Anmeldereksemplar fra: Forlaget Hr. Ferdinand. Min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf, og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

 

Om bogen

Armand Gamache har fundet ro i Three Pines, efter han er gået på pension.
Men da hans ven Clara Morrow beder ham om hjælp, kan han ikke få sig selv til at sige nej, selvom gamle ar på sjælen er begyndt at åbne sig igen. Claras mand Peter er nemlig ikke dukket op til årsdagen for deres separation, som det ellers var aftalt. Hun frygter nu at han er forsvundet.
På deres rejse efter Peter, drages Gamache og Clara dybere ind i sindet hos Peter Morrow. En plaget sjæl på desperat jagt efter fordums tiders kunstneriske anderkendelse. Gamache nærmer sig sandheden, men på vejen dertil støder han både på jalousi og bedrag. Kan de mon overhovedet finde Peter og bringe ham hjem til Three Pines?

Min anmeldelse 

Serien om Arman Gamache og beboerne i Three Pines har efterhånden fået en stor plads i mit hjerte. Den lange vej hjem er bog nummer ti i serien, og da jeg anbefaler at man læser hele serien og ikke bare enkelte bøger derfra, vil jeg lige opsummere rækkefølgen og titlen på de tidligere bøger i serien:

  1. Mørkt motiv
  2. Nådestødet
  3. Døden i april
  4. Mordet på Manoir Bellechasse
  5. Den barske sandhed
  6. Begrav dine døde
  7. Hvad øjet ser
  8. Det smukke mysterium
  9. Hvor lyset slipper ind

(Min anmeldelser af alle bøgerne kan findes ved at klikke her)

Grunden til, at jeg anbefaler man læser bøgerne kronologisk er, at det i høj grad er en karakterbåren krimiserie. Alle bøgerne har et selvstændigt krimiplot som afsluttes i hver bog, men der er små hentydninger til dem i efterfølgende bøger, hvor det vil give mening at man har læst dem, for bedre at kunne forstå disse. Herudover er det bare en skøn serie, for alle der elsker de mere hyggelige krimier, hvor der både er humor, varme, et fantastisk persongalleri og en masse mystik.

Og netop persongalleriet er ligeså skønt, som det plejer at være. Vi får gensyn med både Armand Gamache, som nu er gået på pension, hans hustru Reine-Marie, deres hund Henri, Jean Guy Beavouir og beboerne i Three Pines. Vi kommer særligt tæt på Clara, Myrna og Ruth i denne her bog – og Claras mand Peter, hvis mystiske forsvinden er hele omdrejningspunktet for plottet.
Samspillet mellem karaktererne er endnu engang stærkt. Jeg tænker klart, at noget af det som er medvirkende til dette er, at relationerne har udviklet sig løbende fra bog til bog.
Udover vores velkendte karakterer møder vi endnu engang nogle nye karakterer, som primært optræder som en del af krimplottet. Disse var også fint portrætterede, men var dog ikke nogen som jeg kom til at nære den store interesse eller sympati for.

Miljøbeskrivelserne er også noget af dét, som generelt er stærkt i serien og på dette punkt er Den lange vej hjem ingen undtagelse. Penny er virkelig fantastisk til at beskrive både omgivelser og stemninger, så historien bliver levende og man nærmest kan se scenerne for sig når man læser.

Spændingsniveauet er moderat, som vi kender det. Der er en masse mystik, og bedst som man tror det hele er ved at løse sig, opstår der nye mystiske hændelser, hvilket var medvirkende til at holde mit fokus hele vejen. Der var en ganske kort overgang, hvor jeg fandt den en anelse langtrukken, men den fik meget hurtigt fanget mig igen.

I den foregående bog i serien, Hvor lyset slipper ind, måtte jeg knibe en lille tåre under min læsning og det sker altså sjældent for mig med krimier – men det skete dog igen i denne her. Jeg vil ikke afsløre hvorfor. Læs den, og så vil du vide det (i hvert fald hvis du har læst de tidligere romaner og har et forhold til vores karakterer). Måske er det fordi Louise Penny har skabt et persongalleri, som jeg bare er virkelig investeret i og måske er det fordi jeg er blevet lidt mere følsom, efterhånden som jeg bliver ældre?  Ingen kender vel helt det svar – og måske er det en kombination? 😉

Den lange vej hjem er endnu en velskrevet roman fra Three Pines og Gamache- universet. Det er en fin krimi om både venskab, loyalitet, savn, svigt, kunst, inspiration og hemmeligheder.

5 ud af 6 stjerner

 

Udgivet: Juli 2021

Antal sider: 441

Oversat til dansk af Maria Marqvard