Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forlaget Jentas, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen. 

Fem skikkelser står forsamlet om en overfladisk grav. De havde alle skiftedes til at grave. Et hul i voksenstørrelse ville have taget længere tid. Et uskyldigt liv var blevet taget, men pagten var blevet indgået. Deres hemmeligheder ville blive begravet, forseglet med blod.
År senere bliver en skoleforstander fundet brutalt druknet – det første i en stribe af makabre mord, der ryster Black County. Men da der bliver fundet ligrester ved et tidligere børnehjem kommer foruroligende hemmeligheder også for dagen. Det går snart op for kommissær Kim Stone, at hun er på jagt efter et sygt sind, der måske har dræbt over flere årtier.
Antallet af lig vokser og Kim er nødt til at standse morderen, før vedkommende slår til igen. Men kan Kim konfrontere dæmonerne fra sin egen fortid, for at fange morderen, før det er for sent?

“Tavse skrig” er bog nummer 1 i serien om Kim Stone.

Marsons har med Kim Stone skabt en meget interessant hovedkarakter. Kim er en kvindelig politikommisær med mange facetter. Hun er empatisk og engageret i sit arbejde samtidig med at hun har kant, trives bedst i sit eget selskab og er ret sarkastisk i sin kontakt med andre. Undervejs i bogen lærer vi Kim bedre at kende og får et indblik ind i hendes hjerteskærende fortid, som blot gav mig endnu mere respekt for den person hun er blevet til og gjorde at jeg virkelig sympatiserede med hende. Hun er én af den slags hovedpersoner som jeg virkelig elsker: en såret sjæl med en interessant historie, men som stadig tror på retfærdighed og håbet for en bedre fremtid. Særligt i krimiserier er denne type hovedperson interessant at følge, fordi der virkelig er grundlag for personlig udvikling.
De bipersoner vi møder er primært også godt beskrevne – dette gør sig særligt gældende for Kims kollegaer, hvor læseren hurtigt får et klart indtryk af hvem de hver især er. De er alle meget forskellige, men man fornemmer at samspillet mellem dem alle fungerer godt og selvom det, på mange måder, er en uhyggelig krimi var det alligevel hyggeligt at få lov til at være en del af den lille efterforskningsgruppe mens læsningen stod på.
Der var dog nogle få bipersoner, som jeg glemte lidt undervejs og hvor jeg blev lidt forvirret når deres navne dukkede op igen, hvilket er et tegn på at forfatteren måske ikke helt har fået dem beskrevet stærkt nok- det drejer sig dog om meget få personer og trækker derfor kun lidt ned i min samlede vurdering.

Marsons formår at beskrive miljø og omgivelser så man nærmest føler man er en del af historien og bliver suget ind i det lille univers. I samme åndedrag bør dog også nævnes at forfatterens sans for detaljen også kommer til udtryk i de ret makabre beskrivelser af ligene og mordene og det er altså ikke en krimi for sarte sjæle. Læseren bliver også tæt inddraget i følelser hos de implicerede personer hvilket gav bogen noget mere substans. Vi kommer også tæt ind bag morderens tanker – hvilket er ret foruroligende læsning.

Dialogerne i “Tavse skrig” er primært troværdige og velkonstruerede, hvilket bidrog til en flydende læseoplevelse. Der er dog nogle steder hvor det er forsøgt at oversætte en dialekt, hvilket sjældent fungerer særlig godt, da dialekter jo er særegne indenfor originalsproget. Det kom desværre til at virke lidt humoristisk og kikset, hvilket jeg ikke tror var tiltænkt – og det forstyrrede desværre min læsning lidt i nogle mere alvorlige scener.

“Tavse skrig” er en krimi hvor det primære fokus ligger på forbrydelsen og opklaringen heraf, fremfor privatlivet hos efterforskerne.  Det er en krimi med spænding fra første side og hvor læseren suges ind i historien og ikke slippes før sidste side er læst. Det er en krimi fyldt med overraskelser, bestialske forbrydelser og triste skæbner – og så er der noget af et plottwist i slutningen, som jeg tror de færreste kan regne ud. Selvom det på mange måder er en lidt mørk fortælling, så løftes stemningen lidt med Kims sarkastiske personlighed og humoristiske bemærkninger.

”Tavse skrig” er absolut anbefalelsesværdig til andre krimielskere som sætter pris på en stærk kvindelig hovedperson, højt spændingsniveau samt et overraskende og godt plot.

5 ud af 6 stjerner

Udgivet af forlaget Jentas, februar 2018

Antal sider: 359