatter. En forfatter som har formået at vise os et billede af Amager, gennem nogle karakterer med forskellige livsvilkår. En forfatter, der bl.a. gennem sine bøger har forholdt sig samfundskritisk og været med til at skabe fokus på mennesker der lever i fattigdom i Danmark, på de konsekvenser det kan have for mennesker, når andre I virkeligheden har magten over dem, samt hvor stærkt begrebet social arv og miljø kan være. Hans bøger er socialrealisme når det er allerbedst. 

Det er en forfatter der i år udgav sin (længe ventede) afslutning på Amager trilogien. Du har nok allerede gættet den, men vinderen i kategorien årets ærespris 2021 er Morten Pape. 

 

Så er der blot tilbage at ønske jer alle et godt nytår. Jeg håber I også har haft nogle gode læseoplevelser i år – I må meget gerne dele jeres bedste læseoplevelser med mig i kommentarfeltet. Det vil være så hyggeligt. Lad os sammen håbe på en masse gode læseoplevelser i 2022 også.