Reklamelink, hvis du klikker på boksen nederst på siden. I øvrigt skal dette indlæg markeres som reklame, eftersom jeg omtaler bøger jeg har modtaget til anmeldelse. Det skal dog påpeges at jeg ikke har modtaget noget, for at lave dette indlæg og det repræsenterer udelukkende min egen mening. 

Sidste år lavede jeg for første gang en lille uddeling af awards for at opsummere nogle af mine bedste læseoplevelser gennem året og i år gentager jeg dette lille tiltag. Vinderne får endnu engang ikke andet end æren og det er altså bare lavet som en lille hyggelig ting. Det er altid svært at vælge nogle få bøger ud til sådan et indlæg her, for jeg har virkelig læst mange gode bøger gennem året, men det lykkedes dog og her kommer vinderne:

Årets debutant

Vinderen i denne kategori er Julie Ugleholdt, som i efteråret udgav sin autobiografiske roman Projekt Babyhvor hun fortæller om sin egen oplevelse med fødselsdepression og hendes vej tilbage til livet. Det er en ærlig, barsk og vigtig roman om et lettere tabuiseret emne og jeg beundrer virkelig Julie for det mod hun udviser ved at fortælle så åbent omkring de mørke følelser hun bar rundt på – og ikke mindst for det hårde arbejde hun har lagt i bogen og udgivelsen.

Årets svære to’er

Vinderen i denne kategori er krimien “Mercedes-snittet” af Anne Mette Hancock. I 2017 udgav hun sin debut Ligblomsten som jeg var voldsomt imponeret over og sidste år var det faktisk Hancock jeg valgte som årets debutant. Hun formår virkelig at skrue et godt plot sammen, overraske læseren hele vejen igennem historien og har med sine hovedpersoner Heloise Kaldan og Erik Schäfer også skabt to karakterer som man har lyst til at følge og lære bedre at kende. Mercedes-snittet var en bog mange havde store forventninger til (heriblandt mig selv) og den levede til fulde op til disse forventninger.

Årets store overraskelse

Vinderen her er en af de bøger jeg har læst for nyligt: Eleanor Oliphant har det helt fint af Gail Honeyman. Det var en bog som jeg absolut ingen forventninger havde til, men som endte med at imponere mig helt vildt. Den overraskede mig konstant og jeg var altså ret vild med den skæve hovedperson Eleanor. Bogen er i øvrigt igang med at blive filmatiseret og jeg skal helt sikkert ind at se filmen, hvis vi er så heldige at den rammer de danske biografer.

Årets hjerteskærende fortælling

Jeg har læst en del hjerteskærende bøger igennem året, men den som hele tiden har stået klarest i min erindring som en kandidat til denne kategori er Guds bedste børn af Morten Pape og det blev derfor også vinderen. Det er virkelig socialrealisme når det er allerbedst og hold nu op, hvor den knuste mit hjerte. Det er uden tvivl én af de bedste bøger jeg har læst i år – og måske endda nogensinde. Det er flere måneder siden jeg læste den og jeg har læst mange bøger siden – men jeg har bare ikke kunnet glemme denne historie.

Årets gys

For de læsere der har fulgt med her i længere tid, så er det nok ingen hemmelighed at jeg er rigtig glad for Stephen Kings værker – og vinderen i denne kategori i år er da også en Stephen King- roman. Valget er faldet på Outsideren, som ellers er en bog der har delt vandene. Nogle mener ikke at den lever op til hans øvrige forfatterskab, men jeg mener virkelig at den viser at Stephen King kan endnu. Jeg fandt den både spændende, grum og dyster og jeg har faktisk slet ikke været i tvivl om, at den skulle være dette års vinder i gys-kategorien.

Årets humørløfter 

Vinderen i denne kategori er en bog jeg læste i starten af 2018, men som jeg simpelthen ikke har kunnet glemme siden. Jeg skraldgrinede under min læsning og jeg synes simpelthen det er en fantastisk underholdende bog om den 29-årige singlekvinde Ellie. Vinderen er Hot Mess af Lucy Vine. Den er både tåkrummende pinlig og sindssygt sjov omend den også har nogle lidt mere alvorlige sider. Jeg var vild med denne bog og jeg kan ikke huske hvornår jeg sidst har læst en bog der fik mig til at grine så meget.

Årets krimi 

Jeg har læst mange fantastiske krimier gennem året og dette var nok den sværeste kategori at vælge en vinder i. Valget er dog faldet på Glasvinge af Katrine Engberg, som er tredje bog i serien om Kørner og Werner og dette skyldes flere ting. For det første er det en virkelig spændende historie og så elsker jeg hovedpersonerne, som er den type karakterer jeg har en oprigtig lyst til at lære bedre at kende. Herudover er det en samfundsaktuel krimi, hvor Engberg på troværdig vis skildrer nogle af de problemer der i det danske sundhedsvæsen – og i særdeleshed i det psykiatriske regi, uden at det på nogen måde bliver tung læsning.

Jeg håber at I har hygget jer med at læse indlægget – er nogle af jeres favoritter på listen? eller har I måske nogle helt andre læsefavoritter fra året der er gået? I så fald må I meget gerne dele det med mig og de andre der læser med, enten her i kommentarsporet til indlægget eller på Instagram og Facebook.

GODT NYTÅR skal det slutteligt lyde herfra – tak for det forgange år og tak fordi I læser med. Uden jer var det slet ikke så sjovt <3