Reklamelink hvis du klikker på boksen nederst på siden.
Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra Politikens Forlag, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Om bogen

Forlaget skriver: Silas har valgt et ensomt og hårdt liv som skiftevis soldat i det danske forsvar og professionel narkoman. Elias har valgt Sara, kernefamilien og et roligt liv, hvor den jødiske mystik, Kabbala, går hånd i hånd med kvantefysik. Men på en bukkejagt sker der en ulykke, der fører brødrene tættere sammen end nogensinde.

Min anmeldelse

Daniel Dencik har efterhånden en del udgivelser bag sig, men det er faktisk mit første litterære møde med forfatteren. Med det samme jeg hørte om denne udgivelse vidste jeg, at det var en bog jeg ville læse, da den lød både unik og spændende – og det er den virkelig også.

Nordisk vildt er primært skrevet i nutid, men enkelte scener i datid. Fortællerformen er jeg-form ud fra hovedpersonen Silas’ betragtninger. Vi møder dog også hans tvillingebror Elias og dennes hustru. Silas er tidligere soldat og bor nu alene på et gods og trives bedst i sin ensomhed. Vi får et fint indblik i den udvikling han har gennemgået i sit liv. Han er en meget reflekterende og intelligent karakter og på mange måder også ret sympatisk. Hans bror Elias er ligeledes intelligent, men han har valgt en noget anderledes levevej end sin bror. Han er fysiker og aktiv i en Habad-bevægelse. Han er gift med Sara, der fremstår som en sympatisk og stærk kvinde, hvis liv er påvirket af hændelser fra fortiden.
Vi får et ret godt indblik i både Elias og Saras liv og væremåder på trods af, at vi kun følger Silas’ tanker i bogen. Dette skyldes bl.a. de særdeles velkonstruerede dialoger, hvor vi naturligt får et indblik i de refleksioner de to personer deler med Silas. Herudover var det virkelig interessant at følge den udvikling der er i relationen mellem Silas og Elias helt fra deres barndom og til deres voksenliv.

Sproget er smukt, varieret og flydende. Omgivelserne er beskrevet så man nærmest føler, at man fysisk står midt i dem. Dencik skriver virkelig dragende. Der hviler generelt en ret mørk stemning over historien og der er en konstant underliggende spænding fra start til slut og jeg tog virkelig mig selv i at være total opslugt flere gange – så opslugt at jeg nærmest glemte tid og sted mens jeg læste. Der er dog enkelte steder hvor læsningen blev meget tung – dette er primært når Elias deler sine overbevisninger fra sin tro med Silas. Her måtte jeg altså holde lidt pauser, for at kunne rumme og forstå de mange ting han havde at fortælle, selvom det da bestemt også var interessant.

Nordisk vildt er præsenteret som en roman, men den har dog også lidt thrillerelementer over sig, hvilket fungerer rigtig godt. Det er en roman som vil rigtig meget på én gang, men hvor det hele faktisk går op i en højere enhed. Det gør dog også at det lige er en bog, som kræver lidt fordøjelse når den er færdiglæst. Det er en fortælling om både kærlighed, svigt, savn, religion, videnskab, broderskab, krig, jagt og løgne. Det er tydeligt at Dencik har foretaget en grundig research til denne bog. Dette ses bl.a. i hans skildring af det danske retssystem, livet som soldat, dyrelivet i de danske skove og livet i et dansk fængsel, hvilket var medvirkende til at gøre læseoplevelsen autentisk.

Jeg vil anbefale Nordisk vildt til læsere der godt kan lide de mere dystre romaner og som ikke har noget imod en roman som kræver lidt af sin læser. Jeg er meget imponeret og sender fem stjerner afsted til Dencik. Den eneste grund til, at den ikke ryger helt op på fuldt hus er at historien nogle få steder blev lige tung nok til min smag. Men den er bestemt læseværdig og jeg håber, at man som læser giver sig selv denne ret så unikke læseoplevelse. Herudover vil jeg også lige slutte af med en lille kommentar omkring hvor flot denne bog er – det er jo nærmest et lille kunstværk i sig selv, med kapitelbånd, en enkel, men alligevel smuk forside og hvor der, selv under smudsomslaget, er kredset for detaljen. Wauw, altså!

5 ud af 6 stjerner.

Udgivet på Politikens Forlag, oktober 2018

Antal sider: 486