Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra People’s Press, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Om bogen

Fra bagsideteksten:
I den nordnorske by Tromsø er et hotel brændt ned til grunden. Så godt som alle gæster og hele personalet er omkommet, og lokalsamfundet er i chok.
Den anerkendte danske brandefterforsker Klara Larsen rejser op for at assistere de overbebyrdede norske kolleger, men hun er knap ankommet til polarbyen, før sagen tager en uventet drejning. For det viser sig, at gerningsmanden ikke er en pyroman, men en klimafanatiker, som nu har fået nok og forlanger et opgør med den globale klimadagsorden.
Det står hurtigt klart, at manden ikke skyer nogen midler for at nå sit mål. Så mens Klara og det lokale politi indleder en hæsblæsende jagt på terroristen, holder hele Norge vejret i frygt for hans næste træk.

Min anmeldelse 

Giften er anden bog i serien Pyromanen af den anerkendte danske krimiforfatter Inger Wolf. Jeg var fuldstændig blæst bagover over den første bog i serien, Sorger, og derfor var mine forventninger til denne også pænt høje. Jeg synes ikke helt at den kommer op på forgængerens niveau, men den er alligevel både læseværdig, velskrevet og spændende.

Noget af det som jeg elskede ved den første var persongalleriet – særligt vores hovedperson Klara, som er single, bor med sin hund Alma og virker lidt ensom. Hun er en kvinde som er meget engageret i sit arbejde og som har en meget mystisk fortid bag sig. Jeg havde håbet at vi kom endnu tættere på hende og hendes fortid i denne bog, men det gjorde vi desværre ikke – jeg må læse videre når næste bog kommer og håbe jeg bliver klogere, for hun er virkelig den type karakter som gør mig nysgerrig efter at vide mere.
Vi får også et gensyn med hendes nye kollega Sebastian, som også er single. I den første bog fandt jeg ham meget sympatisk, empatisk og omsorgsfuld, men i denne får vi også lidt indblik i hans mere hårde sider. Man fornemmer i hvert fald en bitterhed og vrede.
Herudover bliver vi også præsenteret for nogle nye bekendtskaber: mennesker i lokalmiljøet i Tromsø og efterforskerne derfra. Én af efterforskerne derfra var jeg ret vild med. Nemlig efterforskeren Kurt Kleppe. Ham håber jeg at vi kommer til at se mere til i fremtidige bøger, selvom jeg desværre har mine tvivl, da han jo ikke er en del af den danske gruppe. Og så får vi også lov til at komme ind på livet af den ubehagelige gerningsmand. Jeg er vild med at hun lader os følge ham og på den måde præsentere os for hans motiver.
Hele historien er skrevet i datid med personalfortælleren hvor vi skiftevis følger Klara, Sebastian og gerningsmanden.

Samspillet mellem karaktererne er endnu engang upåklageligt, hvilket særligt skyldes de troværdige og velskrevne dialoger – men i særdeleshed også Wolfs evne til at skabe en stemning.Noget andet Wolf er rigtig god til er at skabe nogle levende scener, hvilket både skyldes hendes gode og detaljerede beskrivelser af miljø, omgivelser og personer.

Giften starter spændende ud og holder faktisk også spændingen hele vejen igennem. Kapitlerne er alle forholdsvist korte og flere af dem slutter med små cliffhangers, så jeg hele tiden havde lyst til at læse videre for at se hvad der nu ville ske med de forskellige personer. Og så er der altså også flere små overraskelser undervejs og det er jo noget jeg altid sætter pris på i de krimier jeg læser. Herudover er sproget flydende og bogen var hurtigt læst for mig – jeg læste den faktisk i ét stræk over en eftermiddag.

Jeg vil anbefale Giften til læsere der godt kan lide krimier med højt spændingsniveau, et interessant persongalleri og et godt plot, som ovenikøbet også er særdeles aktuelt, da det inddrager hele klimadebatten. Dog ikke på den tørre måde! Selvom jeg savnede lidt mere indblik i hovedpersonernes private liv så synes jeg endnu engang at Wolf slår fast hvorfor hun fortsat fortjener at beholde sin plads som stjerne på den danske krimihimmel. Jeg glæder mig allerede til den næste bog og sender fem store stjerner afsted.

5 ud af 6 stjerner

Udgivet på forlaget People’s Press, september 2019

Antal sider: 360