Anmeldereksemplar fra Gads Forlag, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

 

Om bogen

En kvinde og et barn bliver fundet låst inde i en kælder og er kun lige akkurat i live. Ingen ved hvem de er og den Alzheimers-ramte gamle mand der ejer huset påstår at han aldrig før har set dem.
Hele omegnen er i chok og Adam Fawley og hans efterforskningsteam får sin sag for.
Midt under sagen kan det dog tyde på at der er et lille gennembrud. Nogle spor peger nemlig på, at denne sag kan have forbindelse til en flere år gammel sag, hvor en kvinde i lokalområdet pludselig forsvandt.

Min anmeldelse 

Skjult er anden bog i serien om kriminalinspektør Adam Fawley og hans efterforskningsteam. Den første bog i serien hedder Familiens synder og den kan du læse min anmeldelse af her. Hvis ikke du gider til at læse den anmeldelse, kan jeg afsløre at jeg var vild med bogen. Derfor var mine forventninger til denne her også temmelig høje – og de blev altså langt hen ad vejen indfriet. Jeg vil dog lige sige at denne her bog sagtens kan læses selvstændigt. I forhold til persongalleriet er det selvfølgelig altid en fordel at læse en serie fra starten af, men de særligt vigtige ting i forhold til karaktererne bliver man altså også præsenteret for i denne her bog.

Historien er skrevet med lidt forskellige fortælleformer.
Hovedpersonen er Adam Fawley og hans kapitler fortælles med jeg-fortælleren.
De øvrige personers fortællinger fortælles med personalfortælleren. Normalt er jeg ikke så glad for, at der er skift i fortællerformen, medmindre der er en klar mening med det. Og det irriterer mig egentlig også lidt her. Jeg er med på, at det formentlig er fordi vi virkelig skal kunne komme ind bag huden på Adam Fawley, som er den primære hovedperson og jeg synes virkelig også jeg-fortælleren fungerer rigtig fint i hans dele af historien. Det ville også være meget forvirrende hvis vi skulle følge alle med jeg-fortælleren, men jeg havde personligt foretrukket hvis det hele var fortalt med personalfortælleren, når bipersonernes historie næsten fylder ligeså meget som Adam Fawleys. Det er jo dog en smagssag.
Udover det synes jeg dog at persongalleriet er stærkt og alsidigt. Samspillet mellem karaktererne er også fint skildret og jeg kunne tydeligt fornemme de følelser der er mellem dem – også de usagte af slagsen.

Det er dog ikke kun følelser og persongalleriet forfatteren er stærk i at skildre. Miljøbeskrivelserne er også gode og jeg kunne nærmest se de forskellige scener for mig, mens jeg læste.
Herudover er plottet virkelig vildt! Jeg blev overrasket mange gange undervejs – faktisk helt til allersidste side. Og det sker efterhånden sjældent – jeg plejer at være ret god til at regne de der plots ud, men det gjorde jeg sgu ikke denne her gang. Det er dog kun fedt. Den faste læser af mine anmeldelser vil i hvert fald nok vide, at jeg elsker et godt plottwist. Særligt fordi det efterhånden sker sjældnere og sjældnere.

Sproget er flydende og der er en god dynamik hele bogen igennem. Det er den type krimi som kan komme under kategorien page-turner. Både grundet spændingsniveauet som lægger højt fra første side og egentlig fortsætter det meste af bogen igennem. Den er desuden skrevet på en fed og original måde, hvor vi ikke kun får prosatekst. Indimellem er der nyhedsklip, uddrag fra filmklip (skrevet selvfølgelig – der kommer ikke lige pludselig en 3D-skærm op ad bogen), mails, SMS’er og afhøringer. Måske lyder det lidt forvirrende, men det er det ikke. Det fungerer virkelig godt.

Jeg vil anbefale Skjult til læsere der elsker en krimi med et godt persongalleri, et flydende sprog og et  stærkt plot med flere små twists undervejs.

 

5 ud af 6 stjerner

 

Udgivet på Gads Forlag, december 2020

Antal sider: 420