Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra Politikens Forlag, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen. 

Foråret 866. En nordengelsk landsby bliver overfaldet af vikinger. På byens galgeplads står den dansk-saxiske dreng Wulf med løkken om halsen. Mens landsbyen brænder bag dem, tager angriberne ham med til deres ringborg og kalder ham Rolf.
Langsomt går det op for Rolf, at overfaldet på landsbyen ikke var tilfældigt: Den berømte viking Ragnar Lodbrogs fem sønner – Bjørn Jernside, Ivar Benløs, Sigurd Slangeøje, Ubbe Frillesøn og Halfdan Hvidsærk – er kommet til England for at hævne deres far, som er død af slangebid i den northumbriske kong Ællas varetægt.
Da brødrenes hævntogt udvikler sig til en storstilet invasion, og Rolfs egne hemmeligheder gradvist bliver afsløret, starter et kapløb med tiden. Kan han nå at bevise kongens uskyld og forhindre den massakre, der truer i horisonten?

”Lodbrogsønnernes hævn” er første del af en planlagt trilogi om den tidlige vikingetid.

Lasse Holm har skabt sin historie baseret på historiske kilder og sagn fra vikingetiden, hvilket giver bogen en stor autencitet og gør læseren lidt klogere på vikingetiden. Vi følger her den type vikinger der drog på togter og kæmpede om land og rigdomme.

Vores hovedperson, Rolf, som får tilnavnet Rapkæft af sine nye vikingevenner er en meget interessant person at følge. Vi får flashbacks tilbage til hans opvækst og lærer ham derfor bedre at kende løbende i historien. Det bliver tidligt i historien tydeligt at Rolf er snedig og klog, hvilket bliver hans største våben i kampen for overlevelse hos vikingerne og også hans billet ind i varmen. Flashbackene tilbage til tiden før viste desuden en mere kærlig side af ham end den vi får set i hans tid med vikingerne og det var på flere punkter rørende læsning, som gav bogen en ekstra dimension midt i alt det barske. Rolf er en hovedperson med mange facetter og en person, som man ikke kan lade være med at sidde og heppe lidt på.
Vi møder også mange andre personer i “Lodbrogsønnernes hævn”. Vi møder blandt andet Lodbrogsønnerne som på mange måder er meget forskellige, men som alle står sammen i kampen om at hævne deres far. Vi møder personer fra Rolfs fortid, andre personer fra vikingernes klaner samt modstandere. Hele historien er dog fortalt ud fra Rolfs betragtninger, hvilket jeg tror hjalp på at det ikke blev forvirrende med alle de personer vi følger, da vi derfor ikke hele tiden har mange forskellige historier at holde styr på. Hvis man skulle opleve forvirring under læsningen er der dog en god liste over de centrale personer i starten af bogen.

Den overordnede historie går på at Lodbrogsønnerne vil hævne deres fars, Ragnar Lodbrog, død, men der er altså også lidt krimielementer indover i historien. Rolf vil nemlig finde ud af hvordan Ragnar Lodbrog døde. Vi følger løbende hans overvejelser om dødsårsagen og hvordan hans teorier hele tiden ændrer sig efterhånden som der kommer nye oplysninger frem i sagen. Dette gav lidt ekstra spænding til historien og der er altså lidt af et plottwist i slutningen af bogen – jeg havde i hvert fald ikke selv regnet dette plot ud.

Der er gode beskrivelser af både personer og miljø i bogen, så scenerne nærmest kørte forbi som en film i ens indre. Læseren bliver nærmest suget ind i dette vikingeunivers og bliver en del af de blodige kampe og det barske liv vikingerne fører. Der var dog nogle tidspunkter hvor jeg fandt historien lidt triviel med alle de kampe, men det var jo en del af livet og er også med til at underbygge hvor barskt de egentlig levede.
Forfatteren formår dog også at bringe lidt humor ind i alt det barske, hvilket løfter stemningen lidt. Det er dog også med til at give bogen lidt ekstra autencitet at det hele ikke blot er mørkt og dystert, men at personerne også hygger sig og kan lave lidt sjov med hinanden.

Sproget i bogen bærer præg af at historien foregår i vikingetiden, da der er nogle begreber som blev brugt dengang og som vi ikke rigtig bruger i dag. Dette understreger dog blot den autencitet, som virkelig er kendetegnene for bogen. Hvis man ser bort fra dette er sproget dog letforståeligt og lettilgængeligt og læsningen er derfor flydende.

Spændingsniveauet i bogen er højt – dels fordi alle kapitlerne slutter med en lille cliffhanger, så man hele tiden lige har lyst til at læse lidt mere, men også fordi man er nysgerrig omkring hvordan Ragnar Lodbrog egentlig døde og hvem der har ansvaret for hans død; og så er der også så mange blodige kampe, som automatisk sætter et højt spændingsniveau når de er så detaljerede beskrevne.

“Lodbrogsønnernes hævn” er en historisk roman som både indeholder taktik, dramatik og humor. Den er bestemt anbefalelsesværdig – særligt til læsere der har en interesse for vikingetiden. Jeg vil se frem til at nummer to i serien udkommer.

5 ud af 6 stjerner.

Udgivet af Politikens Forlag, 2017

Antal sider: 374