Anmeldereksemplar: Gads Forlag. Min anmeldelse er ikke påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Om bogen

Faith Appleford bliver fundet i udkanten af Oxford, hvor hun går alene rundt, forvirret og skræmt. En taxachauffør samler hende op og kan se, at hun med al sandsynlighed har været udsat for noget kriminelt. Hun nægter dog at anmelde det og vil bare hjem. Politiet kontaktes dog alligevel og Faith fortæller at hun er blevet overfaldet og ført til et øde sted. Kriminalinspektør Adam Fawley og hans kolleger efterforsker sagen, men det er svært at komme nogle vegne, da pigen ikke ønsker at samarbejde. Skjuler hun noget – og i så fald hvad? Fawley kan desuden genkende flere ting fra den nuværende sag, fra en tidligere sag i sit arbejde. En sag, som aldrig har sluppet ham. 
Kort efter overfaldet på Faith forsvinder endnu en pige og Fawley har ikke længere noget valg. Han er nødt til at se sin fortid i øjnene. 

Min anmeldelse 

Blindt raseri er den fjerde bog i Oxford-serien om kriminalinspektør Adam Fawley og hans kolleger – og den har jeg glædet mig meget til, da jeg var vild med de foregående bøger i serien. Bøgerne kan godt læses selvstændigt, men jeg vil absolut anbefale at de læses i kronologisk rækkefølge, da der er små hentydninger til sager fra de tidligere bøger – og så er noget af det bedste ved krimiserier også bare at man får lov at kende karaktererne godt og følge deres udvikling fra bog til bog. Som en lille public service vil jeg lige opridse de tidligere bøger i serien, og hvis du klikker på titlen kommer du ind på min anmeldelse af den pågældende bog.

  1. Familiens synder 
  2. Skjult
  3. Ingen udvej 

 

Historien er skrevet i nutid med jeg-fortælleren når vi følger Adam Fawley og personalfortælleren når vi følger de øvrige karakterer. Jeg har lært at leve med at der ikke er et konsistent valg af fortællerform hele bogen igennem. Jeg tænker muligvis at Fawleys kapitler skal være en form for dagbogsnotater? Men jeg er ikke sikker og jeg har tænkt mig bare at leve med det fremadrettet. For ærlig talt generer det mig ikke synderligt. Måske fordi persongalleriet og historien opvejer det. Persongalleriet er nemlig ret skønt og fyldt med forskellige personligheder, som har et godt samspil med hinanden. Særligt Fawley, Gislingham, Everett og Somer har en stor plads i mit hjerte. Quinn vokser også lidt på mig, men jeg er altså ikke en stor fan af ham. Samtidig ville han være en karakter jeg ville savne lidt, hvis han ikke længere var med. Kender i de typer?   Det er altså alle karakterer som jeg har glædet mig til at skulle vende tilbage til og som jeg nu glæder mig til at møde igen i fremtidige bøger.

Spændingsniveauet i bogen er højt fra start til slut. Historien starter ud med en dyster prolog og den dystre stemning fortsætter hele historien igennem uden det dog på noget tidspunkt bliver for tungt. Der skiftes mellem prosatekst, uddrag fra afhøringer, blogposts, kort, avisudklip, SMS’er, mails og kommentarspor på sociale medier. Herudover er der hyppige sceneskift og korte afsnit, som stort set alle slutter med en cliffhanger der bare giver lyst til at læse videre. Det er altså en vaskeægte pageturner det her, præcis som de tidligere bøger i serien. Derudover er der også en masse små plottwists uden der dog gik inflation i dem og jeg vil gerne afsløre at jeg i hvert fald ikke havde regnet plottet ud – og jeg elsker når jeg kan blive ægte overrasket når hele plottet åbenbares.
Der er dog nogle ting hvor jeg savnede lidt mere dybde og efterrefleksioner – dette gælder særligt hos nogle af de centrale bipersoner, som kun er med som en del af krimiplottet. Jeg kunne godt have ønsket vi lige kom ind i lidt flere følelser her end vi gør.  

Jeg vil anbefale Blindt raseri til læsere der har læst og elsket de tidligere bøger i serien. Er man ny læser af serien kan den anbefales hvis man elsker originale krimier med overraskende plots, et stærkt persongalleri og et højt spændingsniveau uden det bliver actionpræget. Det er en velskrevet krimi om bl.a. sociale medier, true crime, misundelse, svigt, mobning, besættelse, fortielser, venskab og kærlighed. Jeg venter allerede med længsel på den næste bog i serien. 

5 ud af 6 stjerner 

Udgivet: Januar 2022

Antal sider:461 

Oversat til dansk ved Brian Christensen