Reklame da dette er et anmeldereksemplar fra forlaget Hr. Ferdinand, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen

Om bogen

Kriminalbetjenten Emily Baxter er stadig dybt påvirket af Kludedukkesagen og hendes nære ven og partner William ‘Wolf’ Fawkes’ forsvinden. Modvilligt dykker hun ned i en ny gruopvækkende sag, hvor et lig er spændt op på Brooklyn Bridge i en velkendte og forvrænget positur. Ordet ‘Madding’ er skåret ind i hans bryst.
Flere lignende sager dukker op på begge sider af Atlanten og uret tikker, hvis de skal nå at fange gerningsmanden før der sker flere mord.

Min anmeldelse 

Bødlen er fortsættelsen til Kludedukken, som udkom på dansk i 2017. Jeg husker at jeg var meget begejstret for den bog, men jeg har dog læst mange bøger siden og derfor var mange detaljer om den historie også væk fra min erindring. Jeg kunne nok, med fordel, have genlæst den bog før jeg læste denne, for der er virkelig mange hentydninger til hændelser i den første bog uden det dog bliver tydeliggjort for læseren præcis hvad der skete dengang. Netop derfor vil jeg heller ikke anbefale nye læsere at starte med Bødlen. Læs  Kludedukken først. Hvis du lige vil læse min anmeldelse af den bog først, kan det gøres ved at klikke på linket her.

Da jeg ikke rigtig huskede mange detaljer fra den første bog, havde jeg heller ikke den store gensynsglæde da jeg mødte hovedpersonen Emily Baxter igen. Jeg kunne faktisk knap nok huske hende, så det var næsten som et nyt bekendtskab. Men nye bekendtskaber kan også være gode og det var dette absolut. Hele historien er skrevet i datid med personalfortælleren hvor vi primært følger Baxter.
Baxter er en yngre kvinde, som bor med sin kat og har en kæreste, som hun dog opholder sig en del hos. Sidstnævnte har hun dog lidt svært ved at overgive sig helt til. Hun er bange for at blive skuffet og såret og det var interessant at følge hendes personlige historie og udvikling gennem bogen – særligt i forhold til kæresten Thomas (som i øvrigt er en virkelig tålmodig og god mand. You Go Baxter! Ham tror jeg ellers mange gerne ville stå i kø for at hapse). Hun er netop blevet vicekriminalkommisær, men det er et job der ikke helt virker til at passe til hende. Hun vil hellere være ‘i marken’ og er da uden tvivl også god til dette. Hun er en kvinde med ar på sjælen og hun er på mange måder en ret typisk hovedperson for en krimiserie. Det er dog ikke negativt ment. Jeg har en svaghed for de lidt ødelagte sjæle.
Udover Baxter møder vi også en del bipersoner. Nogle optræder kun i ganske få scener, men ingen er overflødige. En biperson som alligevel er rigtig central for historien er FBI-agenten Rouche. En mand som også har ar på sjælen og som jeg også havde et blødt punkt overfor.
Samspillet mellem de forskellige karakterer er fint skildret og jeg kunne fint mærke de forskellige følelser der var imellem dem. Dialogerne er også velskrevne og troværdige.

Spændingsniveauet i bogen er generelt højt og der er en del actionfyldte scener. Lidt for mange til min smag, hvis jeg skal være ærlig (og det skal jeg jo), men der er så meget andet i historien som faldt i min smag og derfor mistede jeg heller aldrig fokus, som jeg jo ellers har en tendens til, når der forekommer alt for meget action. Der er en fin afvejning af fokus på karakterernes personlige liv og opklaringen af sagen, selvom sidstnævnte dog fylder mest. Der er masser af overraskelser undervejs og jeg havde ikke selv regnet det gennemtænkte plot ud.

Det er en temmelig makaber og detaljeret krimi og det skal man lige være forberedt på – jeg synes dog ikke den er helt så makaber og voldsom som jeg mindes Kludedukken var. Kludedukken var jo nærmest på Chris Carter-niveau og det er denne her altså ikke helt.

Jeg vil anbefale Bødlen til krimilæsere der elsker et godt og gennemtænkt plot samt et stærkt og interessant persongalleri. Jeg vil dog, som nævnt i starten af min anmeldelse, klart anbefale at man læser Kludedukken først. Jeg er dog ikke helt så meget oppe at ringe over denne her, som jeg var over den foregående bog, men det er altså tæt på.

5 ud af 6 stjerner

Udgivet på forlaget Hr. Ferdinand (en del af Politikens Forlag) juni 2020

Antal sider: 409

Oversat til dansk ved Michael Krefeld