Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra Politikens Forlag, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen. 

Om bogen

Fra bagsideteksten:
I over ti år har Assad været et gådefuldt kraftcenter i Afdeling Q, men en kædereaktion af voldsomme begivenheder bringer ham på randen af total nedsmeltning. Kun en hårdt prøvet Rose kan hjælpe ham med at afkode de mørke dæmoner, som vækkes af den spanske journalist Joan Aiguaders dækning af en flygtnings tragiske død. Med Assad i centrum begynder tretten dages nervepirrende nedtælling mod den ultimative katastrofe midt i Europas hjerte, skånselsløst dirigeret af den irakiske bøddel Ghaalib.
Samtidig rystes Afdeling Q af en central kollegas død og af et desperat forsøg på at forhindre en indesluttet og vanvittig drengs kompromisløse og morderiske handling. I kampen for at redde menneskeliv og få løst Assads traumatiske dilemma kastes Carl Mørck og resten af Afdeling Q direkte ind i stormens øje, hvor ingen bliver skånet for at tage drastiske beslutninger og for at handle med alle til rådighed stående midler

Min anmeldelse 

Jeg er generelt ret glad for Jussi Adler-Olsens Afdeling Q-serie, selvom der har været nogle bøger undervejs der skuffede mig lidt. Jeg elsker dog Carl, Assad og Rose, så de skuffende bøger har altså ikke kunnet få mig til at vende dem ryggen og netop derfor blev jeg også rigtig glad da jeg så der blev udgivet endnu en bog i serien. Jeg kan allerede nu se at Offer 2117 også er én af Jussi Adler-Olsens bøger som deler vandene. Jeg er selv lidt ambivalent omkring den.

Jeg er dog fortsat rigtig glad for persongalleriet. Forfatteren har virkelig en evne til at skabe nogle levende og interessante karakterer, som jeg har lyst til at følge og lære at kende. Jeg er i hvert fald virkelig vild med de karakterer vi nu har fulgt igennem lang tid: Rose, Assad og selvfølgelig Carl Mørck.
Carl er fortsat lidt brysk og sarkastisk, præcis som vi kender ham, men vi er efterhånden også blevet vant til at se hans lidt blødere sider og det klæder ham virkelig. Disse sider kommer virkelig frem i denne bog og jeg kan også afsløre at der sker noget overraskende i Carls liv. Jeg vil dog ikke afsløre hvad, da jeg selv hader spoilers – også selvom de er små. Carl træder dog en del i baggrunden i denne bog og det er jeg lidt ked af. Han er min favoritkarakter i de her bøger og jeg har elsket at følge ham og hans udvikling helt fra start og jeg synes altså vi fik for lidt af ham heri.
Rose er så småt ved at være ovenpå igen, efter at hun fik et psykisk sammenbrud efter en traumatisk hændelse i en tidligere bog. Hun er dog stadig mærket af det hele og hun er stadig en skæv og elskelig karakter.
Assad er hovedpersonen i Offer 2117. Endelig får vi hans historie og dette er jeg ret begejstret over, selvom hans historie stjæler noget af Carls spotlight. Jeg har været så nysgerrig på hvilke hemmeligheder der gemte sig bag Assads karismatiske, varme og lidt mystiske ydre. Det er dog en barsk historie og den er altså ikke for de sarte. Selvom jeg hele tiden har været glad for Assad, så holder jeg altså endnu mere af ham nu.
Herudover møder vi også nogle nye karakterer, heriblandt den unge Alexander. Han bruger hele døgnet på computerspil og begynder at ringe ind til politigården med nogle mærkelige og vanvittige opkald. Hans historie var egentlig spændende at følge og den hænger også lidt sammen med det overordnede plot, men på en måde som jeg synes er lidt søgt. Jeg har mest af alt fornemmelsen af, at hans historie blot er lidt fyldstof, for at skabe noget ekstra spænding. Men det virker dog, for det skabte da noget ekstra spænding for mig. Jeg kunne dog have ønsket at hans historie havde været i en bog for sig selv, så vi rigtig kunne være kommet i dybden med ham og det mørke sind han har. Jeg føler at der er så meget mere i Alexander, som jeg var nysgerrig efter at komme mere til bunds i.

Som altid er jeg dog vild med Jussis skrivestil. Hans sprog er flydende og han har en evne til at skabe en spænding i historien, så siderne nærmest vender sig selv og tiden flyver afsted, når først man har sat sig ned med bogen. Offer 2117 var dog ikke én af den slags bøger som jeg gik og tænkte helt vildt på når jeg ikke læste den, men jeg havde dog alligevel lyst til at læse videre og jeg kedede mig aldrig i selskab med den.

Offer 2117 er en samfundsaktuel krimi om hævn, ondskab, krig og terror, men det er også en fortælling om kærlighed, venskab og loyalitet. Jeg vil anbefale den til fans af Afdeling Q – serien og til læsere der godt kan lide krimier med både action og personlige fortællinger. Jeg synes personligt ikke at det er den bedste bog i serien, men den er absolut læseværdig og jeg glæder mig allerede til vi forhåbentlig hører mere fra Afdeling Q i fremtiden.

4 ud af 6 stjerner

 

Udgivet på Politikens Forlag, juni 2019

Antal sider: 489