Reklamelink, hvis du klikker på boksen nederst på siden. Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forlaget Gladiator, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Om bogen

Fra bagsideteksten: En lille familie på tre er i opløsning. De klarede det ikke. Karen klarede det ikke. Hun og hendes eksmand må nu fordele deres fælles ejendel mellem sig – inklusive deres treårige datter.
Karen lytter til veninder og familieterapeuters gode råd om deleordning, som en moderne kvinde bør, men inden i hende gør alt oprør: Nej , barnet er mit. Det er mig, som er hendes mor. En mor skal være hos sit barn. Der er intet moderne over mig.

Min anmeldelse 

Forfatteren Monica Isakstuen har vundet Brageprisen (En norsk litteraturpris) med bogen Vær god ved dyrene og den har fået mange virkelig fine anmeldelser – bl.a. er den dygtige bogblogger Frk. Borch Anbefaler ret positivt stemt overfor bogen og hendes anmeldelse af bogen kan læses her, hvis du gerne vil læse om en mere positiv oplevelse med bogen end den lidt negative oplevelse jeg havde – for jeg var skuffet. Ret meget endda.

Bogen er skrevet med jeg-fortælleren og skiftevis i nutid og datid. Der er ingen egentlig kronologi i bogen og det fungerede uden tvivl fint for nogle læsere, men for mig blev det lidt et irritationsmoment – jeg er med på, at det formentlig er et udtryk for hovedpersonens egen lidt kaotiske livsverden efter skilsmissen, men det irriterede mig alligevel. Og måske irriterede det mig fordi hele historien irriterede mig lidt – og grundet til dette var vores hovedperson.

Jeg var egentlig positivt stemt overfor hele bogen og vores hovedperson fra starten af, men jo længere jeg kom ind, des mere træt blev jeg altså. Der er nærmest ingen udvikling. Det er primært bare selvynk og jeg havde sådan lyst til at ruske i vores hovedperson og sige til hende, at nu måtte hun simpelthen selv tage lidt ansvar for sit liv, sin lykke og den situation hun har sat sig selv i. Jeg er helt med på at det også kan være rigtig svært at være den der går i et forhold og man må gerne være ked af det – og havde hun virket regulært depressiv havde jeg også næret en sympati for hende, men det gør hun ikke. Hun virker bare bitter og fyldt med selvmedlidenhed. Det føles som om hun slet ikke har tænkt konsekvenserne igennem ved det valg hun har truffet, før hun pludselig tog beslutningen og førte denne plan ud i livet.

På en måde tænker jeg dog at det desværre er et symptom på den tid vi lever i. Folk går alt for hurtigt videre, uden at tænke på konsekvenserne, uden at forsøge at reparere og med en konstant tro på og længsel efter at græsset er grønnere på den anden side (hvad det jo sjældent er). Jeg tænker derfor at det uden tvivl er en særdeles samfundsaktuel bog og dét er positivt. Jeg håber faktisk lidt at kvinder der overvejer at gå fra deres partner, fordi hverdagen er blevet lidt kedelig og passionen er væk, vil læse denne bog og reflektere lidt over det forhold de er i og forhåbentlig komme frem til, at det ikke nødvendigvis er lykken bare at flygte – eller i det mindste få et indblik i den person man ikke ønsker at være efter skilsmissen.

Noget andet jeg fandt positivt var det nærmest poetiske sprog og forfatterens måde at sammenligne det menneskelige moderskab med moderskab i dyrenes verden, som jeg fandt ret interessant – det er uden tvivl en original fortælling. Jeg følte dog ikke andet end mild til moderat irritation under min læsning, hvorimod jeg kan læse at andre læsere har været meget begejstrede og er blevet meget rørte over historien.

Nogle gange må man bare erkende at man ikke var den rette læser til en bestemt bog – og dette var én af de bog-og-læser-matches som bare ikke fungerede specielt godt. Jeg forlader Vær god ved dyrene, men jeg lover at gøre det uden selvynk.

Jeg giver bogen to stjerner for det flotte sprog, den originale fortælling og det faktum at den alligevel er lidt vigtig i det samfund vi lever i.

2 ud af  6 stjerner

 

Udgivet på forlaget Gladiator, oktober 2018

Antal sider: 214

Oversat til dansk ved Karen Fastrup