Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forlaget Lindhardt & Ringhof, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen. 

Om bogen

Fra bagsideteksten:
Gennem 30 år har Hans Petter Hougen beskæftiget sig med levende og døde inden for retsmedicinen. I denne bog fortæller han om et liv, der har ført ham fra fødelandet Norge via Spanien til Danmark. Han tager os også med til USA, hvor han uddannede sig til retsmediciner og fik set sin del af skudofre og narkorelaterede dødsfald. Gennem sin karriere har han udført eller superviseret tusindvis af obduktioner i Danmark og i mange andre dele af verden, bl.a. et krigshærget Balkan i 1999, et tsunami-ramt Thailand i 2004 og et smadret Gaza i 2014, som er noget af det værste, retsmedicineren har oplevet.

I bogen reflekterer Hans Petter Hougen over livets skyggesider, som har udgjort så stor en del af hans arbejdsliv. Han fortæller om mange af de sager, der har gjort indtryk på ham undervejs. Fra den menneskelige ondskab, som folder sig ud i krige og kriminalsager, til naturkatastrofer og trafikulykker, som brat kan smadre familiers liv. Hvordan vænner man sig til det, og bliver det aldrig for meget?

Min anmeldelse 

Mange kender nok Hans Petter Hougen for bogen De 7 dødssynder , som er en samtalebog han har lavet med efterforskeren Bent Isager- Nielsen og Stine Bolther. Nogle kender ham måske også fra foredrag rundt omkring i landet, som tog udgangspunkt i førnævnte bog – og så er der sikkert også nogle der vil kende ham for at have været nogle af vores elskede krimiforfatteres ekspert i retsmedicin, som de har brugt til research i deres bøger. Med denne bog bliver det tydeligt hvor stort et navn Hans Petter Hougen faktisk også var før vi andre almindelige mennesker lærte ham at kende – i hvert fald indenfor den retsmedicinske verden. Jeg har hele tiden ment at Hans Petter Hougen virkede til at være et voldsomt interessant, varmt, reflekterende og intelligent menneske og lige netop derfor har jeg også glædet mig meget til lige netop denne biografi.

Hans Petter Hougen er selv forfatter til sine erindringer, som derfor også er skrevet med jeg-fortælleren. Og det er det helt rigtige valg at han selv skulle fortælle og ikke skulle have en ghostwriter på. For han skriver virkelig godt og hans personlighed skinner så meget igennem siderne. Man mærker virkelig de følelser han har stået med i de forskellige oplevelser og sager han beskriver – og så mærker man også hans lune. Hvis man har mødt Hans Petter Hougen, som jeg selv har en enkelt gang, så er man formentlig ikke  i tvivl om at han er en lidt lun mand, som man kalder det. Han har bare en skøn karisma og det glædede mig virkelig at opdage hvor meget dette også skinner igennem i hans skrevne sprog.

Hvis man håber på at få en masse insider-viden fra forskellige kendte efterforskninger, så er det dog ikke denne bog man skal vælge, for det kommer han ikke meget ind på – og respekt for det! Hvis man derimod håber på at få et indblik i et menneskes liv som aldrig har været bange for at udfordre sig selv og som har nogle oplevelser med sig, som de fleste af os nok aldrig selv kommer til at få, så vil man blive begejstret. For hold nu op, han har oplevet meget som følge af sit valgte erhverv. Vi bliver taget med til flere forskellige lande og jeg fandt det ret interessant at læse om de kultur- og samfundsforskelle som han selv har stået midt i – og så kommer han også af og til med nogle lidt stikkende kommentarer om netop disse emner, som også var lidt sjove at læse. Hvis de oplevelser han havde haft var blevet fortalt af en anden, så tror jeg faktisk jeg havde kedet mig, men fordi han ofte kommer med nogle små kommentarer og efterrefleksioner, så blev det alligevel spændende.

Jeg var dog nødt til at tage lidt pauser undervejs i min læsning, for det kunne godt blive lidt tungt i længden. Ikke fordi hans liv ikke var interessant, men fordi der er så mange informationer, fakta og små baggrundsforklaringer. Det er dog ikke noget jeg ville undvære, for det gør jo at vi alle kan være med og forstå hvad manden taler om.

Jeg er én af dem som sjældent læser biografier fordi jeg synes ofte de kan blive lidt kedelige i længden-  men jeg var altså fanget af denne og jeg tror at en del af det skyldtes at forfatterens personlighed skinner så meget igennem og det letter lidt stemningen flere steder – og så skyldtes det selvfølgelig også at Hans Petter Hougen bare generelt er et virkelig interessant menneske, som har en ret vild historie at fortælle.  Jeg vil anbefale Udenfor skinner solen til læsere der gerne vil have et indblik i hvordan han fandt sit ervherv, retsmedicinens udvikling gennem tiden og hvad arbejdet som retsmediciner egentlig indebærer.

 

5 ud af 6 stjerner – men bemærk venligst at jeg altid har lidt svært ved at give biografier stjerner. Der er jo ikke noget plot eller persongalleri jeg kan vurdere ud fra, men udelukkende ud fra sproget, opbygningen og om historien fangede mig. Og disse ting fungerede virkelig for mig i denne bog, hvorfor den får så mange stjerner med på vejen.

 

Udgivet på forlaget Lindhardt & Ringhof, august 2019

Antal sider: 268