Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra Politikens Forlag, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

En varm sommeraften ringer seksårige Jonathan til sin far, Sam, der er på vej hjem. Skrækslagen hvisker drengen at nogen er brudt ind i deres hus. Det er det sidste Sam hører fra sin søn, inden han forsvinder sporløst. Anklageren Jana Berzelius kobles på den tragiske sag og sammen med efterforskerne Henrik Levin og Mia Bolander forsøger hun at finde ud af hvad der er sket med drengen.
Fars dreng er fjerde selvstændige bind i serien om Jana Berzelius. Bogen kan fint læses for sig selv, men ønsker man endnu mere baggrundsviden om hovedpersonerne kan man med fordel læse de andre i serien først.

I Fars dreng følger vi to historier. Vi følger efterforskningen af Jonathans forsvinden og vi følger Danilo, som vi har mødt i tidligere bøger og som sidder i fængsel og venter på sin retssag. Det øgede spændingsniveauet i bogen at vi følger begge sager og selvom de ikke har meget med hinanden at gøre umiddelbart, så blev det på intet tidspunkt forvirrende – måske fordi der er en fællesnævner i sagerne, som ellers er forskellige, nemlig Jana. Begge historier er også meget spændende og jeg tog mig selv i flere gange at tænke “bare ét kapitel mere”, men uden overhovedet at få lagt bogen fra mig.

Udover de to overordnede historier følger vi også de forskellige hovedpersoners privatliv – og det er noget af det jeg elsker ved krimiserier. Forfatteren har skabt nogle interessante og meget forskellige karakterer, som fungerer rigtig godt sammen og som alle fremstår troværdige. Der er dog primært fokus på efterforskningen og vi kommer også endnu tættere på vores hovedpersoner via den – det hele efterlader mig med en følelse af at det er en velkomponeret krimi, hvor forfatteren har sans for detaljen og hvor vi ikke skal skøjte overfladisk hen over noget. Det eneste kritikpunkt jeg har, er at vi indimellem får nogle uddrag fra en samtale, som jeg havde forventet ville give mening til sidst – jeg har dog stadig en følelse af, at jeg ikke helt forstod hvor den skulle placeres og hvad formålet var. Det fyldte så lidt i bogen at jeg dog kan abstrahere fra det, men det trækker alligevel en lille smule ned.

Forfatteren er god til at beskrive både omgivelser og personer. Det hele står tydeligt for en og man kan næsten selv fornemme følelserne i bogen. Dette er måske endnu mere tydeligt for én, når man også har læst de andre bøger og på en måde allerede har en relation til hovedpersonerne.

Fars dreng er på mange måder også en uhyggelig krimi og jeg kunne flere gange mærke at det løb mig koldt ned af ryggen og jeg sad med hjertet oppe i halsen. Det er en krimi med flere overraskelser undervejs og med højt spændingsniveau, men så man stadig kan følge med.

Fars dreng kan anbefales til krimielskere der sætter pris på spænding, interessante karakterer og et godt plot. Har man tidligere læst de andre i serien vil man uden tvivl elske denne – jeg mener i hvert fald det er den bedste i serien.

5 ud af 6 stjerner

Udgivet af Politikens Forlag, december 2017

Antal sider: 333