Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forlaget Lindhardt & Ringhof, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

En dreng er forsvundet fra sin skole. Journalisten Heloise Kaldan tager derhen, og i skolegården møder hun sin nære ven, den bramfri efterforsker Erik Schäfer. Drengen Lukas dukker ikke op, men det gør hans telefon. Den afslører, at Lukas er besat af pareidolia: det fænomen, at vi ser ansigter i tilfældige ting. Særligt et foto af en ladeport, der ligner et ansigt, påkalder sig opmærksomhed. Er det her, Lukas er?
Heloise bliver beordret til at droppe en kontroversiel artikel om PTSD-ramte soldater, fordi hun skal dække sagen om den forsvundne Lukas. Men da der dukker ting op i Lukas-sagen, der peger i retning traumatiserede soldater, får Schäfer brug for Heloises hjælp til at finde hoved og hale i et uhyggeligt virvar af spor: Hvem er Æblemanden, som skolebørnene taler om? Har Lukas’ mor et problem, eller dulmer hun bare sin angst med en cognac?

Mercedes-snittet er andet bind i serien om Heloiose Kaldan og Erik Schäfer og kan fint læses selvstændigt, men for at få mest muligt ud af hovedpersonernes private liv, vil jeg anbefale at man læser forfatterens debut “Ligblomsten” først.

Dette har været en længe ventet udgivelse, ikke blot for mig, men også for andre, hvis man læser med rundt omkring på de sociale medier. Mine forventninger var derfor helt i top og lad mig slå fast med det samme: Jeg blev ikke skuffet!

Mercedes-snittet starter ud med en massiv spænding, som holdt hele bogen igennem og som bogstavelig talt varede ved helt til sidste punktum. Dette skyldes både det interessante plot, som holder hele vejen, men også at Hancock skriver korte kapitler, som alle afsluttes på spændende vis, så man hele tiden har lyst til at læse videre. Samtidig kører der små sidehistorier til den overordnede historie om efterforskningen, som også er med til at øge spændingsniveauet – man vil jo gerne lige vil vide hvordan det nu går de forskellige personer, hvor vi slap dem sidst.

Dette skyldes særligt at det er et helt fantastisk persongalleri Hancock har skabt og der var flere glædelig gensyn, med personer fra den første bog. Heloise Kaldan er journalisten, som brænder for sit arbejde, er en god veninde og kollega men som, på den private front, også er noget garderet. Heloise er en hovedperson som jeg nærer en dyb sympati for, samtidig med at jeg nogle gange godt kan blive lidt irriteret på hende, fordi hun ikke selv ser de gode ting hun har at bidrage med i sine relationer med andre mennesker. Og det er jo også kun godt at man kan føle sådan om en hovedperson – det viser at forfatteren har formået at skabe en troværdig hovedperson, som man nærmest føler man kender.
Og så har vi selvølgelig efterforskeren Erik Schäfer, som jeg også er ret vild med. Han er ligeledes meget sympatisk og underholdende med en fantastisk humor og personlighed – og så er han uden tvivl også en intelligent mand, med hjertet på rette sted.
Bipersonerne er også alle interessante og skarpt beskrevne, så man nemt kan huske de forskellige personer hele bogen igennem. Og så er de indbyrdes relationer også skildret på fineste vis, særligt via dialogerne i bogen som er meget troværdige og velkonstruerede. Derudover bidrager både dialogerne og de forskellige personers personligheder med lidt humor, som løfter stemningen en anelse.

Det er en særdeles velkonstrueret og velskrevet krimi, som byder på flere overraskelser og plottwists undervejs. Det er desuden en krimi med dybde, hvor man har en klar fornemmelse af, at historien er velresearchet og hvor forfatteren også formår at forholde sig let samfundskritisk. Man kan som læser ikke undgå at reflektere lidt over nogle ting både under og efter sin læsning – det er ret fantastisk at forfatteren formår at skrive sådan en historie, uden den bliver tung at læse.

Mercedes-snittet er en ægte pageturner af en krimi, som er noget udover det sædvanlige med sit særdeles vellykkede persongalleri, det interessante og gennemførte plot – og så byder den på spænding fra start til slut. Jeg er meget imponeret og den får fuld topkarakter herfra!

6 ud af 6 stjerner

Udgivet af forlaget Lindhardt & Ringhof, juni 2018.

Antal sider: 307