Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forlaget Rosinante, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Om bogen

Forlaget skriver:
Sommeren 1994. Jesse Rosenberg og Derek Scott, to unge, ambitiøse politiefterforskere, drømmer om den store sag, der hjælpe deres karriere i gang. Da borgmesteren i Orphea, en lille badeby et par timers kørsel fra New York, og hele hans familie samt en tilfældig forbipasserende bliver brutalt myrdet, ved de, at det er den sag, de har ventet på. Takket være deres omhyggelige efterforskning lykkes det dem at opklare mordet. De får ros af politichefen og en medalje for deres tapperhed. Men tyve år senere, da Jesse skal til at gå på pension, bliver han opsøgt af den unge, dygtige journalist, Stephanie Mailer. Hun fortæller ham, at de tog fejl dengang. At det var den forkerte, de anholdt, og at hun har efterforsket sagen og kan bevise det. De aftaler at mødes, men næste dag er hun sporløst forsvundet …

Min anmeldelse 

Jeg elskede Sandheden om Harry Quebert-sagen af samme forfatter og havde derfor store forventninger til denne bog. Jeg synes ikke helt at den lever op til disse forventninger, men tæt på! For det er altså en både opslugende og meget interessant historie med fokus på detaljen, præcis ligesom jeg også oplevede det i Harry Quebert. 

Persongalleriet er stort og alsidigt. Vi møder både nogle engagerede efterforskere, en nysgerrig journalist, en arbejdsnarkoman, en ung misbruger, en manipulerende ung kvinde og den midaldrende mand der falder for hendes tricks, en borgmester, en anerkendt, uærlig og excentrisk kulturkritiker og mange flere. Det lyder måske helt uoverskueligt, men der er altså en liste bagerst i bogen, hvor de centrale personer er nævnt – jeg fik dog ikke brug for den, for Dicker er virkelig god til at beskrive sit persongalleri, så hver og én er letgenkendelig hele historien igennem. Mange af karaktererne virker måske til slet ikke at passe ind i historien, hvilket umiddelbart kan virke forvirrende, men det hele har altså en vis sammenhæng.
Historien skifter mellem den observerende fortæller, hvor vi ser scenerne udefra, men zoomer ofte ind på én af de forskellige karakterer, hvor de så fortæller deres del af historien med jeg-fortællervinklen. Hele historien er dog skrevet i datid.

Vi skifter også mellem at høre om drabssagen i 1994 og 2014. Det er dog tydeligt angivet, hvilket årstal vi befinder os i og hvilket sted historien foregår, i starten af hvert kapitel. Selvom der ikke er nogen tydelig kronologi i hvornår historien skifter, bliver det derfor aldrig forvirrende.

Der var dog noget som irriterede mig en anelse: dialogerne. Jeg synes altså at de virker lige lovligt konstruerede og jeg havde ofte en oplevelse af, at dialogen ikke passede til den karakter den kom fra. Det var ikke så generende at det fjernede mit fokus fra den øvrige historie, men det trækker altså lidt ned i min samlede vurdering.

Dette er den type krimi hvor tempoet generelt er højt, da der hele sker så meget. Dette skyldes særligt at vi følger så mange forskellige karakterer med hver deres historier og problemer og det kræver altså også at man som læser holder tungen lige i munden, for at følge med. Det er en fortælling som kræver sin læsers fulde opmærksomhed, men det er til gengæld også den type historie, hvor man ikke har noget imod at skænke den denne opmærksomhed. For den er vild og det hele værd. Herudover skriver Dicker så detaljerigt, at man som læser nærmest føler sig som en del af historien. Jeg følte mig faktisk nærmest helt forpustet da den var færdig og en lille smule ked af, at jeg ikke har læseoplevelsen til gode.

Jeg vil anbefale Stephanie Mailers forsvinden til læsere som elsker historier, hvor man aldrig helt ved hvad der er op og ned. Til læsere som elsker at blive overrasket og elsker fortællinger hvor der er fokus på detaljen og hvor der en rød tråd hele vejen igennem. Jeg er imponeret over Dickers evne, til at holde mig så opslugt gennem samtlige 635 sider og sender 5 stjerner afsted.

5 ud af 6 stjerner.

Udgivet på forlaget Rosinante, september 201

Antal sider: 635

Oversat til dansk ved Karsten Nielsen