Denne bog er læst på Mofibo, der har foræret mig et gavekort, så jeg kunne læse og anmelde bogen, hvorfor dette indslag hermed markeres som reklame. 

Om bogen

Fra forfatterens hjemmeside:
Statsobducent Hack Grandahl er blevet kaldt til Grønland af politimesteren i Nuuk for at foretage en retsmedicinsk undersøgelse af et ungt par. Politiet har arbejdet med en teori om et udvidet selvmord. Men hvorfor er kvindens baghoved smadret fuldstændigt? Og hvorfor havde manden ikke bare skudt sig selv, når der var en riffel lige ved hånden? Og hvad var motivet, når parret netop stod og skulle giftes og var dybt forelskede? Politiledelsen i Nuuk beslutter at tilkalde ekspertise udefra og får drabsefterforskeren Sofie Engell til Grønland for at undersøge sagen. Det viser sig snart, at der er tale om et blodigt dobbeltdrab. Da Sofie begynder at undersøge en række uopklarede sager, opdager hun et mønster på gerningsstederne. En dukke lavet af ligdele bliver efterladt som varsel forud for drabene. Da endnu en dukke bliver fundet, venter befolkningen i Nuuk rædselsslagent på, at det næste drab bliver begået.

Min anmeldelse 

Åndemaneren er anden sæson (vi kan også kalde det bind) i serien Blodengel om vicepolitiinspektøren Sofie Engell skrevet af Lotte Petri. Jeg har faktisk ikke selv læst første sæson, og selvom den er at finde på Mofibo og jeg dermed sagtens kunne læse den først, så besluttede jeg alligevel at læse denne bog uden, da jeg havde skrevet lidt med forfatteren om, at det jo egentlig var en fin måde at vurdere på om denne bog kan læses selvstændigt – og det kan den altså sagtens! Jeg følte i hvert fald ikke at jeg manglede nogle vigtige ting, som gjorde at jeg ikke kunne følge med i denne. Selvfølgelig ville jeg nok have følt mig endnu tættere på karaktererne hvis jeg havde læst den første, men det kan jeg jo altid gøre på et senere tidspunkt.

Jeg vil dog sige at jeg, på trods af at jeg ikke har læst den første, ret hurtigt følte jeg kendte vores hovedperson og de centrale bipersoner. Jeg fik i hvert fald lynhurtigt et godt indtryk af hvem de hver især var og det var interessant at lære dem endnu bedre at kende hele bogen igennem – der er ingen tvivl om at Petri er stærk i at skabe et solidt og alsidigt persongalleri.
Historien er skrevet med personalfortælleren i datid, hvor vi skiftevis følger forskellige personer, men vi følger primært hovedpersonen Sofie Engell, der er vivepolitiinspektør og leder af E-gruppen, som arbejder med uopklarede drabssager. Hun er en karakter der virker meget engageret i sit arbejde og som er både omsorgsfuld og sårbar, men også har en vis styrke. På nogle punkter virker hun dog også lidt underdanig og konfliktsky og lige netop grundet disse ting tænker jeg hun bliver rigtig spændende at følge fremadrettet, for der er i hvert fald personligt udviklingspotentiale hos hende.  Hun har desuden en hård fortid bag sig og det var spændende at blive inddraget i denne, selvom det også er trist læsning.
Samspillet mellem hende og de øvrige karakterer er også fint skildret og jeg kunne fint mærke de forskellige følelser mellem personerne.

Åndemaneren foregår primært i Grønland og er dermed også en såkaldt arctic noir-krimi – og jeg er virkelig blevet vild med denne genre, særligt når den er fortalt med så fine miljøbeskrivelser, som denne er. Jeg kunne nærmest selv mærke kulden og fornemme mørket omkring dem. Det er også medvirkende til at skabe en særlig dyster stemning, som virkelig klædte historien og så skabte det også lidt uhygge – og uhygge er jeg jo kæmpe fan af. Herudover er det tydeligt at Petri har brugt tid på sin reasearch, hvilket særligt ses i efterforskningsarbejdet, men i særdeleshed også i forhold til den grønlandske kultur, hvilket var med til at give bogen et autentisk præg, selvom det er skønlitteratur.

Selve tempoet i bogen er generelt højt, men uden at det bliver alt for actionpræget. Der sker hele tiden nye uhyrlige ting og man mærker virkelig at efterforskningen er en kamp mod tiden, hvilket gjorde at jeg hele tiden havde lyst til at læse videre, for at se om de nu opklarede sagen og fangede gerningsmanden før der blev slået flere ihjel. Det eneste jeg savnede lidt var dog lidt flere overraskelser og wouw-oplevelser undervejs end det jeg fik, men jeg vil altså lige slå fast at jeg aldrig kedede mig! For det er altså en spændende historie, det er der ingen tvivl om. Jeg ved dog ikke helt om jeg helt synes plottet er vildt troværdigt, men det holder alligevel hele vejen igennem – der er ingen løse ender og dét sætter jeg pris på.

Alt i alt er Åndemaneren en velskrevet, mørk og lidt uhyggelig krimi som absolut kan anbefales til andre krimilæsere. Jeg er generelt meget begejstret og mener absolut at det er en krimi udover det sædvanlige. Selvom den er udgivet her til sommer vil jeg faktisk mene det også vil være en helt perfekt krimi at læse en mørk efterårs- eller vinteraften.

5 ud af 6 stjerner

 

Udgivet på Mofibo, juli 2019

Antal sider: 434 på en ipad med normal tekststørrelse i Mofibo-app’en.