REKLAME (og reklamelink hvis du trykker på boksen i bunden, så du kan finde bogen billigst muligt)Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra Gads Forlag, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen. 

I 15 år har politimanden Nap Dumas forsøgt at finde svaret på, hvad der i virkeligheden skete med hans tvillingbror, som blev fundet omkommet sammen med sin kæreste på togskinnerne i udkanten af Naps barndomsby. Få dage efter ulykken slog hans livs kærlighed, Maura, op med ham og gik under jorden. Nu, 15 år senere, nærmer Nap sig omsider et gennembrud i efterforskningen. Noget tyder på, at de to sager er forbundet, men sandheden viser sig at være langt mere grum og foruroligende, end han nogensinde havde forestillet sig.

Det er ingen hemmelighed at jeg er ret stor fan af Harlan Coben og han skuffer mig sjældent, fordi han er så god til at skildre menneskets psyke på højst troværdig vis og hvor vi både præsenteres for de grimmere sider af mennesket og de mere sympatiske sider af mennesket – på den måde er der sjældent nogle som er helt gode eller helt onde i hans bøger og det er noget jeg er helt vild med, da det er med til at skabe troværdige persongallerier. Og på dette punkt er Giv ikke slip bestemt ingen undtagelse.

Vores hovedpersonen er politimanden Nap Dumas. En singlemand der bor alene i sit barndomshjem, er glad for sit arbejde og dygtig til det, men som på nogle punkter også har nogle mere tvivlsomme karaktertræk. Han er en noget sarkastisk mand, hvilket bidrog til at give bogen et let humoristisk islæt. Han har to personer der står ham nær; hans chef Augie og hans bedste veninde Ellie som begge supplerer vores hovedperson rigtig fint – både igennem de troværdige dialoger, men også igennem deres væremåder indbyrdes.

Coben formår endnu engang at fastholde læseren med et tilpas højt spændingsniveau hvor sandheden langsomt trævles op. Bogen er skrevet i jeg-form i nutid ud fra Naps tanker, hvor han fortæller sin afdøde bror om de hændelser der sker undervejs. Det er en skrivestil som jeg generelt er lidt ambivalent omkring, men det fungerer altså virkelig godt i denne bog. Det bliver aldrig kedeligt kun at følge Nap, da vi både får indblik ind i hans fortid og er en tæt del af hans opklaring af sagen og herigennem møder mange andre interessante personer.

Det er nogle interessante emner der bliver taget op i denne bog. Vi befinder os i en større forstad og livet her præsenteres troværdigt med alle dets små intriger, hemmeligheder og de vaner befolkningen har. Vi præsenteres både for hetz via de sociale medier, psykisk sygdom, fordomme og magt – emner som måske umiddelbart kan virke ret forskellige og uden sammenhæng, men det flettes alt sammen ind i den samlede historie, så det hele ender med at gå op i en højere enhed.

Jeg må dog indrømme at jeg blev lidt skuffet over plottet. Jeg havde rimelig hurtigt regnet en stor del af plottet ud og jeg savnede lidt den wauw-faktor som jeg normalt får ved Cobens bøger. Det var dog bestemt et gennemtænkt plot og alle tråde blev fint samlet til sidst, så læseren ikke sidder tilbage med ubesvarede spørgsmål og en masse forvirring og det er altid et plus.

Jeg vil anbefale Giv ikke slip hvis man søger en thriller med fint spændingsniveau, en interessant hovedperson samt hvis man sætter pris på en historie der virkelig formår at skildre menneskets psyke på en interessant og troværdig måde. Det er ikke den bedste af Cobens bøger, men absolut læseværdig.

5 ud af 6 stjerner

Udgivet af Gads Forlag, juni 2016

Bogens er oversat af Johnnie McCoy

Antal sider: 306