Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forlaget Gyldendal, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Om bogen

Morgenen efter at en voldsom orkan har hærget i Skåne, findes en kvinde myrdet uden for en strandhytte. Snart sker der endnu et brutalt overfald, og fremgangsmåden peger i begge tilfælde på en dansk voldtægtsmand og morder, som hærgede i København nogle år tidligere. Uroen vokser blandt indbyggerne i Malmø. KriminalinspektørTess Hjalmarsson, chef for Skånes Cold Case-gruppe, bliver inddraget i jagten sammen med sin makker Maria Erling og efterforskere fra København. Da gerningsmanden endelig efterlader sig et DNAspor, finder man en kobling til en sag, der har hjemsøgt Tess i mange år: Den 19-årige Annika Johanssons forsvinden en sommernat for 16 år siden.

Forsvundet er første bind i den svenske krimiserie Cold Case, der er inspireret af uopklarede kriminalsager fra den virkelige verden.

Min anmeldelse 

Med det samme jeg fik denne bog ind ad døren havde jeg lyst til at gå igang med den, for den lød så absolut som en krimi lige for mig – dette af flere årsager: 1 – jeg elsker en god svensk krimi! 2 – jeg elsker den autencitet der naturligt kommer i bøger der er inspireret af virkelige sager 3 – Cold Cases (altså uopklarede sager) er også bare noget som står mit hjerte nært og jeg kan godt lide at vi i denne bog får lov at følge en flok efterforskere arbejder med disse sager, så de efterladte kan få en såkaldt afslutning. Jeg ved godt det er fiktion, men det er alligevel meget interessant at vi nu bliver præsenteret for lige netop sådan en gruppe.

Jeg havde altså høje forventninger til Forsvundet og de blev så absolut indfriede. Først og fremmest skyldes dette et virkeligt stærkt og troværdigt persongalleri. Historien er skrevet i datid med personalfortælleren hvor vi følger forskellige personer i bogen; vi følger nogle af de forskellige efterforskere, nogle efterladte pårørende, ofre og selvfølgelig hovedpersonen Tess.
Tess er vicekriminalkommiser og leder af Cold Case-gruppen ved Malmø Politi. Hun er i et lidt rodet parforhold med en kvinde som hun egentlig ikke gider leve sammen med, men hun har ikke lige fået afsluttet det – måske fordi hun bruger denne kvinde for at komme sig over sin eks Angela, som hun tydeligvis stadig elsker. Som efterforsker og kollega er Tess både empatisk, omsorgsfuld, dygtig og intelligent. Hun er dog ikke perfekt eller unaturligt helte-agtig, men virker derimod menneskelig og nede på jorden og dette elskede jeg hende for.
De forskellige bipersoner vi møder står også tydeligt frem og samspillet mellem alle personerne er meget flot skildret. Desuden er jeg vild med at persongalleriet er så alsidigt; vi møder virkelig mange forskellige typer af mennesker og det er netop noget af det som gør det hele så troværdigt. Det er jo sådan virkeligheden er – vi er alle forskellige.

Selve historien er simpelthen så spændende. Jeg var fanget hele vejen fra start til slut og jeg havde konstant lyst til at læse videre i den. Når jeg var nødt til at lægge den fra mig var det én af de bøger som jeg hele tiden gik og tænkte en lille smule på og som jeg virkelig glædede mig til at læse videre i. Den har derfor også holdt mig vågen til langt ud på natten, fordi jeg bare ikke ville slippe den. Dette skyldes både forfatterens evne til at skabe små cliffhangers, det høje tempo (uden at det bliver for actionpræget) og den dynamik der er ved at vi hele tiden skifter synsvinkel og følger forskellige personer.

Herudover synes jeg der er en perfekt afstemning af fokus på opklaringsarbejdet og personernes privatliv, i hvert fald i forhold til min smag. Jeg elsker jo når vi virkelig får lov til at lære vores hovedpersoner godt at kende, men jeg er til gengæld ikke vild med når det tager for meget plads fra opklaringsarbejdet, da jeg også gerne vil kunne føle en vis troværdighed i den del, men i denne her bog fylder begge dele altså tilpas meget.

Jeg må dog lige komme med en advarsel til de læsere der ikke er så vilde med uhygge – for den er altså ret uhyggelig. Det løb mig koldt ned ad ryggen flere gange undervejs og særligt i starten. Frennstedt formår virkelig at skabe stemninger der rammer læseren og jeg er vild med det. Jeg måtte lige rundt og tjekke at gardinerne var rullet ned, vinduerne lukket og dørene låst, for jeg blev altså en lille smule små-paranoid undervejs.

Jeg vil anbefale Forsvundet til alle krimielskere, som ikke har noget imod lidt uhygge. Det er en fængslende krimi om ulykkelig kærlighed, dysfunktionelle familier, alkoholmisbrug og hemmeligheder og jeg synes virkelig den er noget helt særligt. I min optik indeholder den alt det en god krimi skal indeholde og endda mere til. Jeg glæder mig vanvittigt meget til næste bog i serien!

6 ud af 6 stjerner

 

 

Udgivet på forlaget Gyldendal, august 2019

Antal sider: 404

Oversat til dansk ved Anders Juel Michelsen