Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra Gads Forlag, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

17-årige Molly er plejebarn og efter et tyveri skal hun udføre samfundstjeneste. Dette sørger hendes kæreste for kan blive hos den ældre dame Vivian, hvor hans mor arbejder. Hun skal hjælpe med at rydde op på den 91-årige dames loft og det bliver mere interessant end hun først havde regnet med. Det viser sig at Molly og Vivian har mere tilfælles end man skulle tro – deres historier flettes sammen i en længsel om at have et hjem, efter at blive elsket og høre til i et større fællesskab.
“Pigen uden navn” er baseret på virkelige hændelser.

Allerede efter at have læst første side kunne jeg mærke at dette var en bog jeg bare havde lyst til at fortsætte med at læse. Forfatteren er suveræn til at skrive på en måde, hvor man også får det mellem linjerne med i historien.
Der er gode beskrivelser af både omgivelser, personer og følelser, så scenen stod tydeligt for mig under min læsning. Man skal være forberedt på at passager i bogen er ret barsk læsning – og dét at bogen er baseret på virkelige hændelser, gør det endnu mere skræmmende.

Vi møder to centrale personer i historien: Vivian og Molly. Det er to hovedpersoner som begge står stærkt. Molly er godt beskrevet og jeg fik en tydelig fornemmelse af hvem hun er og det var interessant at følge den store udvikling hun går igennem, ved hjælp fra Vivian, som fortæller Molly sin historie. Vivian kommer vi særdeles godt ind bag ved – vi får hendes historie helt fra hun var lille og blev forældreløs til hun bliver voksen og står på egne ben. Selvom bogen indeholdt en del barske beskrivelser af de ting der sker for den stakkels Vivian, så var der også pletter af håb, som løftede bogen lidt. De bipersoner vi møder i bogen stod også tydeligt for mig, hver og én og man kunne klart fornemme hvilken effekt og betydning de hver især har haft på henholdsvis Vivian og Mollys liv.

Kapitlerne skifter imellem 2011, hvor Molly arbejder ved Vivian og fortiden hvor Vivians historie fortælles. Der er overskrifter for hvert kapitel med årstal, så det er tydeligt for læseren hvilken af historierne vi bevægede os ind i. Der var små cliffhangers efter stort set hvert kapitel, så jeg var hele tiden nødt til lige at læse lidt mere – jeg havde simpelthen brug for at vide hvordan det gik vores hovedpersoner. “Pigen uden navn” er en af de bøger hvor jeg simpelthen blev suget ind i historien og ikke havde lyst til at lægge den fra mig. Jeg tænkte på den, når jeg ikke læste den og jeg er faktisk lidt ked af at jeg ikke har denne historie til gode.

“Pigen uden navn” var en bog der fik mange følelser op i mig. Den gjorde mig trist og fik tårerne op i mine øjne, den gjorde mig varm i hjertet, den fik mig til at føle skuffelse på vores hovedpersoners vegne og den gav mig håb om at selvom noget er rigtig skidt, kan det ende godt i sidste ende. Det var en bog som på én og samme tid knuste mit hjerte og lappede det sammen igen.

Jeg vil anbefale “Pigen uden navn” til alle som godt kan lide en god historie om håb, venskab, kærlighed og sorg og som har baggrund i virkelige begivenheder. Jeg kan ikke andet end at give topkarakter – jeg knuselskede denne bog og jeg har intet at sætte en finger på.

6 ud af 6 stjerner

Udgivet af Gads Forlag, 2016

Antal sider: 326