Reklamelink, hvis du klikker på boksen nederst på siden. Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forlaget, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Om bogen

Voldsomme bånd er Vivian Gornicks memoir om sin opvæsk i Bronx i en tid hvor de fleste kvinder var hjemmegående husmødre. Bogens fokus er særligt på hendes symbiotiske og besværlige forhold til sin mor – en historie vi får fortalt skiftevis gennem tilbageblik til fortiden og samtaler forfatteren har med sin mor i et nutidsspor.

Vivian Gornick er angiveligt lidt af en myte i sit hjemland, hvor hun bliver beskrevet som den mest ukendte af USA’s store forfattere og hun har også haft stor indflydelse på feminist-bevægelsen i New York. Voldsomme bånd er skrevet i 1987 og opnåede kultstatus blandt amerikanske memoirentusiaster, men hun er faktisk stort set ukendt i Europa – nu er Voldsomme bånd dog langt om længe blevet ovarsat til dansk.

Min anmeldelse 

Jeg havde set meget frem til at læse Voldsomme bånd, da jeg altid finder det interessant at læse om andre menneskers opvækst – særligt mennesker hvis opvækst er noget anderledes end den jeg selv har haft og det må man også sige at Vivian Gornicks opvækst har været.

Forordet er skrevet af Leonora Christina Skov, som også selv har haft et dysfynktionelt forhold til sin mor. Det var et spændende forord, hvor hun forholde sig analyserende til bogen og også kommer kort ind på andre bøger med samme tematik. Selvom det er et forord læste jeg dog først disse sider til sidst, da jeg tidligere har oplevet at forordet spoilede fortællingen lidt for mig – det gør dette forord dog ikke specielt meget, men jeg er alligevel glad for at jeg ventede med at læse det til jeg havde læst bogen, da jeg på en måde føler jeg fik lidt mere ud af det, ved at jeg selv kunne relatere det hun skrev il fortællingen.

Det var interessant at læse hvor stor betydning de kvinder Vivian er opvokset med har haft i hendes liv – og særligt interessant var det at læse hvor meget hendes mors opførsel har betydet for forfatteren selv i det voksne liv. Det er ikke nogen stor hemmelighed, at de ting vi oplever i barndommen har stor betydning for vores allesammens måder at handle på og indgå i relationer på i det voksne liv, men Voldsomme bånd er en bog hvor dette bliver særligt tydeliggjort.

Hele fortællingen er særdeles velskrevet. Sproget er flydende og enkelt og forfatteren formåede at holde min interesse fra start til slut – jeg læste faktisk bogen i ét stræk. Selv de mere dramatiske scener bliver beskrevet med en nøgternhed, som på en eller anden måde var særdeles rammende og rørte mig som læser. Det føles nærmest som om forfatteren distancerer sig selv lidt fra sin fortælling, samtidig med at hun forholder sig reflekterende undervejs og dette fungerede bare på en eller anden måde rigtig godt.

Voldsomme bånd er en særdeles velskrevet roman om en kvindes ubrydelige og nærmest besværende forhold til sin mor. Herudover er det også en roman om seksualitet, ensomhed og kærlighed samt en fortælling om at blive bevidst om sine egne negative handlemønstre, så man kan ændre dem.  Jeg vil anbefale den til alle læsere som også har en interesse i memoirer og faktisk også til fagfæller der har lyst til at læse en fortælling hvor det virkelig bliver tydeligt hvor stor indvirkning ens relationer i barndommen kan have for ens relationer og handlemønstre senere i livet.

5 ud af 6 stjerner

Udgivet på forlaget Bobo – den franske bogcafés forlag, november 2018

Antal sider: 240

Oversat til dansk ved Niels Lyngsø