Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra Gads Forlag, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Om bogen

Fra bagsideteksten:
Angela møder Jason Powell, da hun serverer til en middag i det luksuriøse East Hampton. Hun forestiller sig ikke, at der er tale om andet end en sommerflirt, men den flotte og karismatiske økonomiprofessor har andre planer – og året efter er de gift.
Ægteskabet giver Angela mulighed for at begynde forfra. Hun og hendes søn kan omsider flytte ud af hendes mors hus i The Hamptons og tage hul på en ny tilværelse i Jasons luksuslejlighed på Manhattan, hvor ingen kender hendes tragiske fortid.
Men lykken varer ikke ved. Da Jason pludselig kommer under anklage fra en af sine unge studerende, bliver Angela hevet med ind i en nedadgående spiral, der truer med at flå hele deres tilværelse op med rode – og bringe fortidens hændelser frem i lyset …

Min anmeldelse 

Bag facaden er beskrevet som en psykologisk thriller, som læsere der er vilde med Lisa Jewell, Gillian Flynn og Liane Moriarty vil elske – jeg vil lige starte min anmeldelse her med at sige, at jeg altså ikke synes den lever op til de sammenligninger. Den var absolut ikke dårlig, men det var altså heller ikke én af de bøger som på nogen måde kravlede ind under huden på mig eller legede med mit sind, som jeg ellers havde forventet.

Historien er skrevet i datid med skiftevis jeg-fortælleren og personalfortælleren. Jeg-fortælleren er vores hovedperson Angela og i delene med personalfortælleren følger vi kriminalbetjenten Corrine.
Angela er en hovedperson med mange sider og mange hemmeligheder, som langsomt åbenbares for os læsere og det var bestemt interessant at følge. Jeg havde dog ret hurtigt gennemskuet hende, hvilket desværre også gjorde at der ikke var så mange overraskelser i vente for mig, efterhånden som historien skred fremad. Herudover følte jeg aldrig rigtig at jeg kom ind bag hendes følelser hvilket gjorde at jeg følte mig lidt distanceret fra hele fortællingen.
Corrine var faktisk en langt mere interessant karakter og jeg kunne godt have ønsket mig, at vi kom lidt tættere på hende end vi egentlig gør. Jeg fornemmede klart hendes følelser og engagement i sit arbejde og så virker hun generelt bare rimelig badass, uden det bliver for overdrevet.
Der er en overskuelig mængde bipersoner og jeg havde en fin fornemmelse af, hvem de hver især var, hvilket absolut trækker op. Samspillet mellem de forskellige karakter fungerer nogle steder rigtig godt, mens jeg ikke rigtig troede på det andre steder – særligt i forholdet mellem Angela og hendes mand Jason havde jeg lidt svært ved rigtig at føle de følelser de har hinanden.

Bag facaden starter spændende ud og fik hurtigt sat gang i min nysgerrighed, for så at tabe mig lidt midtvejs og så fange mig igen hen mod slutningen. Det er tydeligt at der skulle være en underliggende spænding hele bogen igennem, men det var ikke rigtig den oplevelse jeg selv havde, hvilket formentlig skyldes at jeg alt for hurtigt havde gennemskuet en stor del af plottet. Men derfor kan vejen hen mod opklaringen jo godt være spændende, det har jeg oplevet før, men det var den bare ikke helt her. Jeg kedede mig dog aldrig så meget at jeg på noget tidspunkt overvejede at lægge bogen fra mig.

Når dette er sagt, så synes jeg egentlig også at plottet er rigtig fedt og jeg kan se på andre anmeldelser, at der er mange læsere der fandt historien overraskende. Og jeg ved ikke hvorfor jeg så hurtigt kunne gennemskue det, for det er egentlig ikke fordi forfatteren leverer det hele alt for hurtigt på et sølvfad til læseren. Det skyldes måske bare at jeg har læst så mange psykologiske thrillers at jeg efterhånden er vant til hvilke plottwists der kunne være overraskende og som derfor er forventlige?

Jeg vil anbefale Bag facaden til læsere der gerne vil læse en psykologisk thriller, som ikke kræver for meget af én, men som kan fungere som lidt underholdning en kold aften i læsehjørnet efter en lang arbejdsdag. For mig var der intet fantastisk ved denne roman, men jeg fortryder heller ikke at jeg har brugt min tid på at læse den.
Jeg giver tre ud af seks stjerner, da jeg synes det er en udmærket thriller, men intet ekstraordinært.

3 ud af 6 stjerner

 

 

Udgivet på Gads Forlag, oktober 2019

Antal sider: 351

Oversat til dansk ved Lærke Pade