Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Om bogen

Ida skal op til sin families hytte for at fejre sin mors fødselsdag sammen med sin lillesøster, dennes kæreste og bonusdatter. Ida selv er single og barnløs, men kan efterhånden mærke hendes biologiske ur tikke og har derfor har hun kort inden afrejse opsøgt en klinik, for at undersøge muligheden for at få frosset sine æg ned til fremtidig brug.
Ida ser frem til nogle hyggelige feriedage, som dog bliver ødelagt af hendes søsters gode nyheder…

Min anmeldelse 

Jeg ved godt man ikke skal dømme en bog ud fra dens omslag, men der var dog alligevel noget tilfredsstillelse ved at se denne smukke bog, da jeg pakkede den ud af kuverten. Den er virkelig fin og virkede nærmest dragende på mig, med de flotte farver og al sin enkelhed. Det er en bog, som jeg ville vælge nede på biblioteket eller i boghandlen, udelukkende fordi den ser så flot ud. Det er sgu egentlig lidt overfladisk ikke? Men omslag og forsider kan bare nogle gange have denne virkning på mig. Den gav mig en følelse af, at jeg nu skulle læse en både forfriskende og sjov bog – og sjov, det var den. Forfriskende, det var den ikke helt så meget – til gengæld byder den på en god blanding af både humor og alvor, som fungerede rigtig godt.

Historien er skrevet i nutid med jeg-fortælleren hvor vi hele bogen igennem følger Ida, som på mange måder er en nuanceret karakter. Hun er 40 år og barnløs, men vil egentlig gerne have børn, men har ikke fået dem endnu, da hun ikke har fundet en mand at få dem med – hun lever dog stadig i håbet om, at han en dag vil dukke op. Vi får små indblik i hendes datingliv, hvor det også flere gange antydes, at det måske er fordi hun har en tendens til at finde de forkerte mænd. I hvert fald ifølge hendes søster og veninder. Hun kan også selv se det, men det kunne jo alligevel være at én af dem ændrede mening og ville have hende? Vi får også et fint indblik i hendes tanker og følelser vedrørende sin søster, som egentlig er ret komplekse. Hun elsker hende, det fornemmer man klart, men der er også en vis følelse af jalousi overfor hende; Lillesøsteren Marthe, der altid har fået så meget opmærksomhed og som der altid har skullet tages hensyn til, grundet dennes sygdom. Både Marthe og Ida er jo ret beset voksne mennesker, men opfører sig i deres samspil stadig som børn af og til. De bærer begge på en umodenhed, som kommer tydeligt til udtryk når de er sammen – og det var altså ret interessant at være vidne til. Og sjovt ikke mindst. Jo længere vi kommer ind i bogen, bliver det tydeligt at der i hele den lille familie er nogle ret så tyndslidte bånd, som er blevet mere og mere forrevne gennem årene. Det efterlader spor og sætter tanker igang hos mig, som læser. Tanker omkring hvor vigtig ens barndom og ungdom egentlig er i ens voksne liv. Det var ikke nogen stor overraskelse – qua min uddannelse har jeg læst en del om dette emne, men når det bliver skildret på denne måde, i en umiddelbart helt almindelig familie, bliver det på en eller anden måde mere jordnært og relaterbart.

Bogen er en kort lille roman, som også er hurtigt læst. Sproget er flydende og den er skrevet med en underliggende humor, som løfter stemningen i bogen. Der er nogle ubehageligheder og triste scener i bogen, hvor jeg sad og rystede på hovedet og blev helt ked af det, på vores karakterers vegne, men det blev aldrig rigtig tungt. Og det kunne jeg godt lide, for jeg var ikke lige i humør til en følelsesmæssig tung bog.

Jeg tror dog ikke dette er en bog for alle. Den er skrevet i relativt stille tempo og der er ikke nogle højdramatiske scener, og hvis man primært er til den slag, tror jeg man kunne risikere at kede sig – man skal kunne lide at læse om og mærke den underliggende spænding, der kan opstå mellem personer, når man ikke vil skabe en stor konflikt, som dog alligevel synes uundgåelig i sidste ende, fordi alle går på listefødder med noget usagt imellem sig. Jeg var virkelig imponeret over forfatterens evne til at skabe denne følelse og jeg sad hele tiden med en lille fornemmelse indeni af, at NU ville det gå helt galt mellem dem. Jeg var fanget fra start til slut og læste nærmest bogen ud i ét stræk.

Voksne mennesker er en velskrevet og underholdende, men dog samtidig alvorlig, lille roman om familierelationer, om barnløshed og kærlighed. Og så er den særdeles aktuel i en tid hvor der bliver flere og flere enlige og hvor mange skubber dét at få børn foran sig hele tiden, i håb om, at manden lige pludselig en dag står der.

Bogen er oversat til dansk af Thomas Korsgaard og jeg vil faktisk også sige, at hvis man er til hans bøger (som jeg selv så absolut er), så vil det være oplagt at give denne bog et forsøg.
Jeg giver bogen 5 stjerner for forfatterens fine skrivestil, en god og aktuel historie og et karaktersamspil som er knivskarpt og flot skildret.

5 ud af 6 stjerner

 

Udgivet på forlaget Lindhardt & Ringhof, januar 2020

Antal sider: 168

Oversat til dansk ved Thomas Korsgaard