Dette er en anmeldelse af et sponsoreret eksemplar fra HarperCollins Nordic Dk, men min anmeldelse er ikke påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen. 

John og Ella har været sammen i mere end 60 år. De har børn og børnebørn sammen og en masse minder. Nu er de begge over 80 og syge. Ella har kræft og John har Alzheimers. De har tidligere holdt mange ferier på landevejene og camperet og Ella har et stort ønske om en sidste roadtrip med sin mand, inden hans hukommelse helt forsvinder. Dette mener lægerne og deres børn dog ikke er en god idé, men Ella beslutter sig for at de stikker af alligevel. Det gamle par drager derfor ud på en sidste ferie sammen i deres autocamper – John ved rattet og Ella guider ved siden af.  Det bliver en rejse via Route 66. En rejse fyldt med kærlighed og minder.

Jeg er simpelthen så rørt efter at have læst sidste side i “En sidste ferie”. Jeg har, siden jeg har hørt om den, tænkt at det var en bog jeg meget gerne ville læse og jeg havde også rimelig høje forventninger til den. De blev mere end indfriet. Det er en bog fyldt med kærlighed, underspillet humor og ikke mindst minder. Det er ikke en bog med højt tempo, men alligevel er den spændende og interessant, på sin helt egen måde. Bogen foregår ud fra Ellas perspektiv og man kommer virkelig ind i hendes følelser og man får også et dyb forståelse for hvem John er, formentlig fordi hun kender ham så godt. Jeg kan simpelthen ikke forestille mig at man, som læser, ikke vil komme til at holde af både Ella og John og ønske for dem, at de får gennemført deres ferie sammen.

“En sidste ferie” er en virkelig livsbekræftende bog. Den minder én om, at man skal huske at værdsætte hvert eneste øjeblik af vores liv og nyde den tid vi er i. En dag sidder vi måske tilbage med vores gangbesværede kroppe eller med en hukommelse der svigter os – og så har vi kun minderne tilbage. Så det er med at fylde vores liv ud med det, der gør os glade, hver især.

Det er sjældent at jeg kommer forbi en bog, der rører mig så dybt som denne og jeg synes virkelig den har dét ekstra, som jeg ikke helt kan sætte fingeren på. Den får simpelthen fuld topkarakter herfra og jeg vil faktisk anbefale alle voksne mennesker at læse den, lige netop fordi den er så livsbekræftende og alle kan engang i mellem bruge en lille påmindelse om at få det bedste ud af det liv, vi nu engang har fået og værdsætte de oplevelser vi får – store som små.

6 ud af 6 stjerner

Udgivet af forlaget HarperCollins Nordic DK, juli 2017

Antal sider: 272