Reklamelink, hvis du klikker på boksen nederst på siden.
Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forfatteren, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen. 

Om bogen

Provinsbyen vågner op til et blodbad på et nærliggende gods. Selmas far, godsejeren, er brutalt aflivet. Selma og lillesøsteren Sara adopteres af kriminalassistent Søren Andersen, og hans kone Iben.    Femogtyve år senere er politikommissær Selma Isolde Andersen tilbage på godset. Jægere har fundet et lig. Spor for spor kryber fortiden ind, hviskede om en fremtid udenfor Selmas kontrol. Hendes første håndgribelige brik i det blodige puslespil, er et gruopvækkende fund i den palævilla, som hun arver efter sin farmor. Og blændet af stærke følelser, stiger hun uvidende på kollegaen, politiassistent Christian Olesens døds-karrusel.

Min anmeldelse 

De brændemærkede – før er forfatteren Jacob Hyttels debut og det er faktisk en meget flot én af slagsen. Han har brugt fem år på at skrive bogen og det er da også tydeligt at der er lagt både tid og energi i værket. Det er en thriller som starter ud med massiv spænding – en spænding som faktisk holder hele vejen. Jeg må dog indrømme at jeg var lidt forvirret i starten og det tog mig derfor lidt tid, at komme rigtigt igang med bogen.

Dette skyldes primært at vi møder en del forskellige personer og jeg havde desværre lidt svært ved at skelne dem alle fra hinanden. Jeg manglede lidt særegne karaktertræk ved nogle af bipersonerne og dette gik lidt igen hele bogen igennem. Vores hovedperson Selma er dog en meget interessant karakter. Hun er politikommisær, engageret i sit arbejde og bærer på en mørk fortid – og uden at spoile kan jeg godt afsløre at hun kommer til at få afsløret nogle barske hemmeligheder om sin egen familie i denne bog.
Hendes kollega Christian, som hun indleder et forhold til, virker umiddelbart som en stille og lidt mystisk karakter. Det bliver dog hurtigt åbenbaret for læseren, at han ikke ligefrem er et af guds bedste børn. Det var ret fedt at vi vidste så meget om ham og hans mørke sider, samtidig med, at vi fulgte deres forhold til hinanden, hvor Sara er totalt uvidende omkring hvad der foregår inde bag hans facade.
Jeg følte dog aldrig rigtig at jeg kom til at kende nogle af vores personer, hverken hovedpersonerne eller bipersonerne. Jeg følte mig konstant lidt distanceret fra dem, på trods af, at forfatteren har valgt at anvende personalfortællervinklen skiftende mellem forskellige karakterer i bogen.  Jeg savnede at jeg virkelig kunne mærke deres følelser og det samspil der er imellem de forskellige personer.

Ser man bort fra dette synes jeg dog det er en ret vild thriller, med et virkelig spændende og gennemtænkt plot. Der sker mange ting og historien peger i flere forskellige retninger, men alle tråde samles fint til sidst og jeg sad på ingen måder uforløst tilbage som læser. Omgivelserne er beskrevet flot, så selve scenerne træder tydeligt frem på nethinden. Dialogerne er, med nogle få undtagelser, velkonstruerede. Der er dog nogle dialoger jeg synes virkede lidt kluntede, men det var ikke noget, der som sådan forstyrrede min læsning.

De brændemærkede – før er en bog om ondskab, svigt og løgne, men det er også en bog om loyalitet, kærlighed og familiebånd. Jeg vil dog lige advare om, at det ikke er en bog for sarte sjæle. Det er ikke en såkaldt hygge-thriller, men derimod en ret barsk historie med nogle vilde scener indimellem. Hyttel formår dog at lette den lidt mørke stemning, med en underspillet humor flere steder i bogen. Jeg bliver altid imponeret når dette lykkes i sådan nogle historier her, uden at det bliver malplaceret.

 

Jeg vil anbefale bogen til thrillerfans der sætter pris på de lidt mørkere historier og som godt kan leve med at være lidt distanceret fra personerne i bogen. Jeg håber virkelig at De brændemærkede – før vil få godt fast i de danske krimilæsere, for det er virkelig en vild historie, som jeg synes fortjener at blive læst!

4 ud af 6 stjerner.

Udgivet på forlaget Griffon, september 2018

Antal sider: 538