Anmeldereksemplar fra: Gads Forlag. Min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Om bogen

Midt i juleferien står et hus i flammer. To drenge reddes ud – den ene er død, den anden svæver mellem liv og død. Men hvor er deres forældre? Og hvordan er branden opstået?
Kriminalinspektør Adam Fawley og hans team begynder at undersøge sagen og det står efterhånden klart, at branden ikke var en ulykke. Det var mord. Og morderen er formentlig stadig på fri fod.

Min anmeldelse 

Ingen udvej er tredje bind i Oxford-serien om kriminalinspektør Adam Fawley og hans efterforskningsteam. Den kan læses selvstændigt, men jeg vil dog anbefale man læser dem kronologisk. Særligt fordi Adam Fawley altså er en karakter, som man har lyst til at lære at kende – og vi får nogle vigtige oplysninger om ham og hans private liv i de to foregående bøger, som det vil være lidt ærgerlig at gå glip af. Når dette så er sagt, så er det den type krimi hvor efterforskningen fylder mere end karakterernes private liv – og går man mere op i plot end karakterer kan den godt læses selvstændigt uden man misser noget væsentligt for krimiplottet.

Som i de to foregående bøger er historien skrevet i nutid og med forskellige fortælleformer: Adam Fawleys dele af bogen er skrevet med jeg-fortælleren og de øvrige med personalfortælleren. Noget jeg stadig ikke er helt fan af, men som jeg efterhånden bare må acceptere. For jeg er faktisk ret glad for både persongalleriet og plotsene i disse bøger – og det irriterer mig dog ikke så meget, at jeg ikke kan abstrahere fra det. Jeg forstår det bare ikke.
Adam Fawley er kriminalinspektør og bogens primære hovedperson. Han fremstår både sympatisk, intelligent og som en god leder for sit team. På den private front har han dog nogle problemer og bærer på en stor sorg, som han efterhånden har lært at leve omkring. Som man jo ofte gør med sorg. Han har dog fået endnu flere udfordringer og afsavn i denne bog og jeg nærede faktisk en dyb sympati for ham. Han er bare typen man ønsker det går godt.
Udover Fawley møder vi hans lille team, som består af forskellige mænd og kvinder med forskellige baggrunde, styrker og personligheder. Det er på mange måder et godt hold, som er spændende at følge. Desuden stifter vi bekendtskab med nogle bipersoner i forbindelse med efterforskningen.
Fælles for alle karakterer er, at de fleste fremstår levende og samspillet mellem karaktererne er godt.

Spændingsniveauet i bogen er generelt højt, hvilket særligt skyldes de mange skift i prosatekst, avisudklip og afhøringer. Præcis som vi kender det i de foregående to bøger. Det skaber en ganske særlig dynamik i bogen, som jeg er rigtig glad for. Herudover er der en masse plottwists og overraskelser hele vejen igennem – jeg vil i hvert fald gerne afsløre, at jeg ikke havde regnet plottet ud og faktisk var noget overrasket da det blev åbenbaret for mig. Alt dette kombineret med et flydende sprog gør at siderne nærmest bare vender sig selv.

Jeg vil anbefale Ingen udvej til læsere der elsker krimier fyldt med spænding, originalitet, et stærkt persongalleri og et overraskende plot. Jeg glæder mig allerede til næste bog i serien.

5 ud af 6 stjerner

 

Udgivet: Marts 2021

Antal sider: 360

Oversat til dansk ved Brian Christensen