Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra Politikens Forlag, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Om bogen

Fra bagsideteksten:
I sin første og eneste autoriserede selvbiografi løfter musikikonet Elton John sløret for sandheden om sit helt usædvanlige liv.
Elton John, der oprindeligt er døbt Reginald Dwight, var en lille genert dreng, der voksede op i en London-forstad og drømte om at blive popstjerne. Og det blev han. Allerede som 23-årig var han på sin første koncertturné i USA, hvor han i tætsiddende sølv-hotpants mødte et lamslået publikum. Elton John var ankommet, og musikverdenen skulle aldrig blive den samme igen.

Min anmeldelse 

Hvis du har læst med her på bloggen i længere tid, ved du nok også at jeg yderst sjældent læser og anmelder biografier. Men der er undtagelser og når Elton John udgiver sin egen biografi og man har mulighed for at komme helt tæt på et så interessant menneskes op- og nedture, så er det altså svært ikke at slå til. Og hold kæft, hvor er jeg glad for at jeg valgte at bruge noget læsetid på netop denne biografi.

Den er skrevet i et levende, inddragende og flydende sprog. Jeg var faktisk ligeså opslugt af Mig som jeg kan blive af en rigtig god roman. Den er skrevet med en stor ærlighed og jeg har så stor respekt for at han åbner så meget op. Jeg har en særlig stor respekt for at han så åbent fortæller om sine mindre flatterende sider og om episoder, hvor han tydeligvis er helt nede og ramme bunden. Der er scener hvor han er urimeligt dramatisk, hvilket han også selv påpeger, men samtidig får vi også indblik i den indre kamp han kæmpede på daværende tidspunkter. Enkelte afsnit var faktisk også lidt hårde at læse. Måske fordi jeg personligt ikke kendte så meget til Elton Johns private liv, men mange ting kom faktisk som et stort chok for mig og det gør altid ondt, at læse om virkelige mennesker, der har haft det så svært som Elton John tydeligvis har. Det betyder dog ikke at bogen er tung at læse, for det er den altså ikke.

Der er nemlig også vilde og underholdende scener og så har Elton John altså også en virkelig fed, men underspillet humor og selvironi, som kommer til udtryk mange gange i løbet af bogen, hvilket er med til at løfte stemningen, uden det dog bliver malplaceret.

Han fortæller sin historie forholdsvist kronologisk. Med dette mener jeg, at bogen starter i hans barndom og følger ham op gennem hans liv rimelig kronologisk, men indimellem kommer der også små anekdoter, fra tidligere oplevelser om hans liv, som passer ind i det afsnit han er igang med. Lidt ligesom når man taler med et menneske, der har så meget spændende at fortælle, men som midt i fortællingen lige kommer i tanke om noget andet interessant og man selv sidder tilbage og er så opslugt af fortællingen, at man næsten glemte hvor fortællingen nu startede. Forskellen er bare, at når du snakker med disse mennesker i det virkelige liv, kommer de ikke altid tilbage til den oprindelige historie, men det gør Elton John og endda på så fin vis, at man slet ikke tænker over, at han lige for et kort øjeblik veg bort fra det han oprindeligt var ved at berette.

Mig er en virkelig velskrevet biografi og måske endda den bedste biografi jeg har læst. Måske siger det ikke så meget, da jeg faktisk ikke har læst så mange biografier, men det må alligevel sige lidt. Jeg er virkelig begejstret! Min erfaring er, at nogle biografier kan have en tendens til blot at skitsere det liv personen har haft, men Mig er en biografi, som rækker lidt udover blot at fortælle om Elton John. Det er en bog vi alle kan lære lidt af, da vi får et rigtig fint indblik i et liv med stofmisbrug, drømme, ensomhed, kærlighed og så er det en fin fortælling om musikhistorie og en tid hvor det at være homoseksuel ikke var så accepteret, som det heldigvis er mange steder i dag. Den kan absolut anbefales!

6 ud af 6 stjerner

 

 

Udgivet på Politikens Forlag, oktober 2019

Antal sider: 406

Oversat til dansk ved Jakob Levinsen