Reklamelink, hvis du klikker på boksen nederst på siden. Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra People’s Press, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen. 

Om bogen

Fra bagsideteksten:
En regnfuld nat forlader fire unge mennesker en gymnasiefest i en stjålet bil og brager ind i et træ.
Føreren, den 19-årige Jonathan, mister livet i ulykken. De tre andre passagerer Tanja, Phillip og Nikoline overlever.
Medierne, politiet og Jonathans forældre køber historien om, at han var fuld og kørte for hurtigt. Men Mathilde, Jonathans søster, begynder at kigge nærmere på ulykken. Den eneste, der deler Mathildes tvivl, er den nyuddannede politibetjent Marc, som var den første på ulykkesstedet.
Tænk, hvis alle andre tager fejl. Hvad nu hvis Jonathans død slet ikke var en ulykke?

Min anmeldelse

Knust er Anne Mette Kirks debutroman. Tidligere har hun arbejdet som redaktør, tv-vært og kommunikations- og presserådgiver – sidstnævnte i selve Kongehuset. Det er altså lidt cool! Og hun gør lige sig selv endnu mere cool med denne her roman, for her har vi altså at gøre med en lovende debutforfatter.

Historien er skrevet i datid med personalfortællervinklen hvor vi skiftevis følger nogle forskellige karakterer. Alle har det tilfælles at de på én eller anden måde har været implicerede i ulykken hvor den unge dreng Jonathan ulykkeligvis mistede sit liv. De personer vi følger er alle forholdsvist unge mennesker; Der er en flok gymnasieelever, en yngre gymnasielærer og en yngre politibetjent. Det er nogle forskellige karakterer og vi får lov til at se flere sider af dem allesammen hvilket var med til at gøre hele persongalleriet troværdigt. Der var også flere af disse personer som jeg kom til at holde helt af under min læsning; særligt Mathilde, som er søsteren til den afdøde Jonathan.
Samspillet mellem de forskellige karakterer fungerer også upåklageligt. Jeg kunne nærmest mærke de forskellige følelser der opstår mellem dem i de forskellige scener – dette skyldes bl.a. de velskrevne dialoger og den evne Kirk har til at skrive levende og inddragende. Her vil jeg også lige knytte en kommentar til miljøbeskrivelsen, som jeg simpelthen synes fungerer så godt i denne her bog. Jeg følte mig næsten selv taget tilbage til min gymnasietid og det var altså interessant at sidde med denne lidt nostalgiske følelse også (omend min egen gymnasietid var noget mindre dramatisk).

Knust er faktisk slet ikke præsenteret som en krimi fra forlagets side af – men jeg får altså lidt krimivibes når jeg læser den (og det er da så absolut positivt i min verden!) Den er dog ikke krimi-agtig på den måde at man skal forvente et kæmpe actionbrag af en roman, men mere på den måde hvor spændingen nærmest konstant er underliggende. Lige præcis som jeg elsker det. Jeg sad konstant med en følelse af at der lurede noget under overfladen og jeg glædede mig hele tiden til at læse videre og se hvor historien nu førte mig hen. Og den førte mig altså steder hen, som jeg overhovedet ikke selv havde regnet med. Det er så fedt når en historie kan overraske én på den måde.

Knust er en original og velskrevet roman om at miste. Det er faktisk en roman jeg særligt vil anbefale til de lidt yngre voksne som vil forsøge sig lidt med krimigenren – dette fordi historien ikke er alt for barsk og udpenslet, men samtidig er den spændende og rørende og jeg tænker at mange læsere i den gruppe også vil kunne identificere sig med hovedpersonerne i bogen på enten den eller den anden måde. Herudover vil jeg anbefale den til andre læsere, uanset alder, som sætter pris på de romaner der tør tage svære emner op og samtidig bringe både spænding og overraskelser ind i historien. Jeg var personligt ret vild med historien og jeg håber at der gemmer sig flere historier inde i debutanten Anne Mette Kirk.

5 ud af 6 stjerner

 

 

Udgivet på forlaget People’s Press, marts 2019

Antal sider: 320