Reklamelink, hvis du klikker på boksen nederst på siden. Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra Lindhardt & Ringhof, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.
Om bogen
Fra bagsideteksten:
En tidlig morgen i marts 2015 modtager politiet et opkald fra en sygeplejerske på Nykøbing Falster Sygehus. Hun mistænker sin nære kollega for bevidst at dræbe patienter og frygter, at det netop er sket igen. Snart ruller en drabssag, som aldrig før er set i dansk retshistorie. Flere fortæller nu politiet, at også de mistænker sygeplejersken for at forgifte patienterne, og nogle endda at de har gået rundt med mistanken i flere år. Men hvorfor har ingen reageret? Og hvor er beviserne?
I denne dokumentariske beretning rekonstruerer journalist Kristian Corfixen den nattevagt, som siden førte til, at sygeplejersken blev idømt 12 års fængsel for flere drabsforsøg. For første gang blotlægges politiets efterforskning, og bogen afslører en lang række detaljer om sagen, der ikke har været fremme i offentligheden før. Alle sagens hovedpersoner medvirker i bogen – heriblandt den dømte Christina Aistrup Hansen samt politiets kronvidne, som begge for første gang udtaler sig offentligt om sagen. I bogen står overlægen, der anmeldte sagen, sammen med politiets kronvidne også frem med kritik af Nykøbing Falster Sygehus og det danske sundhedsvæsens måde at håndtere sagen på. For har vi lært af sygeplejerskesagen og forsøgt at forhindre, at noget lignende vil kunne ske igen? Det mener de ikke.
Kristian Corfixen dækkede sygeplejerskesagen for dagbladet Politiken, da den blev behandlet i by- og landsretten.
Min anmeldelse
Da sagen omkring sygeplejersken fra Nyløbing Falster som var sigtet for at have dræbt sine patienter kom ud studerede jeg selv til sygeplejerske. Jeg husker at jeg var rystet og målløs og denne følelse sidder jeg stadig tilbage med. Sammen med en følelse af vrede. Jeg er simpelthen vred over hvis en fagfælle virkelig har gjort de ting hun er sigtet for. De mennesker der kommer på vores sygehuse skal kunne stole på, at vi gør alt hvad vi kan for at hjælpe dem bedst muligt. De skal ganske enkelt kunne føle sig trygge ved os. Derfor har denne sag også fyldt meget for mig lige siden – ligeså vel som den har fyldt meget for en stor del af den øvrige befolkning. For det er fandme en uhyrlig sag (undskyld mit sprog). Derfor er jeg også glad for at jeg har fået lov til at læse og anmelde Sygeplejersken, som netop omhandler den sag. Jeg håbede at få et dybere indblik i sagen og det har jeg altså også fået. Spørgsmålet omkring hvorvidt hun reelt set er skyldig eller ej må dog stadig stå lidt åbent, omend bevisbyrden var stor nok til at hun blev idømt en fængselsstraf. Den eneste der kender den endelige sandhed er dog sygeplejersken selv og hun har jo hele vejen igennem bedyret sin uskyld.
Jeg tror dog de fleste vil have en mening omkring skyldsspørgsmålet når de har læst bogen. Ikke fordi Corfixen bevidst manipulerer os til at have en bestemt holdning, for det gør han bestemt ikke. Men bogen her giver os et virkelig dybt indblik i hvordan Christina Aistrup Hansen er som person og hvordan hun var som sygeplejerske. For sygeplejerske er hun jo ikke mere. Hun har fået frataget sin autorisation og den får hun formentlig aldrig tilladelse til at generhverve. Det var vildt interessant at få tegnet så klart et billede af Christina – især for en person som mig, der har en stor interesse i den menneskelige psykologi, for her tegnes virkelig et billede af en person som (heldigvis) ikke er som de fleste.
Der skal ikke herske nogen tvivl om at Sygeplejersken er en virkelig velskrevet dokumentarisk beretning. Den belyser sagen fra flere forskellige sider på en saglig men alligevel interessant måde. Den er skrevet med en kronologisk tidslinje og personerne i bogen og de forskellige scener er levende beskrevet, så det nærmest føles som om man læser en roman. Det gjorde også at bogen for mit vedkommende var hurtigt læst. I true crime-genren er der ofte en del fagsprog, men det hele bliver forklaret for læseren på en fin måde, så alle kan følge med, uanset om man har en viden om jura og medicin eller ej og dette medvirkede til at det aldrig blev tung læsning.
Jeg vil anbefale Sygeplejersken til alle andre som også har en interesse i sagen om den tidligere sygeplejerske fra Nykøbing Falster. Herudover vil jeg også anbefale den til læsere som generelt er glade for true crime-genren – også selvom man måske ikke har været så interesseret i selve sagen da den kørte i medierne. For det her er virkelig en af de bedre bøger jeg har læst indenfor genren og jeg er imponeret over Cofirxens måde at skrive om sagen på uden at lade sin egen mening om det hele skinne for meget igennem samt hans evne til at skrive så inddragende og fængslende.
6 ud af 6 stjerner
Udgivet på forlaget Lindhardt & Ringhof, marts 2019
Antal sider: 314
Seneste kommentarer