Anmeldereksemplar fra: Gads Forlag. Min anmeldelse er ikke påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen. 

Om bogen

Bibbs er egentlig talentløs, men på trods af det, har hun længe været berømt. Nu er hendes storhedstid som influencer og tv-vært dog efterhånden forbi, de glamourøse tv- og reklameopgaver står ikke længere kø, hun har aldrig gjort sig i dét der med at have en opsparing og har ikke taget nogen uddannelse. Hun fylder snart 39, og må indse, at der hele tiden kommer nye modeller til. 
Da Bibbs kæreste også pludselig slår op med hende står hun overfor et ultimatum: Hvis hun vil blive i lejligheden skal hun skaffe 100.000 kr. på en uge. Det virker nærmest umuligt og fra den ene dag til den anden befinder hun sig i en desperat situation, hvor alt er til forhandling og alt er til salg. 

Min anmeldelse 

Jeg har set flere beskrive denne roman som både underholdende og morsom. Og her bliver det altså virkelig tydeligt, at vi alle læser bøger med forskellige briller på. For jeg fandt ikke denne roman morsom og underholdende, selvom der da er visse tragikomiske scener i. Jeg fandt den derimod mest af alt trist og en smule hjerteskærende. 

Historien er fortalt med jeg-fortælleren i datid, hvor vi hele romanen igennem følger Bibbs. 
Hun er en kvinde, som har lært at omgås sandheden for at opnå det hun har brug for, har ringe impulskontrol og hvis moralske kompas, på et tidspunkt i livet er gået lidt i stykker og aldrig rigtig er blevet fikset igen. Hun er en karakter, som man på den ene side kommer godt ind på livet af, men som jeg samtidig også følte en vis distance overfor. Dette formentlig fordi, hun selv har distanceret sig så meget fra sig selv, at hun ikke rigtig ved hvem hun egentlig selv er. Og det er altså imponerende, at forfatteren formår at få denne følelse ud gennem siderne.  Bibbs er egentlig ikke nogen særlig sympatisk karakter. Hun er svær at holde af – men alligevel nærede jeg en vis sympati for hende, som særligt opstod gennem indblik i hendes skadelige relationer og opvækst. 

Dagene, dagene, dagene er skrevet med en råhed, som er med til at gøre den virkelig stærk og som fik historien til at kravle ind under huden på mig. Det er en roman, som er både direkte i sin tone, men hvor der også står en masse mellem linjerne og som ledte frem til noget refleksion hos mig. Både omkring dét at tage ansvar for sit eget liv, social arv, influencer-kulturen, overfladiskhed, ensomhed og skadelige kærlighedsrelationer. Særligt sidstnævnte, var noget af dét jeg fandt temmelig hjerteskærende heri. Hendes relation til manden Baby, som hun har været kærester med i en årrække. Et forhold præget af psykisk vold fra begge sider, en afhængighed af den spænding det skaber mellem dem og en afhængighed de har skabt til hinanden. Det var stærkt skildret og trist at læse om. 

 

Jeg var fanget fra start til slut og sidste halvdel læste jeg faktisk i ét stræk, fordi jeg havde så svært ved at slippe den. Jeg havde virkelig troet, at jeg skulle læse en sjov roman om en kvinde der hustler sig frem i tilværelsen, men det blev for mig, en helt anden læseoplevelse, end jeg havde forberedt mig på. Jeg blev dog ikke skuffet – tværtimod. Jeg synes virkelig at dette er en velskrevet, stærk og original fortælling om en kvinde i slutningen af 30’erne, som efterhånden har mistet grebet i sig selv. 

5 ud af 6 stjerner 

 

Udgivet: August 2021

Antal sider: 266 

Oversat til dansk ved Louise Ardenfelt Ranvild