Anmeldereksemplar fra: Lindhardt & Ringhof. Min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

 

Om bogen

Hvorfor bliver et menneske seriemorder? Og kan man gøre noget for at forhindre det? Den danske profileringsekspert Florence McLean har interviewet 34 seriemordere, som tilsammen har hundredvis af menneskeliv på samvittigheden. I denne bog fortæller Florence McLean hvad hun fandt ud af sin undersøgelse og hvordan hun bruger disse erfaringer i sit arbejde som psykolog. Bogen giver et skræmmende indblik i seriemorderens sind, tanker og adfærd.

Min anmeldelse 

Seriemorder hører under genren true crime, som jeg har det lidt ambivalent med. Er det kun skrevet for, at vi kan sidde med vores teboller og kaffe søndag eftermiddag og blive underholdt kan det virke temmelig smagløst og respektløst. Men er det velovervejet og er det skrevet med respekt overfor ofrene og de efterladte eller er det udarbejdet for at vi kan lære noget af det, så er det fint for mig. Seriemorder hører under sidstnævnte. Den er faktisk skrevet på baggrund af forfatterens speciale, hvor hun stillede sig nysgerrig overfor om der var noget man kunne være opmærksom på og dermed forebygge at seriemordere blev seriemordere. Og det er altså både tankevækkende og spændende læsning – men også lidt skræmmende.

Bogen er skrevet som en blanding af uddrag fra de breve hun har modtaget af de seriemordere hun har været i kontakt med via sit speciale, viden om menneskets psyke samt anekdoter fra forfatterens eget liv og hendes interesse ind i faget profilering. Herudover kobler hun sin teoretiske viden på virkelige sager med seriemordere.  Det kan måske lyde en smule tørt, men det er det altså ikke. Det er formidlet på en måde så alle kan være med og hvor det bliver letforståeligt.
Nogle af kapitlerne er en smule lange, men sproget er lettilgængeligt og flydende og jeg fandt den så interessant at hver side nærmest vendte sig selv.

Hvis man er til den type true crime hvor de forfærdelige forbrydelser bliver udpenslet som i en kriminalroman, så vil man måske synes denne her bog er lidt kedelig. Den har nemlig ikke fokus på selve sagerne og forbrydelserne, men derimod på hvad der sker i sindet hos den der begår disse forbrydelser. Hun gør på en måde morderne menneskelige og skaber en forståelse for hvad der kan få mennesker ud  i at begå så skrækkelige forbrydelser. Jeg har jo (som nogle af jer vil vide) en stor interesse for det menneskelige sind og var derfor også meget opslugt af denne bog – og så finder jeg det generelt bare virkelig interessant at Florence McLean har valgt at undersøge dette emne nærmere. Forebyggelse er bare vigtigt – og tænk hvis hendes undersøgelser kan medvirke til, at vi får forebygget nogle mord. Det er en interessant tanke og hvor jeg håber, at det kommer til at ske.

Jeg vil anbefale Seriemorder til alle læsere der også har en interesse for det menneskelige sind og som er nysgerrige efter at vide hvad der kan få mennesker til at udvikle sig til at blive så afvigende og udføre så makabre forbrydelser, som det jo er at slå andre mennesker ihjel. Det her et true crime som kan gøre os klogere og som ikke blot tjener et formål som let underholdning på baggrund af andre menneskers forfærdelige skæbne.

5 ud af 6 stjerner

 

Udgivet i april 2021

Antal sider: 214